Summer@ eirinika: Aυτές είναι οι 7 εξωτικές σπηλιές σε ελληνικά νησιά με μπλε γαλάζια σμαραγδένια νερά
Θαλάσσιες σπηλιές στην Ελλάδα: Είναι γνωστό στα πέρατα του κόσμου, ότι η Ελλάδα περιέχει χιλιάδες ομορφιές, που αποτελούν πόλο έλξης των τουριστών. Σε πολλά νησιά υπάρχουν, είτε κρυμμένες, είτε πιο ορατές, μερικές υπέροχες θαλάσσιες σπηλιές, που στο θέαμα τους μένεις τουλάχιστον εντυπωσιασμένος.
Ας ρίξουμε μια ματιά:
Μήλος – Η σπηλιά του Παπάφραγκα
Η θαλάσσια σπηλιά του Παπάφραγκα, όπως λέγεται, θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα φυσικά μνημεία του νησιού των Κυκλάδων. Στο δρόμο για τα Πολλώνια, λίγο πριν την αρχαία Φυλακωπή, βρίσκoνται οι τρεις σπηλιές του Παπάφραγκα. Στα χρόνια του Βυζαντίου χρησιμοποιούνταν ως ορμητήρια των πειρατών. Η κάθοδος θέλει προσοχή αλλά η εμπειρία είναι μοναδική.
Καστελόριζο Η τρύπα του Παραστά
Καστελόριζο – Η Τρύπα του Παραστά
Η Τρύπα του Παραστά έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως… απόκοσμο παλάτι και αυτό γιατί ο θόλος, (ύψους 35 μέτρων) και οι λευκοί σταλακτίτες δημιουργούν μυστήριο στους επισκέπτες. Είναι μια μαγική σπηλιά, που μπαίνεις μέσα με βάρκα από την πολύ χαμηλή είσοδο ή κολυμπώντας. Και όταν βρεθείς μέσα, μένεις άναυδος από την ομορφιά. Το φως, ειδικά το πρωί, είναι θαυμάσιο και το μπλε της θάλασσας είναι κάτι, που δεν θα ξεχάσετε ποτέ. Η σπηλιά είναι επιβλητική με το ύψος που έχει μέσα ο θόλος. Οι ντόπιοι τη λένε «η τρύπα του Παραστά», γιατί είναι τόσο χαμηλή η είσοδος, που όταν έχει φουσκοθαλασσια, δεν μπορείς να μπεις. Και για να τελειώνουμε, εάν δεν πάτε στη σπηλιά είναι σα να μη πήγατε στο Καστελλόριζο
Λευκάδα – Μεγανήσι – Σπήλαιο Παπανικολής
Το σπήλαιο Παπανικολής είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ωραία ενάλια σπήλαια του κόσμου. Πήρε το όνομά του από το ιστορικό υποβρύχιο, που σύμφωνα με μαρτυρίες, χρησιμοποιούσε την τεράστια θαλασσοσπηλιά ως ορμητήριο. Λένε, ότι είναι το μεγαλύτερο ενάλιο σπήλαιο στον κόσμο και βρίσκεται στη νότια παραλία του νησιού Μεγανήσι, Λευκάδας. Η επίσκεψη σε αυτό γίνεται από το χωριό Νυδρί με μικρά πλοιάρια σε 45 λεπτά. Ακόμα και σήμερα, λόγω του μεγέθους του, προσφέρει καταφύγιο σε βάρκες και ιστιοφόρα σε περιπτώσεις κακοκαιρίας. Έχει μήκος 120μ., πλάτος 60μ., που όσο προχωρά στο εσωτερικό του στενεύει για να φτάσει τα 23 μέτρα. Η είσοδός του είναι πολύ μεγάλη, χωρίς όμως να διαφαίνεται το βάθος του σπηλαίου, καθώς, το μεγαλύτερο μέρος του κοιλώματος στρέφει προς τα δεξιά.
Ζάκυνθος – Γαλάζιες Σπηλιές στο Κερί
Οι ακτές του Κεριού φτάνουν τα 18 χιλιόμετρα, δημιουργώντας αναρίθμητες παραλίες, κολπίσκους και φυσικά λιμανάκια, που σε συνδυασμό με το ορεινό τοπίο, τους απότομους γκρεμούς και τις μυστηριώδεις σπηλιές, συνθέτουν έναν παραδεισένιο τόπο. Το χρώμα του νερού γίνεται πολλές φορές καταγάλανο και γαλαζοπράσινο από τις αντανακλάσεις του ηλίου. Οι γαλάζιες σπηλιές φιλοξενούν, πολλές φορές, την φώκια Monachus – Monachus. Η εναλλαγή των χρωμάτων, μέσα και έξω από τις θαλάσσιες σπηλιές, είναι αξιοθαύμαστη. Η περιήγηση στις σπηλιές αυτές είναι εφικτή με βάρκες, που ξεκινούν καθημερινά από το Κερί.
Κύθηρα- Απέναντι απ’ το Καψάλι
Ένας ξερόβραχος, άντρο αποδημητικών γερακιών δίπλα στα Κύθηρα, απέναντι από το λιμάνι του Καψαλίου, κρύβει το πιο όμορφο μυστικό της περιοχής. Και τι μπορεί να κρύβει ένας ξερός βράχος, που ορθώνεται μοναχικός στη μέση του πελάγους; Έχει μια θαλάσσια σπηλιά από την νότια πλευρά του και στο έδαφός του φιλοξενεί σπάνια είδη λουλουδιών και πτηνών. Ένα από τα ποιο εντυπωσιακά μέρη του νησιού των Κυθήρων είναι η βραχονησίδα Χύτρα ή αλλιώς, Αυγό, η οποία βρίσκεται σε μικρή απόσταση απέναντι από το λιμάνι του Καψαλίου. Διαθέτει μια θαλάσσια σπηλιά από την νότια πλευρά της με χρώματα που σε μαγεύουν έξω αλλά και μέσα στο βυθό. Στο τέλος αυτής της σπηλιάς υπάρχει ένα καταφύγιο για φώκιες. Ανεβαίνοντας πάνω στην βραχονησίδα, χρειάζεται πολλή προσοχή, γιατί το έδαφος είναι απότομο και βραχώδες. Στα απόκρημνα βράχια της Χύτρας έχουν χτίσει φωλιές οι μαυροπετρίτες (οι αλλιώς βαρβάκοι), ένα σπάνιο και προστατευόμενο είδος πουλιών. Επίσης, στο δύσβατο έδαφος της Χύτρας είναι ανθισμένο παντού το τοπικό «λουλούδι» του νησιού η «Σεμπρεβίβα», η οποία μαζεύεται τον Ιούνιο από έμπειρους ντόπιους κατοίκους, λόγω των δύσκολων περασμάτων! Οι μοναδικοί τρόποι για να επισκεφτείς την Χύτρα είναι με δικό σου σκάφος ή αν σε μεταφέρει εκεί κάποιος από τους κατοίκους του νησιού.
Παξοί – Γαλάζια σπήλαια
Θαλασσοσπηλιά με κατακόρυφους γκρεμούς είναι κι αυτή του Γαλάζιου Σπηλαίου. Για χιλιάδες τουρίστες αποτελεί εξαιρετικό πόλο έλξης. Η δυτική πλευρά του νησιού των Παξών είναι απόκρημνη, με κατακόρυφους γκρεμούς και πολλά θαλάσσια σπήλαια, τα οποία έχουν δώσει μία ξεχωριστή φήμη για την φυσική ομορφιά τους. Εκεί είναι και τα Γαλάζια Σπήλαια. Πρόκειται για τρεις εξαιρετικά σπηλιές, που επικοινωνούν μεταξύ τους. Οφείλουν την ονομασία τους στην ποικιλία των αποχρώσεων του μπλε και τη διαύγεια των νερών. Στο πρώτο σπήλαιο, που είναι και το μεγαλύτερο, έχει τη δυνατότητα να μπει ένα μικρό καραβάκι.
Πάνω Κουφονήσι – Γάλα
Η μικροσκοπική παραλία Γάλα, περικυκλωμένη από βράχια και με μεγάλο ατού της την ανοιχτή σπηλιά, που επικοινωνεί με τη θάλασσα μέσω ενός στενού διαύλου, είναι από τις ωραιότερες των Κυκλάδων. Στο άκρο του νησιού υπάρχει ο όρμος Πορί, με την πλέον απομακρυσμένη παραλία, που αν είστε τυχεροί και την πετύχετε χωρίς να φυσάει, μοιάζει με αυτό που έχουμε στο μυαλό μας για τις θάλασσες της Καραϊβικής. Ρηχή θάλασσα με ψιλή άμμο και αρκετούς σέρφερς. Οι πιο περιπετειώδεις τύποι, μετά το Πορί θα αναζητήσουν το Γάλα, μια παραλία που έλκει το όνομά της από το άσπρο χρώμα του ασβεστίου, που αφήνει το χαλίκι στα νερά της. Δεν είναι εύκολο να βρείτε το Γάλα, καθώς, η διαδρομή, πέραν του ότι είναι σε αρκετά σημεία «κρυμμένη», περιλαμβάνει και ένα επικίνδυνο σημείο. Σε κάθε περίπτωση, ρωτήστε στα beach bars στο Πορί, για το πώς θα πάτε.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr