Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Άνοιξε τις πόρτες του δοκιμαστικά για το κοινό & εντυπωσιάζει
Σχεδόν 210 στρέμματα ωφέλιμου χώρου το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος σε ταξιδεύει και μόνο με μία βόλτα στις εγκαταστάσεις του.
Κυρίαρχο στοιχείο όλου του χώρου : το νερό και όλα τα συστατικά της Μεσογείου, ο ήλιος και τα αρώματα της.
«Πράσινα» κτήρια, βιοκλιματικά, σταθερά σε σεισμούς με εξαιρετικά λεπτή οροφή και τοίχους και πραγματικά πολύ μπετόν, άβαφο, που όμως δεν αποτελεί παραφωνία.
Το κεντρικό κτήριο φτάνει τα 32 μέτρα ύψος με οπτική 360 μοιρών σε όλο το λεκανοπέδιο - Σαρωνικό και Ακρόπολη.
Πλάι στα κτήρια και το κανάλι του Ρέντζο Πιάνο. Εδώ μπαίνουν τα ιστιοπλοϊκά από τον παραδίπλα όμιλο, αλλά και ο ίδιος ο Πιάνο που επιδίδεται στο σπορ.
«Η αρχιτεκτονική είναι ένα παράδοξο επάγγελμα», μας είπε ο Ρέντζο Πιάνο, κατά την παρουσίαση του χώρου στον Τύπο, ενόσω θαυμάζαμε τη θέα από ψηλά. «Προσφέρουμε κάτι μεγάλο και ωραίο, εμπνέουμε τους άλλους και παίρνουμε έμπνευση και από αυτούς». «Δίνουμε ελπίδα και ομορφιά και είναι σημαντικό στην κρίση» τόνισε.
Πεντελικά μάρμαρα στο πάτωμα και πέντε όροφοι, που όμως ιδιαίτερα μέσα στην βιβλιοθήκη χωρίζονται σε ημιόροφους και πολλά πατάρια.
Τα αίθρια και τους χώρους της Λυρικής κοσμούν έργα τέχνης, πολύχρωμα, λεπτεπίλεπτα, αερικά, του Ιάπωνα καλλιτέχνη Σουσούμου Σίγκου.
Βιβλιοθήκη για όλους
Ένα κάστρο βιβλίων κάπως έτσι το φαντάστηκε ο Ρέντζο Πιάνο, οικείο προς τα παιδιά, με πολύχρωμα έπιπλα και φυσικό φωτισμό.
700 χιλιάδες τόννοι βιβλίων θα μεταφερθούν από την εθνική βιβλιοθήκη, σε ένα κτήριο, που έχει υποδομή για 2 εκατομμύρια τόννους, όπως μας τόνισε κατά τη διάρκεια της ξενάγησης ο τεχνικός υπεύθυνος του Ιδρύματος Θεόδωρος Μαραβέλιας.
Λυρική
Δύο μοναδικά εντυπωσιακές Λυρικές - Η σκηνή της όπερας υπό τον Μύρωνα Μιχαηλίδη και η Εναλλακτική σκηνή υπό τον Γιώργο Κουμεντάκη
Αίθουσες σχεδιασμένες στη λεπτομέρεια για άρτιο ήχο, από όποιο σημείο και αν βρίσκεται το κοινό, με θέσεις για 1.400 άτομα.
Πρόκειται για σκηνή μεγαλύτερη και από την Metropolitan Opera, κυριαρχεί το κόκκινο βελούδο και το ξύλο, ενώ στην πλάτη του κάθε καθίσματος υπάρχει οθόνη, ώστε να διαβάζουμε υπότιτλους στις ξένες παραστάσεις.
Την ξενάγηση ακολούθησε συζήτηση με τον αρχιτέκτονα Ρέντζο Πιάνο και τον πρόεδρο του Ιδρύματος Νιάρχος Ανδρέα Δρακόπουλο.
Πότε και πώς θα περάσει, αυτό το κόσμημα, στο δημόσιο, το μεγάλο ερώτημα όλων και αν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στο μέγεθος του εγχειρήματος.
«Αν λάβουμε υπ όψιν πρακτικά ζητήματα, θα δούμε ότι δύο φορείς όπως η βιβλιοθήκη και η Λυρική, αλλάζουν σπίτι». Ο κ. Δρακόπουλος τόνισε πως, αν το κράτος διαχειριστεί σωστά την υποδομή, το ίδρυμα μπορεί να σταθεί δίπλα, όχι να το αντικαταστήσει, αλλά πιθανών να βοηθήσει χρηματοδοτώντας διάφορα προγράμματα.
Ήδη στους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος πραγματοποιούνται συναυλίες και προβολές με τεράστια επιτυχία προσέλευσης κόσμου, ενώ αυτές τις ημέρες υπάρχει και επισκέψιμη έκθεση αφιέρωμα στον Παναγιώτη Τέτση.
Οι αθλητικές υποδομές και το πάρκο θα παραμείνουν ανοιχτές για το κοινό, στους υπαίθριους χώρους θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, έως ότου παραδοθεί η βιβλιοθήκη και η Λυρική, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr