Βρυξέλλες: Αυτήν την ώρα το breakfast Γιούνκερ - Τουσκ με Νταβούτογλου - Το μεσημέρι το γεύμα των 28 & η συμφωνία
Από νωρίς το πρωί ξεκίνησε συνάντηση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
Στις 13:00 θα γίνει το γεύμα των 28 ηγετών- αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. γιά να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα
Σε κοινή πρόταση προς την Τουρκία κατέληξαν οι ηγέτες των 28 κρατών μελών της Ε.Ε., όπως αποκάλυψαν σε δηλώσεις τους μετά το πέρας του δείπνου εργασίας για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, αργά χθες την νύχτα
Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αναγνώρισε την δυσκολία του εγχειρήματος:
«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος αλλά για να είμαι ειλικρινής είμαι πιο συγκρατημένος παρά αισιόδοξος», δήλωσε στο ξεκίνημα της συνόδου.
Η Ανγκελα Μέρκελ στο ίδιο ύφος:
«Πιστεύω ότι είναι πιθανόν να υπάρξει συμφωνία, αλλά είμαι συγκρατημένη γιατί μένουν πολλά πράγματα να ρυθμιστούν».
Η καγκελάριος ζητάει με επιμονή την ύπαρξη συμφωνίας ώστε να αποθαρρυνθούν οι παράνομοι μετανάστες να έρχονται στην Ευρώπη. Είχε διαπραγματευθεί προσωπικά με τον Τούρκο πρωθυπουργό τους όρους μιας συμφωνίας ήδη από την προηγούμενη Σύνοδο της 7ης Μαρτίου. Αλλά δεν κατόρθωσε κάτι, οι Ευρωπαίοι έδωσαν στον εαυτό τους περιθώριο 10 ημερών.
Η Τουρκία ζητάει πολλά - δεν θα δεχθώ εκβιασμό
Αν γίνει δεκτή η αρχή της επαναπροώθησης, η υλοποίησή της θέτει πολλά ηθικά προβλήματα. Οι όροι που θέτει η Αγκυρα (νέα οικονομική βοήθεια 3 δις, βίζες και διαπραγματεύσεις για ένταξη στην ΕΕ) κάνουν πολλούς ηγέτες να αντιδρούν. «Η Τουρκία ζητάει πολλά. Δεν θα δεχθώ μια διαπραγμάτευση που μοιάζει με εκβιασμό» δήλωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ.
Μπετέλ - Λουξεμβούργο: Δεν πείθει η συμφωνία
«Η συμφωνία που προτείνεται δεν πείθει, παρά τις εγγυήσεις που δίνονται», πρόσθεσε στο ίδιο μήκος κύματος ο Λουξεμβούργιος ομόλογός του Ξεβιέ Μπετέλ.
Αυστηρή στάση Ολάντ
Ακόμη πιο αυστηρός ήταν ο Φρανσουά Ολάντ. »Καμία παραχώρηση δεν θα γίνει στην Τουρκία στα θέματα των ανθρώπινων δικαιωμάτων ή στα κριτήρια απελευθέρωσης της βίζας», δήλωσε.
Ολο το παιχνίδι αυτής της Συνόδου συνίσταται στο να αναγνωριστεί η Τουρκία ως «ασφαλής χώρα» από την Ελλάδα ώστε να επιτραπούν οι επαναπροωθήσεις μεταναστών. Ο Τουσκ θα πρέπει να βρει την φόρμουλα που θα λαμβάνει υπόψιν όλες τις ευαισθησίες των ηγετών και των κρατών μελών. «Η συμφωνία θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλους, να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και να βοηθάει πραγματικά για να επιλύσουμε την κρίση», δήλωσε.
«Εχει σημειωθεί πρόοδος από όλους, αλλά παραμένουν δύο μείζονα εμπόδια: η νομιμότητα της επαναπροώθησης και οι αντιρρήσεις της Κύπρου» σημειώνουν πηγές από το περιβάλλον του Ντόναλντ Τουσκ.
Όλα όσα είπε ο Ολλανδός Ρούτε
Ωστόσο, η ευρωπαϊκή ένωση δεν έχει άλλη επιλογή από την συμφωνία. «Δεν υπάρχει εναλλακτική» προειδοποίησε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. «Η Ελλάδα είναι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και πρέπει να υπάρξει συμφωνία την Παρασκευή», πρόσθεσε.
Τουρκία - κέντρο διεκπεραίωσης αιτήσεων ασύλου
H Τουρκία να καταστεί το κέντρο διεκπεραίωσης των αιτήσεων ασύλου προς την Ευρώπη, όσον αφορά τους Σύρους πρόσφυγες και, παράλληλα, η Ελλάδα, ως εξωτερικό σύνορο, να διαχειριστεί αποτελεσματικά τον όγκο των υπολοίπων μεταναστών που θα φθάνουν στο έδαφός της.
Από ευρωπαϊκής πλευράς διαμηνύεται ότι «η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της σε αυτή την πρωτόγνωρη διαδικασία». Βεβαίως, μένει να αποσαφηνισθούν κρίσιμες παράμετροι, όσον αφορά τις διαδικασίες παροχής συνδρομής από την Ε.Ε. Και, κυρίως, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα έναρξης ισχύος της συμφωνίας.
Ελλάδα ενόψει πρωτόγνωρης διαδικασίας
Παράλληλα, ενώ αναγνωρίζεται ότι η χώρα μας θα κληθεί να διαχειριστεί μία πρωτόγνωρη διαδικασία, που συμπυκνώνεται στην παροχή δυνατότητας αιτήματος ασύλου σε όσους εισέρχονται σε ελληνικό έδαφος και την ταχεία εξέταση του αιτήματος αυτού, αναφέρεται, επίσης, ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο πουθενά, που να αφορά τόσο μεγάλους αριθμούς.
Μόνο σε ορισμένα αεροδρόμια της Γερμανίας υπάρχει fast track διαδικασία εξέτασης αίτησης ασύλου, που μάλιστα ολοκληρώνεται εντός ωρών, αλλά για την περίπτωση της Ελλάδας εκτιμάται ότι στην καλύτερη περίπτωση η διαδικασία αυτή θα διαρκεί μερικές ημέρες.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είναι πρόδηλη η αγωνία της Αθήνας να διασφαλισθεί ότι η όλη διαδικασία θα υλοποιηθεί εντός του πλαισίου που επιβάλλει το διεθνές δίκαιο και σε συνάφεια με τη Συνθήκη της Γενεύης, προκειμένου να μην εκτεθεί η χώρα σε νομικές επιπλοκές.
Η Κύπρος;
Κομβικό σημείο στην όλη διαδικασία είναι, βεβαίως, η στάση της Κύπρου έναντι του αιτήματος της Αγκυρας να ανοίξουν τα διαπραγματευτικά κεφάλαια που έχει «κλειδώσει» η Λευκωσία, ενώ είναι κοινός τόπος ότι διάφορες χώρες καλύπτουν τη δική τους διαφωνία στο ξεπάγωμα της διαπραγματευτικής διαδικασίας πίσω από τις κυπριακές ενστάσεις.
Το άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η χορήγηση βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ε.Ε., θέμα που επίσης συνάντησε αντιδράσεις, ιδιαίτερα με την επιμονή της Αγκυρας η σχετική διαδικασία να επισπευσθεί.
Και για το θέμα αυτό, οι οριστικές αποφάσεις μετατίθενται για σήμερα, καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες τις θέσεις της Αγκυρας. Αναχωρώντας για τις Βρυξέλλες, ο κ. Νταβούτογλου είχε δηλώσει πως «δεν πρόκειται να δεχθούμε καμία πρόταση, η οποία θα μετατρέψει την Τουρκία σε ανοιχτή φυλακή μεταναστών».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr