Vintage Story: 5 υπέροχα νεοκλασικά της Αθήνας και οι ιστορίες τους
Τα ωραιότερα κτίρια της Αθήνας σχεδιάστηκαν τον 19ο αιώνα. Και έχουν να διηγηθούν μερικές υπέροχες ιστορίες.
Τι ήταν το Ιλίου Μέλαθρον πριν γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα café μουσείων των Αθηναίων; Ποιος έμενε σε αυτό το υπέροχο νεοκλασικό της Πλατείας Κοτζιά, που φωτίζεται ατμοσφαιρικά τα βράδια; Ποιο είναι το ωραιότερο νεοκλασικό που σχεδίασε για την Αθήνα ο Τσίλλερ; Εδώ οι απόψεις διίστανται. Για όλα τα υπόλοιπα, έχουμε απαντήσεις –και μεγάλες, χορταστικές ιστορίες.
της Ηρώς Κουνάδη
Το Μέγαρο Κυριακούλη Μαυρομιχάλη
Ένα από τα ομορφότερα νεοκλασικά της πόλης, το τριώροφο στη γωνία Αμαλίας και Ξενοφώντος, που στεγάζει σήμερα τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σχεδιάστηκε από τον Θεόφιλο Χάνσεν (της Αθηναϊκής Τριλογίας) το 1870.
Ιδιοκτήτης του ήταν ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, εγγονός του ομώνυμου ήρωα της Επανάστασης και πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1909-10. Το μέγαρο στέγασε για τρία χρόνια τη Ρωσική Πρεσβεία, από το 1876-79, κι έγινε θρύλος για τις χοροεσπερίδες του ρώσου πρέσβη Σαβούρωφ, οι οποίες ξεπερνούσαν σε πολυτέλεια κάθε άλλη στην πόλη.
Τα κουτσομπολιά της εποχής ήθελαν τη διαβίωση του Σαβούρωφ να κοστίζει όσο αυτή όλων των άλλων πρέσβεων μαζί. Ο Ρώσος Πρέσβης διέθετε τέσσερις άμαξες, και πολλά άλογα και σκυλιά στον κήπο του Μεγάρου του, τα οποία χάρισε λένε στους Αθηναίους όταν έφυγε για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στο Βερολίνο.
Το Μέγαρο Σταθάτου
Είναι νεοκλασικό, είναι και εκλεκτικιστικό, είναι κτίριο-κόσμημα, έχει και τη βαριά υπογραφή του Ερνέστου Τσίλλερ. Κτίστηκε το 1895, ως κατοικία και έδρα των επιχειρήσεων του Ιθακήσιου εφοπλιστή και εμπόρου άνθρακα Όθωνα Σταθάτου. Στα δύο του κτίρια, που σήμερα στεγάζουν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, απλώνονταν τότε το γραφείο του Σταθάτου, τα υπνοδωμάτια, οι ξενώνες και οι χώροι υποδοχής (στο κυρίως κτίριο) και οι στάβλοι, το αμαξοστάσιο και τα δωμάτια του προσωπικού (στο κτίριο της Ηροδότου).
Οι απόγονοι του Όθωνα Σταθάτου το παραχώρησαν στο ελληνικό δημόσιο, και το μέγαρο στέγασε διαδοχικά την βουλγαρική πρεσβεία, τη λέσχη αξιωματικών της Βρετανίας (η οποία το επίταξε το 1945), την καναδική πρεσβεία ως το 1970 και την πρεσβεία της Λιβύης. Το 1982 αγοράστηκε από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, από την οποία το 1991 παραχωρήθηκε στο Ίδρυμα Γουλανδρή για να στεγάσει τη νέα πτέρυγα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
Το Μέγαρο της Εθνικής Τράπεζας
Το μεγαλειώδες κτίριο της Πλατείας Κοτζιά, που τις νύχτες φωτίζεται αριστουργηματικά, ήταν αρχικά δύο κτίρια, όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία. Το αριστερό ήταν το υπέροχο νεοκλασικό σπίτι του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Κυριάκου Δομνάνδου, που κτίστηκε το 1837. Το κτίριο στα δεξιά ήταν το «Ξενοδοχείο της Αγγλίας» που ανήκε στον ιταλό επιχειρηματία Φραγκίσκου Φεράλδη και θεωρούταν το καλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας τη δεκαετία 1840-1850.
Ο ιδρυτής της Εθνικής Τράπεζας, Γεώργιος Σταύρου, αγόρασε το 1845 την οικία Δομνάδου, για να στεγάσει την τράπεζα, και μια δεκαετία αργότερα, με την επέκταση των εργασιών της, το άλλοτε Ξενοδοχείο της Αγγλίας. Τα δυο κτίρια ενοποιήθηκαν το 1898-1900 από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ευγένιο Τρουμ στο ενιαίο μέγαρο που ξέρουμε σήμερα. Οι διοικητές και υποδιοικητές της τράπεζας κατοικούσαν, μαζί με τις οικογένειές τους, στο μέγαρο, μέχρι το 1914.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr