Εurogroup: Αισιοδοξία Βρυξελλών και Βερολίνου μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου

Με την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, χθες το βράδυ από τη Βουλή, η χώρα μας εκπλήρωσε όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης. 

Τη «σκυτάλη» παίρνουν τώρα οι εταίροι και δανειστές, οι οποίοι καλούνται τις επόμενες ώρες να ξεπεράσουν τις μεταξύ τους διαφωνίες στο ζήτημα του χρέους, θέτοντας αύριο στο Εurogroup τις βάσεις για μια προωθημένη συμφωνία.

Στη βελγική πρωτεύουσα επικρατεί τις τελευταίες ημέρες συγκρατημένη αισιοδοξία, μάλιστα έπειτα από συζητήσεις που πραγματοποίησαν οι δανειστές στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των G7, στην πόλη Σεντάι στην Ιαπωνία, η αίσθηση εξακολουθεί να υπάρχει, ίσως και ελαφρώς ενισχυμένη.

 

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για επικείμενη συμφωνία, η οποία όμως ίσως να μην είναι εφικτή στο αυριανό Eurogroup, καθώς θα απουσιάζει η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.


Στην αυριανή συνεδρίαση του Εurogroup δύο είναι τα ζητούμενα: το ύψος της δόσης προς τη χώρα μας και η ακριβής διατύπωση που θα υπάρξει στο ζήτημα του χρέους. Αναφορικά με τη δόση, το βέβαιο είναι πως θα είναι μεγαλύτερη από τις δανειακές ανάγκες, ώστε να αποπληρωθούν και ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

 

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ποσό μεταξύ 8 και 11 δισ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες δυσκολίες εστιάζονται στο θέμα του χρέους, όπου η πρόθεση των Ευρωπαίων (Εurogroup 9ης Μαΐου) για ελάφρυνση σε τρεις χρονικές φάσεις, με τις ουσιαστικές αποφάσεις να μετατίθενται για μετά το 2018, απορρίπτεται από το ΔΝΤ. Ορισμένοι εταίροι (Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία) χρειάζονται απαραίτητα τον διεθνή οργανισμό στο πρόγραμμα, που σημαίνει ότι αύριο θα πρέπει να μετακινηθούν από αυτή τη θέση.

Για να αποσπάσουν οι Ευρωπαίοι τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, θα πρέπει να λάβουν από τώρα κάποιες αποφάσεις που σχεδίαζαν για το 2018 με τη λήξη του προγράμματος. Το ΔΝΤ θέλει να γνωρίζει από τώρα και λεπτομερώς πώς θα καταστήσουν οι Ευρωπαίοι το χρέος βιώσιμο, έστω κι αν οι αποφάσεις υλοποιηθούν σταδιακά.

 

Μεταξύ των μέτρων ελάφρυνσης που θα βρεθούν στη σημερινή συνεδρίαση των τεχνοκρατών της Ευρωζώνης (EWG) και αύριο στο Εurogroup, είναι οι επιμηκύνσεις χάριτος και αποπληρωμής των δανείων, η εξαγορά από τον ΕΜΣ δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, η εξαγορά διμερών δανείων των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα (πρώτο πρόγραμμα 2010) επίσης από τον ΕΜΣ και η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα και τα επόμενα χρόνια.


Συγκρατημένη αισιοδοξία στο Βερολίνο
Αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας στο ελληνικό ζήτημα εμφανίστηκε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χωρίς όμως να είναι βέβαιος ότι η συμφωνία είναι εφικτή στο Eurogroup της Τρίτης, που θα διεξαχθεί χωρίς την παρουσία της κας Λαγκάρντ. «Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Θα τα καταφέρουμε.

 

Δεν γνωρίζω εάν θα τελειώσουμε την Τρίτη, αλλά θα γίνει», δήλωσε προχθές ο κ. Σόιμπλε, μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7 στην Ιαπωνία, όμως επισήμανε ότι δεν γνωρίζει αν το Eurogroup θα καταφέρει αυτή τη συμφωνία την Τρίτη, διότι η κυρία Λαγκάρντ δεν θα είναι παρούσα στις Βρυξέλλες, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung», και προσθέτει ότι ο κ. Σόιμπλε, έπειτα από συνάντηση με την κυρία Λαγκάρντ, υποβάθμισε τις διαφορές που τον χωρίζουν από το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος. «Κατά τη συνομιλία με την κυρία Λαγκάρντ δεν διευθέτησα κάποιες διαφορές, διότι δεν είχα διαφορές μαζί της», δήλωσε ο ίδιος από την Ιαπωνία.

Όπως υπενθυμίζει η γερμανική εφημερίδα, «το ΔΝΤ ζητεί να οριστούν από νωρίς οι λεπτομέρειες για την ελάφρυνση χρέους από τις οποίες εξαρτά τη συμμετοχή του στο γ’ πρόγραμμα βοήθειας. Ο κ. Σόιμπλε όμως είχε τονίσει επανειλημμένα ότι συγκεκριμένοι αριθμοί θα συζητηθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018, μόνο εφόσον είναι απαραίτητο».

Στο δημοσίευμά της, η «SZ» υποστηρίζει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, έχει ζητήσει από τον κ. Σόιμπλε να κλείσει γρήγορα, και με βάση τη δική της πολιτική, η εκκρεμότητα με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η καγκελάριος φέρεται να επιθυμεί να κλείσει το ζήτημα πριν από την επικείμενη σύνοδο κορυφής του G7 στην Ιαπωνία, χωρίς όμως να αναφέρει με ποιον ακριβώς τρόπο μπορεί να γίνει αυτό.


Εκτιμά, πάντως, ότι για να γίνει αυτό, ο κ. Σόιμπλε
θα πρέπει την Τρίτη, στο Eurogroup, να κινηθεί προς μία κατεύθυνση συμφωνίας ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης. Σε αυτήν την περίπτωση, «τα κράτη-μέλη θα προχωρούσαν στην αποπληρωμή οικονομικής βοήθειας δισεκατομμυρίων και η ελληνική κρίση θα εξαφανιζόταν από τα πρωτοσέλιδα».

 

Στο ρεπορτάζ της «SZ» σημειώνεται ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «θα πρέπει να αποτρέψει την αναζωπύρωση της συζήτησης περί εξόδου της Ελλάδας» και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να «αναθεωρήσει» την πολιτική που ακολουθούσε μέχρι στιγμής στο ελληνικό ζήτημα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr