"Μάλλον σκοτώσαμε τον ηγέτη των Ταλιμπάν" ανακοίνωσαν οι Αμερικανοί: Ποιος είναι ο Αχτάρ Μανσούρ
Ανώτερος Αφγανός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα πως είναι πολύ πιθανό να έχει χάσει τη ζωή του ο επικεφαλής των Ταλιμπάν Αχτάρ Μανσούρ από επιδρομή μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους στο νοτιοδυτικό Πακιστάν.
«Χθες βράδυ Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν την αφγανική κυβέρνηση και είναι πολύ πιθανό να έχει σκοτωθεί. Μόλις έχουμε περισσότερες πληροφορίες θα τις ανακοινώσουμε στον λαό μας», τόνισε ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.
Αμερικανικές πηγές από την Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν χθες πως μη επανδρωμένα αεροσκάφη πραγματοποίησαν επίθεση κατά του Μανσούρ και μάλλον τον σκότωσαν στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, κοντά στα σύνορα με τα Αφγανιστάν. Την επίθεση είχε εγκρίνει και διατάξει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ επιβεβαίωσε την επιχείρηση με στόχο τον Μανσούρ, αρνήθηκε όμως να δώσει άλλες πληροφορίες για την τύχη του. «Ακόμη αξιολογούμε τα αποτελέσματα της επιδρομής και θα δώσουμε περισσότερες πληροφορίες όποτε αυτό είναι δυνατόν», πρόσθεσε.
Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ο θάνατος του Αχτάρ Μανσούρ ενδέχεται να ξεκινήσει μάχη για τη διαδοχή του και να διευρυνθούν οι διαφορές στις τάξεις των Ταλιμπάν, που ξεκίνησαν μετά την επιβεβαίωση του θανάτου του ιδρυτή τους Μουλά Μοχάμαντ Ομάρ.
Οι Ταλιμπάν δεν έχουν αντιδράσει επισήμως στις πληροφορίες, όμως η προσοχή έχει αυτομάτως στραφεί στον υπαρχηγό του Μανσούρ, τον Σιρατζουντίν Χακάνι, επικεφαλής του διαβόητου δικτύου που ευθύνεται για τις πιο αιματηρές επιθέσεις αυτοκτονίας στην Καμπούλ.
Ποιός είναι ο Αχτάρ Μανσούρ
Ο μουλάς Αχτάρ Μανσούρ, ανέλαβε την ηγεσία των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν το καλοκαίρι του 2015, έπειτα από τον θάνατο του μουλά Όμαρ. Ο Μανσούρ είχε τη φήμη ενός σχετικά μετριοπαθούς και ένθερμου υποστηρικτή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ωστόσο κατά την περίοδο της ηγεσίας του οι επιθέσεις των Ταλιμπάν έγιναν εντονότερες και πιο φονικές.
Ιδρυτικό μέλος του κινήματος, γνώριζε προσωπικά τόσο τον Οσάμα μπιν Λάντεν όσο και τον μουλά Όμαρ του οποίου υπήρξε το "δεξί χέρι"."
Ο Μανσούρ, ο οποίος κατάγεται από μια φυλή της εθνότητας Παστούν, μεγάλωσε στην περιοχή Μαϊουάντ της επαρχίας Κανταχάρ του Αφγανιστάν και ζούσε κοντά στο σπίτι του μουλά Όμαρ όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα μετά την απόσυρση των σοβιετικών στρατευμάτων.
Εντάχθηκε στους Ταλιμπάν όταν το κίνημα ήρθε σε αντιπαράθεση με τους βίαιους πολέμαρχους της περιοχής και βοηθούσε στην εξασφάλιση χρημάτων και όπλων από τους πλούσιους επιχειρηματίες της φυλής του.
Ο νεαρός μουλάς ανήλθε στο αξίωμα του υπουργού Αεροπορίας και ήταν υπεύθυνος για τη διαχείριση της καθημερινής επιμελητείας των αεροπορικών μαχών της οργάνωσης εναντίον των αντίπαλων φατριών στα βόρεια της χώρας.
Την περίοδο εκείνη γνωρίστηκε με τον Μπιν Λάντεν επειδή ο εκλιπών αρχηγός της αλ Κάιντα ζούσε κοντά στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ όπου ο Μανσούρ περνούσε τον περισσότερο χρόνο του.
Παραδόθηκε το 2001, όπως πολλοί ανώτεροι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν, και μετέβη στον τότε νέο πρόεδρο του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι για να ζητήσει αμνηστία και στη συνέχεια αποσύρθηκε στην περιοχή του.
Αλλά οι αμερικανικές δυνάμεις δεν πίστεψαν ότι οι διοικητές των Ταλιμπάν τερμάτισαν τις μάχες κι έπειτα από μία σειρά βίαιων ολονύκτιων επιδρομών, ο Μανσούρ διέφυγε στο Πακιστάν, όπου βοήθησε στην ανασυγκρότηση των Ταλιμπάν.
Ο μουλάς Μανσούρ ξεκίνησε ως χαμηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης, αλλά ανήλθε σε υψηλότερα αξιώματα όταν σκοτώθηκαν ή συνελήφθησαν από τις πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας ανώτερα μέλη των Ταλιμπάν.
Το όνομά του έγινε για πρώτη φορά ευρύτερα γνωστό το 2010 όταν αξιωματούχοι των δυτικών μυστικών υπηρεσιών ξόδεψαν δεκάδες χιλιάδες δολάρια μεταφέροντας έναν "ανώτερο διοικητή" στην Καμπούλ για ειρηνευτικές συνομιλίες μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι συνόδευαν κάποιον άλλον-- έναν μανάβη, ο οποίος υποδυόταν τον Μανσούρ.
Ο Μανσούρ δεν σχολίασε ποτέ δημοσίως αυτό το περιστατικό, το οποίο θεωρήθηκε ήττα για τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις που μάχονται στο Αφγανιστάν.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr