Summer@ eirinika- Μαθράκι ο λιλιπούτειος καταπράσινος παράδεισος του Ιονίου - Ανακαλύψτε τον
Το Μαθράκι είναι το μικρότερο και νοτιότερο από τα Διαπόντια νησιά (: Οθωνοί Ερεικούσα ) βορειοδυτικά της Κέρκυρας.
Αποτελεί κοινότητα του νομού Κέρκυρας την κοινότητα Μαθρακίου, η οποία στην απογραφή του 2001 αριθμούσε 186 μόνιμους κατοίκους. Στην ίδια κοινότητα υπάγονται και οι ακατοίκητες νησίδες Διάκοπο, Διάπλο, Πλατεία, Τραχειά (ή Τραχιά) και Ψύλλος Ένα.
Το νησί έχει έκταση 3 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σχήμα επίμηκες και καλύπτεται από πυκνή βλάστηση, ενώ το μεγαλύτερο ύψωμα δεν ξεπερνά 152 μέτρα.
Απέχει 3 ναυτικά μίλια από τις βορειοδυτικές ακτές της Κέρκυρας. Το νησί είναι προσβάσιμο ακτοπλοϊκά με τακτικά δρομολόγια από την Κέρκυρα και τον Άγιο Στέφανο, τα οποία προσεγγίζουν στο λιμανάκι Πλάκες.
Το Μαθράκι παρουσιάζει μικρή τουριστική κίνηση, ενώ και ο εξηλεκτρισμός του ολοκληρώθηκε σχετικά πρόσφατα. Μεγάλος αριθμός κατοίκων του νησιού έχει μεταναστεύσει στις Η.Π.Α.
Το Μαθράκι είναι το νοτιότερο και το μικρότερο σε έκταση (3.1 τ.χλμ) απ' τα τρία Διαπόντια νησιά.
Με 100 περίπου κατοίκους απέχει μόλις 4 ναυτικά μίλια απ' το ακρωτήρι Αρίλλας . Πλούσιο σε βλάστηση,δύσκολα διακρίνονται ανάμεσα στο πράσινο μερικά απο τα σπίτια των οικισμών του.
Πολλά θαυμάσια παλιά λίθινα μονοπάτια ξεφεύγουν απο τον κεντρικό δρόμο και οδηγούν σε σημεία με πανοραμική θέα. Ο τσιμεντόδρομος από το λιμάνι καταλήγει στον όρμο Απιδιές, που διακρίνονται ακόμη οι εγκαταστάσεις ενός παλιού λιμανιού που τώρα έχει εγκαταλειφθεί και χρησιμοποιείται ως ψαρολίμανο.
Προς την Κάτω Πάντα η περιοχή Γιώργα είναι διάσπαρτη με πολλά σπίτια, παλιά και αρκετά νεότερα που βρίσκονται κάτω απ' τη δροσερή σκιά τεράστιων ελαιοδένδρων.
Απο τον οικισμό Χωριό μπορεί κανείς να φτάσει ως το ΝΑ σημείο του Μαθρακίου, το ακρωτήρι Αρβανίτικο μέσω ενός χωματόδρομου που καταλήγει σ' εναν ηρεμότατο ορμίσκο με λεπτή άμμο.
Απόλυτη γαλήνη, Παραδείσια ησυχία, κι ενα απλό ταβερνάκι λίγα μόλις μέτρα απο τη θάλασσα να προσφέρει τη δυνατότητα για μια ευχάριστη στάση.
Στα ΒορειοΑνατολικά η αχανής παραλία του Πορτέλο με την εξαιρετική αμμουδιά και τα πεντακάθαρα ρηχά νερά της που βαθαίνουν ομαλά, είναι προσιτή και φιλική σε επισκέπτες κάθε ηλικίας
Στα δυτικά βρίσκεται ο παράδεισος του ψαροντουφεκά και του λάτρη του βυθού.
Εδώ θα συναντήσετε λίγους τουρίστες που μένουν στα δύο συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων, στα κότερα και στα σκάφη. Στο Μαθράκι υπάρχει αγροτικός γιατρός. Θα ρθείτε με σκάφος από την Κέρκυρα ή τον Άγιο Στέφανο, στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, καθώς και με θαλάσσιο ταξί ή βάρκα. Απο visitcorfu.gr
Ιστορία και παράδοση
Μια λαϊκή ερμηνεία για την ονομασία του νησιού αναφέρει ότι πρίν απο πολλά χρόνια το Μαθράκι είχε καεί κι απ' τα "αθράκια" (κάρβουνα) το ονόμασαν έτσι. Από τον περιηγητή καθηγητή Γεώργιο Ιωσήφ Πάρτς πληροφορούμαστε ότι κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Μαλθάκη (η) και ότι κατά "τους νεώτερους χρόνους το όνομα αυτής μεταμορφώθηκε ενίοτε εις Σαμοθράκην, υπο τοιαύτην δε μορφή απεδώθη αυτώ σημασία υπό των Φοινικικά ίχνη εν τοις ύδασιν τούτοις αναζητούντων. Οι πιστεύοντες είς την υπό Φοινίκων κατάληψιν του νησιδίου αδιαφορούσιν, ότι τούτο παρά τοις αρχαίοις εκαλείτο Μαλθάκη".
Ιδιωματικό λεξιλόγιο
Το ιδιωματικό λεξιλόγιο των Διαποντίων νήσων έχει την επίδραση της ιταλικής γλώσσας αλλά και αυτούσια στοιχεία που ανάγουν στην αρχαία ελληνική.
Πρόκειται για χαρακτηριστικές λέξεις μερικές απ' τις οποίες συναντούμε και στην κερκυραϊκή διάλεκτο της υπαίθρου.
Για παράδειγμα η κερκυραϊκή αποστροφή "ωρή" ή "βωρή" που απευθύνεται πρός τις γυναίκες. Ακόμη οι λέξεις "δικολογιά" (συγγένεια), "κουκούμα" (μπρίκι), "γκρέμπα"(λιθιά), "εσκούλαρε" (λέγεται για το καΐκι που φτάνει στο λιμάνι), "κουρούνα" (κακομοίρα), "τούρι" (γάϊδαρος), "προβιά" (αρνιά).
Οι γυναίκες καλούν τις κότες τους με τον ήχο "πίλου-πίλου", τα πρόβατα "τσούι-τσούι" και τα γαϊδούρια τους με τον ήχο "άι-άι".
Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr