Ιστορική απόφαση Ομπάμα: Κλείνει το Γκουαντάναμο - Οι φωτό μέσα από τη στρατιωτική φυλακή
Ο Μπάρακ Ομπάμα παρουσίασε ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να μεταφέρουν κρατούμενους χαμηλού κινδύνου σε άλλες χώρες περιγράφοντας πώς 13 πιθανές εγκαταστάσεις αναπλήρωσης θα προκαλούσαν εξοικονόμηση εκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο.
«Για πολλά χρόνια, υπήρξε ξεκάθαρο ότι το κέντρο κράτησης στο Γκουαντάναμο δεν ενίσχυσε την εθνική μας ασφάλεια. Την υποβαθμίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα στο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο, τονίζοντας ότι είναι καιρός πλέον να κλείσει η στρατιωτική φυλακή που πρόδωσε τα συμφέροντα και τις αξίες των ΗΠΑ.
«Θα κλείσει ένα κεφάλαιο της ιστορίας μας και αντικατοπτρίζει τα μαθήματα που πήραμε από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Μαθήματα που πρέπει να οδηγήσουν το έθνος μας μπροστά», συμπλήρωσε.
Συνολικά 91 ύποπτοι τζιχαντιστές παραμένουν στο Γκουαντάναμο, μία φυλακή στην οποία κάποτε κρατούνταν 700 άτομα και έχει γίνει συνώνυμο των βασανιστηρίων, και της επ' αόριστον κράτησης, με έμβλημα τις πορτοκαλί φόρμες που φορούν οι φυλακισμένοι.
Ο Ομπάμα προωθούσε το κλείσιμο του Γκουαντάναμο από το 2009, όταν εκλέχθηκε πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί αντιδρούσαν, με πολλούς από αυτούς να θεωρούν τη φυλακή ως ένα όπλο καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Ο Ομπάμα όμως επιμένει ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο, πως η φυλακή τροφοδοτεί την αντιαμερικανική προπαγάνδα. Το πλάνο του είχε αντιδράσεις ακόμη και στο δικό του «στρατόπεδο», με το Πεντάγωνο να κατηγορείται για τον αργό ρυθμό μεταφοράς των κρατουμένων και την διόγκωση του κόστους κλεισίματος της φυλακής.
Χρειάστηκαν μήνες για να ετοιμαστεί αυτό το πλάνο και δεν δηλώνει ξεκάθαρα στο ποια εγκατάσταση θα αναπληρώσει το Γκουαντάναμο. Κάποιοι αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων έχουν μιλήσει για το Φορτ Λέβενγουορθ, στο Κάνσας, ή το Τσάρλστον, στη Νότια Καρολίνα, όμως οι πολιτικοί αυτών περιοχών αντιδρούν.
Πάγια θέση του Ομπάμα είναι ότι πολλοί κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο θα πρέπει να μεταφερθούν στο εξωτερικό και να δικαστούν από στρατιωτικά δικαστήρια. Ενας μικρός αριθμός- αυτοί που θα κριθούν ότι είναι πολλοί επικίνδυνοι για να απελευθερωθούν αλλά ταυτόχρονα είναι δύσκολο να τους ασκηθεί δίωξη, θα κρατηθούν στις ΗΠΑ. Ομως, το Κογκρέσο αντιδρά στη μετεγκατάσταση κρατουμένων εντός της χώρας, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία ότι όλο αυτό απλά θα παρατείνει την κράτηση δίχως δίκη.
Η οικονομική σκοπιά
Αυτή τη στιγμή, το Γκουαντάναμο κοστίζει στις ΗΠΑ 455 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Το πλάνο του Ομπάμα, για μία εναλλακτική εγκατάσταση αναφέρει ότι η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει έως και τα 180 εκατ. δολάρια το χρόνο.
Αυτή η μείωση θα έρθει, σε μεγάλο μέρος, από την αποδέσμευση πολλών στρατιωτών που φρουρούν το Γκουαντάναμο, αλλά η μεταφορά των κρατουμένων και η δημιουργία της εγκατάστασης θα κοστίσει έως και 475 εκατ. δολάρια.
Οι 91 κρατούμενοι
Οι προσπάθειες για μεταφορά των κρατουμένων στο εξωτερικό εμποδίστηκαν από τις αναταραχές στην Υεμένη, που αποτελεί τον πιθανό προορισμό πολλών εξ αυτών στο Γκουαντάναμο. Παρόλα αυτά, τις τελευταίες εβδομάδες ο υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, υπέγραψε πολλές μεταφορές και τον προηγούμενο μήνα ο πληθυσμός της φυλακής έπεσε για πρώτη φορά κάτω από τους 100 κρατούμενους.
Σήμερα, παραμένουν εκεί 91 άτομα. Από αυτούς, για τους 35 έχει εγκριθεί η αποφυλάκισή τους. Οι υπόλοιποι είναι αντιμέτωποι με την επ' αόριστον κράτηση.
Ο πλέον διαβόητος κρατούμενος του Γκουαντάναμο είναι ο Καλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ ο οποίος με τέσσερα ακόμη άτομα κατηγορείται ότι σχεδίασε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.
Η συγκεκριμένη στρατιωτική φυλακή άνοιξε τον Ιανουάριο του 2002, σε μία ναυτική βάση των ΗΠΑ, σε έδαφος που παραχώρησε η Αβάνα στις ΗΠΑ το 1903. Δημιουργήθηκε μετά από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους «Δίδυμους Πύργους», από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, για τους κρατούμενους που κατονομάζονταν ως «μαχητές του εχθρού» και τους στερούν πολλά νομικά δικαιώματα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr