Με μαύρες σημαίες διαδηλώνουν οι κάτοικοι του Βροντάδου Χίου - Για πρώτη φορά δεν θα υπάρξει ρουκετοπόλεμος!
Με μαύρες σημαίες στα κάγκελα των δύο ενοριών, του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερειθιανής, και συνθήματα κατά της δημοτικής αρχής βρήκε τον Βροντάδο το φετινό Πάσχα.
Η χαρμόσυνη ατμόσφαιρα και οι χιλιάδες τουρίστες που πλημμύριζαν την περιοχή κάθε χρόνο το Μ. Σάββατο, φέτος αντικαταστάθηκαν με την οργή και τη θλίψη των κατοίκων για τη μη διεξαγωγή του εθίμου.
Εκατοντάδες κάτοικοι του Βροντάδου και όχι μόνο, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνεργείων των δύο ενοριών δίνοντας το «παρών» σε μία άνευ προηγουμένου κινητοποίηση για τα δεδομένα της περιοχής.
Τοποθετώντας μαύρες σημαίες στα κάγκελα των ενοριών οι κάτοικοι έδωσαν το δικό τους μήνυμα, καταλογίζοντας το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών στη Δημοτική Αρχή Χίου την οποία θεωρούν υπεύθυνη για το φετινό αδιέξοδο.
Όπως επεσήμαναν οι ίδιοι, η επιμονή τριών κατοίκων να μην επιτρέψουν την τοποθέτηση προστατευτικών πλεγμάτων στα σπίτια τους, σε συνδυασμό με την απραξία του Δήμου, είχε ως αποτέλεσμα φέτος για πρώτη φορά μετά τη δικτατορία το έθιμο να μην πραγματοποιηθεί.
Κάλεσαν μάλιστα τον Δήμαρχο να παραιτηθεί ενώ από το στόχαστρό τους δεν ξέφυγε ούτε ο αντιδήμαρχος Στρ. Γδύσης στον οποίο παραπονέθηκαν σε έντονο ύφος για τη στάση του Δήμου.
Από την πλευρά του πάντως ο κ. Γδύσης αρκέστηκε να σημειώσει ότι το έθιμο αφορά την ίδια την κοινωνία και στην παρούσα φάση ο Δήμος, εκτός από την προστασία δεν εμπλέκεται σε κανένα άλλο ζήτημα.
Οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία προς την Παναγία Ερειθιανή, δίνοντας την υπόσχεσή τους ότι το μοναδικό έθιμο δεν θα σβήσει.
Στο άκουσμα της οριστικής μη διεξαγωγής του εθίμου οι χιλιάδες επισκέπτες του νησιού δήλωσαν απογοητευμένοι με πολλούς από αυτούς να ζητούν εξηγήσεις από τα τουριστικά πρακτορεία της Χίου, για την απουσία πληροφόρησης γύρω από τη διεξαγωγή του Ρουκετοπόλεμου.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr