Μασσαλία: Αποκλ. φωτό από το Μucem το μοναδικό Μουσείο στον κόσμο που πλέει στο νερό - έμπνευση η Ελλάδα & ο Πλάτων
Το συναρπαστικό Μουσείο της Μασσαλίας επισκέφθηκα πρόσφατα και τράβηξα εκστασιασμένη αρκετές φωτογραφίες από το αρχιτεκτονικό αριστούργημα της Μασσαλίας .
Βρίσκεται στο Παλιό Λιμάνι και είναι βυθισμένο στο νερό αναδεικνύοντας το στοιχείο της θάλασσας ως σύμβολο ενότητας των χωρών της Μεσογείου.
Το Μουσείο Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών εγκαινιάσθηκε τον Ιούνιο του 2013 στη Μασσαλία, όταν ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Το καινούργιο αυτό κτίριο έχει μέγεθος 40.000 τ.μ., περιλαμβάνει το κάστρο του Αγίου Ιωάννη, το οποίο χρονολογείται από τον 12ο αιώνα.
Αρχιτέκτονας του νέου μουσείου είναι ο Ρούντι Ριτσιότι: «Το να είσαι πολίτης της Μεσογείου δεν έχει να κάνει με το πιστοποιητικό γέννησής σου. Είναι ένα πιστοποιητικό ταξιδιού. Αυτή η περιοχή είναι ένα ταξίδι.»
Στόχος του μουσείου είναι να αναδείξει τη Μεσόγειο Θάλασσα ως κοιτίδα και αφετηρία του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού. Μια θαλάσσια λεκάνη που δημιούργησε ιστορία που τη μοιράζονται σήμερα πολλοί λαοί, οι οποίοι έχουν πολλά κοινά πολιτισμικά στοιχεία.
«Πίσω μου βλέπετε αυτό που αποκαλούμε Σακιέ, ένα υδραυλικό εργαλείο που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι για την άντληση νερού από τα πηγάδια στο Νείλο ποταμό. Είναι πολύ ενδιαφέρον, καθώς αναδεικνύει τα προβλήματα που υπήρχαν με τη διαχείριση νερό στην Μεσόγειο» εξηγεί ο πρόεδρος του μουσείου, Μπρούνο Σουτζαρέλι.
«Εδώ καθόμαστε στο πλατωνικό συμπόσιο, όπου οι Έλληνες συζητούσαν για την πόλη και τους πολίτες. Αυτό αφορούσε αποκλειστικά τους άνδρες. Αποκλείονταν γυναίκες, σκλάβοι και μέτοικοι.
"Δεν βλέπουμε γυναίκες που συζητούν για τα ίσα δικαιώματα που απολαμβάνουν σήμερα'' αναφέρει ο Ζέεβ Γκουραριέ, Γενικός Επιμελητής της Μεσογειακής αίθουσας.
Παράλληλα με τις προσωρινές αλλά και τις μόνιμες εκθέσεις, το νέο μουσείο της Μασσαλίας για το μεσογειακό αλλά και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό φιλοξενεί συναυλίες, διαλέξεις, προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, καθώς και εργαστήρια μεσογειακής μαγειρικής.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr