Η Ελληνική πρόταση: Το «Solidarity Salt» στους 30 της Ευρώπης γιά τον Διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας

Η ελληνική πρόταση Solidarity Salt επιλέχθηκε ανάμεσα από περισσότερες από 1.000 υποψηφιότητες από 36 χώρες και πέρασε στην ημιτελική φάση του European Social Innovation Competition (Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας).

 Ανοιχτό σε υποψηφίους από όλη την Ευρώπη, το φετινό θέμα του διαγωνισμού «Προοπτικές Ενσωμάτωσης» είδε τους κριτές να επιλέγουν συμμετοχές που έχουν το δυναμικό να αντιμετωπίσουν την υποδοχή και την ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη.

 

Επιδίωξη του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη δημιουργικών προσεγγίσεων, που θα αναπτύξουν το δυναμικό των προσφύγων και των μεταναστών, συμβάλλοντας στην ένταξή τους στα  κράτη υποδοχής.

Το Solidarity Salt είναι μια καινούρια κοινωνική επιχείρηση όπου γυναίκες από την Ελλάδα και γυναίκες πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια επιτυχημένη επιχείρηση εξαγωγής ελληνικού θαλασσινού αλατιού. Στόχος της επιχείρησης είναι να έχει μετρήσιμη θετική επίδραση στις ζωές των γυναικών προσφύγων οδηγώντας στην ένταξή τους στην κοινωνία προσφέροντας παράλληλα μια σειρά άλλων ωφελειών.

 

Η Βίβιαν Καραβία και η Ελισσάβετ Κουλούρη από το Solidarity Salt δήλωσαν: «Η προσφυγική κρίση μας άγγιξε από την πρώτη στιγμή. Είτε με την παροχή επιτόπιας εργασίας στη Λέσβο στα κέντρα υποδοχής προσφύγων, είτε με υλικοτεχνική στήριξη στα κέντρα υποδοχής στον Πειραιά, όπου κατέφθασαν οι πρόσφυγες στην Αττική, νιώσαμε ότι είχαμε χρέος να βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό ήρθε ως συνέχειας αυτής της ανησυχίας μας για το ποια θα ήταν η επόμενη ημέρα για περισσότερους από 50.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα της ανεργίας.

 

Και οι δύο δραστηριοποιούμαστε στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας με τις δικές μας επιχειρήσεις και αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αξιοποιήσουμε τις εμπειρίες μας για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ομαλή ένταξη των γυναικών προσφύγων στην ελληνική κοινωνία.

Κάτι τέτοιο είναι εφικτό μόνο μέσα από την κοινωνική επιχειρηματικότητα, τη συνεργασία και την αξιοποίηση των ελληνικών προϊόντων. Στόχος μας είναι το Solidarity Salt να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες επιχειρήσεις. Η διάκρισή μας στους 30 επικρατέστερους αποτελεί μια νίκη γιατί θα έχουμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε περισσότερη εμπειρία, να μάθουμε από επιτυχημένα παραδείγματα και να επικοινωνήσουμε την ιδέα μας στο ευρωπαϊκό κοινό.»

 

Αναλυτικότερα, το Solidarity Salt επιδιώκει μέσα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας 1. να αναπτύξει την αυτοεκτίμηση των γυναικών προσφύγων και την εικόνα που έχουν για τις δυνατότητες και ικανότητές τους, 2. να βελτιώσει τα ταλέντα τους και να τις βοηθήσει να αναπτύξουν συγκεκριμένες επαγγελματικές δεξιότητες και 3. να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για επόμενες αντίστοιχες πρωτοβουλίες ένταξης προσφύγων στην αγορά εργασίας.

 

Η ελληνική συμμετοχή θα συναγωνιστεί 29 έργα από ολόκληρη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, εφέτος, 5 συμμετέχοντες στην ημιτελική φάση είναι έργα με έδρα στη Γερμανία, 4 από την Ιταλία και 4 από το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκτός από την Ελλάδα, άλλες επιτυχείς αιτήσεις προέρχονταν από την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, την Τουρκία και την Ουκρανία, γεγονός που αποδεικνύει την ευρεία δέσμευση για την αξιοποίηση της κοινωνικής καινοτομίας για την εξεύρεση λύσεων για την ένταξη σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.

 

Το Solidarity Salt μαζί με 29 άλλους φιναλίστ, θα προσκληθεί στην Ακαδημία Κοινωνικής Καινοτομίας που θα πραγματοποιηθεί από τις 4 έως τις 6 Ιουλίου στο Βερολίνο. Κατά τη διάρκεια της Ακαδημίας θα υπάρξουν συνεδρίες, εργαστήρια, αλλά και εξατομικευμένη υποστήριξη για την περαιτέρω ανάλυση των ιδεών των συμμετεχόντων.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των υποψηφιοτήτων που θα βρίσκονται εκεί, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν γερμανικά παραδείγματα συνεργατικών προσεγγίσεων στην υποστήριξη της ένταξης. Στη συνέχεια, θα επιλεγούν από την κριτική επιτροπή οι δέκα επικρατέστεροι υποψήφιοι και τα τρία πιο αποτελεσματικά έργα θα λάβουν, το καθένα, χρηματικό έπαθλο €50.000 κατά την τελετή απονομής των βραβείων στις Βρυξέλλες, τον Οκτώβριο του 2016.

 

Δείτε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του διαγωνισμού του 2016 και τους 30 συμμετέχοντες στην ημιτελική φάση στη διεύθυνση: http://bit.ly/2016semi-finalists.

 

Σχετικά με τον European Social Innovation Competition

Ο European Social Innovation Competition, που διεξάγεται στη μνήμη του Diogo Vasconcelos, αποτελεί μια ανταγωνιστική διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και τώρα βρίσκεται στο τέταρτο έτος του.

Το θέμα του διαγωνισμού για το 2016 είναι οι Προοπτικές Ενσωμάτωσης και επιδιώκει την εξεύρεση καινοτομιών σε προϊόντα, τεχνολογίες και υπηρεσίες που μπορούν να στηρίξουν την ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την υποστήριξη των Nesta, Kennisland, Shipyard, Impact Hub και Matter & Co.

 

Για πληροφορίες σχετικά με τους προηγούμενους διαγωνισμούς και τα έργα που βραβεύτηκαν σε αυτούς, βλ.:

2015: http://ec.europa.eu/growth/tools-databases/newsroom/cf/itemdetail.cfm?i…

2014: http://ec.europa.eu/growth/tools-databases/newsroom/cf/itemdetail.cfm?i…

2013: http://ec.europa.eu/growth/tools-databases/newsroom/cf/itemdetail.cfm?i…

 

Σχετικά με το Solidarity Salt

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Solidarity Salt μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις Βίβιαν Καραβία (vivian.karavia@gmail.com) και Ελισσάβετ Κουλούρη (kbetty07@gmail.com). Facebook @solidaritysalt

 

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr