Good news: 103 σούπερ Μαραθωνοδρόμοι άγγιξαν τους 12 Θεούς στον Όλυμπο-Έτρεξαν 44 χλμ. σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων!
Ιδρωσαν, λαχάνιασαν, ένιωσαν την ανάσα τους να κόβεται, τον αέρα να λιγοστεύει, αλλά άγγιξαν τον ουρανό και αυτό δεν το αλλάζουν με τίποτα.
Ιδρωσαν, λαχάνιασαν, ένιωσαν την ανάσα τους να κόβεται, τον αέρα να λιγοστεύει, αλλά άγγιξαν τον ουρανό και αυτό δεν το αλλάζουν με τίποτα. Και οι 103 αθλητές του βουνού που συμμετείχαν στον 2ο Faethon Olympus Marathon τερμάτισαν στην πάνω πλατεία του Κοκκινοπηλού Λάρισας, εκεί από όπου μερικές ώρες νωρίτερα είχαν αναχωρήσει.
«Ο μαραθώνιος αυτός είναι ο πιο δύσκολος σε όλη τη χώρα, επειδή διατρέχει τις κορυφές του Ολύμπου από την πλευρά της Θεσσαλίας. Αφορά μια διαδρομή 44 χιλιομέτρων σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, με 3.600 μέτρα θετική υψομετρική διαφορά», είπε στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Χιονοδρομικού Ορειβατικού Συλλόγου Ελασσόνας, Γιώργος Τριανταφύλλου, υπεύθυνος της διοργάνωσης.
Στο μεγαλύτερο μέρος της η διαδρομή κινούνταν σε υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα, αυτό σημαίνει ότι οι αθλητές είχαν να αντιμετωπίσουν αντίξοες καιρικές συνθήκες, ενώ το αραιό οξυγόνο δυσκόλευε την αναπνοή τους.
Οι αθλητές είχαν προετοιμαστεί καλά. Προϋπόθεση για να πάρει κάποιος μέρος ήταν τα τελευταία δύο χρόνια να έχει τερματίσει σε μαραθώνιο άνω των 40 χλμ.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο μαραθώνιος έχει το όνομα του γιου του Hλιου, Φαέθων, επειδή οι αθλητές κινούνται σε... ουρανοδρόμο, σαν να τρέχουν στον ουρανό.
Επιπλέον υπήρχαν τμήματα με μεγάλη κλίση -όχι επικίνδυνα για ατυχήματα- γι' αυτό άλλωστε και ήταν μια αργή διαδρομή που κράτησε πάνω από 6 ώρες.
Οι διοργανωτές ανέβηκαν μόλις πριν από λίγες μέρες και τοποθέτησαν τους ειδικούς πασσάλους που όριζαν την κίνηση των αθλητών, μια που νωρίτερα υπήρχαν χιόνια που κάλυπταν τα μονοπάτια.
Οι αθλητές είχαν προετοιμαστεί καλά και μάλιστα προϋπόθεση για να πάρει κάποιος μέρος ήταν τα τελευταία δύο χρόνια να έχει τερματίσει σε μαραθώνιο άνω των 40 χιλιομέτρων. Κινήθηκαν σε μονοπάτια, κορυφογραμμές, σηματοδοτημένες βουνοπλαγιές, αλπικά λιβάδια, δασωμένες χαράδρες και μόνο μια μικρή απόσταση καλυπτόταν από άσφαλτο και χωματόδρομο.
«Στόχος μας είναι η επόμενη διοργάνωση, το 2014, να είναι διεθνής και έγκαιρα θα απευθυνθούμε σε γνωστούς αθλητές του βουνού από όλο τον κόσμο. Επιλέξαμε αυτή τη διαδρομή για να αναδείξουμε την άγρια ομορφιά του Ολύμπου από τη θεσσαλική πλευρά και κυρίως από την επαρχία Ελασσόνας», δήλωσε ο κ. Τριανταφύλλου.
Οι αθλητές ξεκίνησαν με καλό καιρό, ήλιο και υψηλή θερμοκρασία, στην πορεία ωστόσο συνάντησαν αέρα, ψιλόβροχο και δροσιά, που τους ανάγκασε να ντυθούν πιο ζεστά.
Στους άντρες τερμάτισαν πρώτος ο Ηρακλής Μωυσίδης με καταγωγή από την Ελασσόνα (05:59:55) και δεύτερος ο Βολιώτης Κώστας Τσάντος (06:09:30), ενώ στις γυναίκες πρώτη έκοψε το νήμα η Μάρα Καλογήρου (07:27:21) και δεύτερη η Ναταλία Παπουνίδου (08:13:33), ομογενής από την πρώην Σοβιετική Ενωση, η οποία ολοκλήρωσε μια λαμπρή καριέρα ως αεροσυνοδός και στα 46 της χρόνια στράφηκε σε διεθνείς υπερμαραθώνιους αγώνες ορεινού τρεξίματος.
Στα όρια του... ουρανού
Η διαδρομή που ακολούθησαν από κορυφή σε κορυφή
Η διαδρομή ξεκίνησε από το γήπεδο του Κοκκινοπηλού και έξω από το χωριό οι αθλητές συνάντησαν το διεθνές μονοπάτι Ε4, το οποίο ακολούθησαν για 5,6 χιλιόμετρα. Από εκεί μπήκαν στη θέση Κιόσκι, στη χαράδρα της Σταλαγματιάς, στο πυκνό δάσος, και άρχισαν να σκαρφαλώνουν στη βουνοπλαγιά, μέσα από ένα πολύ δύσκολο μονοπάτι. Στην κορυφή Χότζα (2.589 μ.) και ύστερα από τεχνική κατάβαση μπήκαν σε αλπικό λιβάδι, ακολούθησαν το μονοπάτι Ο2, κατευθύνθηκαν στις παρυφές του Κακάβρακα, στην κορυφή των 2.619 μέτρων, στη Μεταμόρφωση (2.699 μ.) και πλησίασαν στα Ζωνάρια από όπου περνούν όλοι οι γνωστοί μαραθώνιοι του Ολύμπου.
Υστερα από μια ιδιαίτερα ανηφορική πορεία, έφτασαν στη Σκάλα (2.820 μ.), δίπλα στον Μύτικα και κατέληξαν στη βουνοκορφή Σκολιό (2.905 μ.). Από εκεί η διαδρομή ξαναμπήκε στο διεθνές μονοπάτι Ε4, μέχρι το καταφύγιο «Χριστάκης» (2.430 μ.), για τα επόμενα 2 χιλιόμετρα οι αθλητές συνάντησαν χωματόδρομο, διέσχισαν το ορειβατικό μονοπάτι έως το Φλάμπουρο (2.460 μ.), έχασαν απότομα ύψος, περνώντας από το Ρουδί (1.800 μ.) και κατέβηκαν για τον τερματισμό στην πάνω πλατεία του Κοκκινοπηλού.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr