Δείτε πότε και από τι θα.... πεθάνετε - Προσομοιωτής με βάση δεδομένων από τον ΠΟΥ
Σίγουρα έχετε δει στο παρελθόν διάφορες διαδικτυακές εφαρμογές για το “πότε θα πεθάνετε” ή και για το “πώς θα πεθάνετε”, αλλά καμία από αυτές δεν βασιζόταν φυσικά σε χειροπιαστά, επιστημονικά κριτήρια.
Τώρα, μια μοναδική online εφαρμογή έρχεται να προκαλέσει σοκ, αφού χρησιμοποιεί επιστημονικά στοιχεία και στατιστικές πληροφορίες από τεράστια βάση δεδομένων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), προκειμένου να προσδιορίσει το “πότε” και το “από ποια αιτία” είναι πιο πιθανό να πεθάνετε!
Πρόκειται για την βάση δεδομένων “Underlying Cause of Death “ που ενημερώνεται με ευθύνη του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Παρέχει στοιχεία για τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 1999 και 2014. Οι εγγραφές βασίζονται σε πιστοποιητικά θανάτου, στα οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση να αναγράφεται μια μοναδική και ενιαία αιτία θανάτου.
Το CDC ταξινομεί τα αίτια θανάτου σε 113 υποκατηγορίες, οι οποίες μπαίνουν κάτω από μια “ομπρέλα” 20 γενικών κατηγοριών ασθενειών και εξωτερικών αιτιών θανάτου. Πιο συγκεκριμένα, το CDC χρησιμοποιεί τη Διεθνή Στατιστική Ταξινόμηση των Ασθενειών και Συναφών Προβλημάτων Υγείας (International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems - ICD), όπως αυτή δημοσιεύθηκε από τον ΠΟΥ.
Η προσομοίωση που θα δείτε καλύπτει τις βασικές κατηγορίες ή “κεφάλαια” (chapters), όπως ονομάζονται από το ICD.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εισάγετε το φύλο σας, τη φυλή και την ηλικία σας. Κάθε τελεία στον πίνακα που θα δείτε αντιπροσωπεύει μία έκφανση της πορείας της ζωής σας σε προσομοίωση και, όσο περνάει ο χρόνος (στο επάνω δεξιά σημείο του πίνακα) τόσο περισσότερα κομμάτια του πίνακα ολοκληρώνουν την προσομοίωση και φεύγουν. Το κάθε χρώμα αντιστοιχεί σε μια διαφορετική αιτία θανάτου και οι μπάρες στο δεξί μέρος απεικονίζουν την ποσοστιαία πιθανότητα θανάτου από την κάθε γενική κατηγορία αιτίας θανάτου.
Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να πατήσετε “Παύση” στο επάνω δεξιά άκρο της εφαρμογής.
Παράδειγμα:
Έστω ότι μιλάμε για έναν άνδρα, λευκής φυλής, ο οποίος αυτήν τη στιγμή είναι 40 ετών.
Πατήσαμε “Παύση” στην ηλικία των 58 ετών και διαπιστώνουμε τα ακόλουθα:
Υπάρχει 85% πιθανότητα να φτάσει όντως στην ηλικία των 58 ετών
Υπάρχει 15% πιθανότητα να έχει πεθάνει προτού φτάσει στην ηλικία των 58 ετών
Εάν έχει πεθάνει πριν φτάσει στα 58 χρόνια ζωής, τότε αυτό θα έχει συμβεί κατά 18% από καρκίνο, κατά 39% από πρόβλημα στο κυκλοφορικό, κατά 8% από κάποια μόλυνση, κατά 6% από πρόβλημα στο αναπνευστικό κ.ο.κ.
Εμπρός, δοκιμάστε κι εσείς... αν τολμάτε!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr