Το Παρίσι ξανά στο κόκκινο: Αιματηρά επεισόδια & εικόνες βίας έξω από τον Πύργο του Άιφελ με αίτημα εργασιακά

Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί το Παρίσι, όπου σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγαλειώδης πορεία διαμαρτυρίας για τον νέο εργασιακό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση Ολάντ.

Το αστυνομικό τμήμα του Παρισιού προχώρησε σε 13 προσαγωγές κατά την έναρξη των αψιμαχιών, με τους δρόμους να γεμίζουν δακρυγόνα και συντρίμμια καθώς οι νεαροί έσπαζαν βιτρίνες και πετούσαν βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών.


Ο πύργος του Άιφελ είναι κλειστός για το κοινό όλη την ημέρα
"εξαιτίας του εθνικού κοινωνικού κινήματος" κατά της μεταρρύθμισης του εργασιακού κώδικα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διεύθυνση αυτού του μνημείου συμβόλου του Παρισιού.

Το κλείσιμο αποφασίσθηκε εν μέσω του ποδοσφαιρικού Euro 2016, ενός τουρνουά που προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στο Παρίσι.

Τα συνδικάτα, με πρώτη τη CGT, έχουν καλέσει τους εργαζομένους σε μια μεγάλη διαδήλωση σήμερα το απόγευμα στη γαλλική πρωτεύουσα εναντίον της τελευταίας μεγάλης μεταρρύθμισης της προεδρικής θητείας του Φρανσουά Ολάντ και αναμένουν ότι θα κατέβουν στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.


Ένα μέρος του προσωπικού του πύργου του Άιφελ "
έκανε γνωστό ότι θα συμμετάσχει σ' αυτή τη διεπαγγελματική ημέρα δράσης. Καθώς το προσωπικό που ήταν παρόν δεν επαρκούσε αριθμητικά για να ανοίξει το μνημείο σε ικανοποιητικές συνθήκες υποδοχής και ασφάλειας του κοινού, ο πύργος θα παραμείνει συνεπώς κλειστός", εξήγησε η εταιρεία εκμετάλλευσης του πύργου του Άιφελ (SETE).


Στην απεργία κάλεσαν η CGT (Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας), το συνδικάτο που έχει την πλειοψηφία στους κόλπους της SETE, και η FO (Force Ouvriere, Εργατική Δύναμη). "Η απεργία ψηφίσθηκε ομόφωνα", ανέφερε ο Ντενί Βαβασορί, συνδικαλιστικός εκπρόσωπος της CGT, του μεγαλύτερου συνδικάτου στη Γαλλία και ιστορικά προσκείμενου στο Κομμουνιστικό Κόμμα.

Οι τουρίστες που είχαν κρατήσεις για σήμερα θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, διευκρινίσθηκε από την εταιρεία του πύργου του Άιφελ.
Σχεδόν 7 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους 80% ξένοι, επισκέφθηκαν το μνημείο το 2015. Η μέση ημερήσια επισκεψιμότητα είναι 15.000 έως 20.000 άτομα.

Οι αστυνομικές αρχές ανέφεραν πως εκατοντάδες διαδηλωτές με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους άρχισαν να εκτοξεύουν αντικείμενα κατά των αστυνομικών. 
Ενώ, τα γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν πως οι συγκεντρωμένοι εισέβαλαν σε μία οικοδομή, απ' όπου άρπαξαν ξύλινες παλέτες και άρχισαν να τις πετούν στους αστυνομικούς, οι οποίο απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών και αντλίες νερού.

Κατά τη διάρκεια του πρωινού, οδοφράγματα στήθηκαν στη Βρέστη (δυτικά) και ξεκίνησαν απεργίες στο λιμάνι της Μασσαλίας (νότια). Επλήγη επίσης ο τομέας της ενέργειας με διακοπή της παραγωγής σε διάφορους σταθμούς και διακοπή γραμμών υψηλής τάσης στην περιοχή του Παρισιού, σύμφωνα με τη CGT.
Στο Παρίσι, ο Πύργος του Άιφελ έκλεισε λόγω της απεργίας ενός μέρους του προσωπικού.

Στους σιδηροδρόμους, έπειτα από 14 ημέρες κινητοποίησης, το ποσοστό των απεργών έφθασε την Τρίτη το 7,3%, σε όλες τις κατηγορίες, έναντι 4,6% τη Δευτέρα.
Στις 23 και 28 Ιουνίου προβλέπονται άλλες δύο ημέρες απεργιών και κινητοποιήσεων παντού στη Γαλλία.

"Αυτή είναι κάθε άλλο παρά η τελευταία διαδήλωση. Είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης να αποσύρει τον νόμο της, αν όχι θα μπλοκάρουμε την οικονομία", απειλεί ο Ορελιέν Μπουκελμούν.

Την Παρασκευή έχει προβλεφθεί μια συνάντηση ανάμεσα στον επικεφαλής της CGT και την υπουργό Εργασίας Μιριάν Ελ Χομρί.
Λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τις προεδρικές εκλογές, αυτή η τελευταία μεγάλη μεταρρύθμιση της θητείας του Φρανσουά Ολάντ αποσκοπεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, να δώσει ευελιξία στις επιχειρήσεις ώστε να καταπολεμηθεί η ενδημική ανεργία (σχεδόν 10%). Περιλαμβάνει κυρίως τη χαλάρωση του νόμου για τον χρόνο εργασίας ευνοώντας τις επιχειρησιακές συμφωνίες.
Για τους επικριτές του, το κείμενο κινδυνεύει να αυξήσει την αβεβαιότητα για τους μισθωτούς.

Το κοινωνικό κίνημα σκλήρυνε τη στάση του πριν από τρεις εβδομάδες με τον αποκλεισμό λιμανιών, διυλιστηρίων και αποθηκών καυσίμων, αναγκάζοντας τη Γαλλία να αντλήσει από τα στρατηγικά αποθέματά της σε πετρέλαιο.

Καθώς πλησίαζε η έναρξη του Euro, οι δράσεις αυτές έπληξαν την εικόνα της Γαλλίας και του τουρισμού της, τομέα ο οποίος έχει ήδη δεχθεί πλήγμα από τις επιθέσεις του 2015.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, μια μικρή πλειοψηφία Γάλλων (54%) τάσσονται κατά της συνέχισης των απεργιών και των διαδηλώσεων. Πριν από τρεις εβδομάδες, μια παρόμοια έρευνα είχε δώσει ακριβώς το αντίστροφο αποτέλεσμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, RT

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr