Made in Greece o Παναγιώτης Ρούσσος: O 36χρονος καθηγητής ψυχιατρικής & γενετικής που βραβεύθηκε από τον Ομπάμα

Ο Έλληνας Παναγιώτης Ρούσσος, είναι ένας από τους 105 νέους επιστήμονες που βραβεύθηκαν για την προσφορά τους στην κοινωνία και το περιβάλλον, στο πλαίσιο των ετήσιων Προεδρικών Βραβείων για Νέους Επιστήμονες και Μηχανικούς. 

Η τελετή πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη- υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Παρόντες ήταν επιστήμονες και άλλοι φορείς της αμερικανικής και όχι μόνο ελίτ.

Ο 36χρονος ερευνητής αποτελεί μία ακόμα περίπτωση Έλληνα επιστήμονα που έχτισε την καριέρα του στο εξωτερικό και ανταμείφθηκε για τους κόπους του. Λείπει οκτώ χρόνια από την Ελλάδα. Κατάγεται από τη Σαντορίνη και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στον Ρέντη του Πειραιά. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου ολοκλήρωσε και το διδακτορικό του, και έκανε την ειδικότητα (ψυχιατρική) στο νοσοκομείο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, όπου τώρα είναι επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής και γενετικών-γενομικών επιστημών. «Η Αμερική προέκυψε εύκολα, καθώς είχα ήδη την εμπειρία της Βοστόνης μέσω ενός προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών όπου συμμετείχα το 2004», δηλώνει στην εφημερίδα «Εθνος».

Και ενώ τα πρώτα χρόνια στις ΗΠΑ άσκησε την κλινική ψυχιατρική, η έρευνα τον κέρδισε. Εκείνος και η ομάδα του ερευνούν τη σχιζοφρένεια, τη διπολική διαταραχή και το Αλτσχάιμερ, με στόχο να κατανοήσουν τους νευροβιολογικούς παράγοντες που ευθύνονται γι' αυτές τις ασθένειες. «Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε νέες θεραπείες ώστε να εκσυγχρονίσουμε τις θεραπευτικές αγωγές που είχαν ανακαλυφθεί τυχαία τις δεκαετίες του 1950 και του 1960. Οι συγκεκριμένες ασθένειες είναι σε μεγάλο ποσοστό (περίπου 60-80%) κληρονομικές και οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες με τη συνδρομή και άλλων παραμέτρων. Εμείς συγκρίνουμε το γενετικό γονιδίωμα ασθενών και υγιών ατόμων και εντοπίζουμε γενετικές περιοχές που ευθύνονται για την ασθένεια» αναφέρει.

Οσο για τη βράβευση, ήταν για τον 36χρονο ερευνητή «κάτι απρόσμενο», όπως λέει, εντούτοις προκάλεσε μεγάλη χαρά τόσο στον ίδιο όσο και στο περιβάλλον του. «Σίγουρα είμαι συγκινημένος, αλλά ύστερα απ' αυτό η δουλειά και η καθημερινότητά μας συνεχίζεται. Βλέπω απλώς μια επιβράβευση, η οποία μου δείχνει ότι αυτό που κάνω βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Πάντως, μεγαλύτερη είναι η χαρά των γύρω μου και αυτό είναι που μου μεταδίδουν», τονίζει. Εξάλλου είναι διπλά χαρούμενος, καθώς δύο ημέρες πριν από την πρόσκληση στην τελετή, η Ελληνοαμερικανίδα σύζυγός του έφερε στον κόσμο δίδυμα αγοράκια.

Η άλλη μεγάλη αγάπη του κ. Ρούσσου είναι η Ελλάδα, αν και ακόμη δεν είναι έτοιμος να επιστρέψει. «Είμαι στην αρχή της καριέρας μου, επομένως υπάρχουν πολλά ακόμα που θέλω να κάνω. Παραδέχομαι, ωστόσο, ότι ίσως δεχόμουν μια θέση με μερική απασχόληση στην Κρήτη ή στην Αθήνα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, υπάρχουν αντικειμενικά προβλήματα που δυσχεραίνουν το έργο του ερευνητή. «Αυτό που βασανίζει την Ελλάδα είναι η έλλειψη κεφαλαίων για έρευνα. Χωρίς χρήματα τίποτα δεν μπορεί να γίνει και η έρευνα είναι ο εξ ορισμού τομέας που χρειάζεται χρηματοδότηση» προσθέτει.

Γι' αυτό προτρέπει τους νέους επιστήμονες να δοκιμάσουν την εμπειρία του εξωτερικού. «Το εξωτερικό είναι μια εμπειρία ζωής, επομένως, κατά τη γνώμη μου, οι νέοι επιστήμονες θα πρέπει να εργαστούν για κάποια χρόνια εκτός, να αποκτήσουν εμπειρίες, να βρουν τον βηματισμό τους και μετά να επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Δείτε εδώ το πλήρες βιογραφικό του

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr