Πύρινα μέτωπα τον Ιούλιο για τον Τσίπρα: Όλη η ατζέντα με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
Μετά την εμπειρία της διαπραγμάτευσης το περυσινό Ιούλιο μεταξύ της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των δανειστών που κατέληξε στο δημοψήφισμα και στο Τρίτο Μνημόνιο, φαίνεται ότι ο μήνας Ιούλιος ταιριάζει στην κυβέρνηση αφού και φέτος ο Πρωθυπουργός καλείται να αντιμετωπίσει τις επόμενες 20 ημέρες πύρινα μέτωπα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
Μετά το ταξίδι στην Κίνα όπου ο Αλέξης Τσίπρας ταξίδεψε μαζί με το μισό υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός επιστρέφει στην Ελλάδα όπου θα τεθεί αντιμέτωπος με τα δυσεπίλυτα προβλήματα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής στα οποία και ο ίδιος έχει συμβάλλει στην δημιουργία τους.
Κατά τη διάρκεια της επιστροφής του Πρωθυπουργού η πρωτεύουσα έχει παραλύσει από τις απεργίες των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς κατά της ιδιωτικοποίησης των φορέων τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εξαπολύσει δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση για τις παραδοχές του Τ. Γκαλμπρέιθ περί ύπαρξης PLAN B και επιστροφής στην δραχμή από την κυβέρνηση το 2015, και την ίδια στιγμή οι δανειστές πιέζουν τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο να προχωρήσει άμεσα την επόμενη αξιολόγηση στην οποία περιλαμβάνονται οι εργασιακές σχέσεις και οι κρυφές ρυθμίσεις για νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Με την επιστροφή στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας θα έρθει αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα που αφορά:
Την ψήφιση του εκλογικού νόμου. Οι χειρισμοί του πρωθυπουργού και η λογική του μέσου όρου που ακολούθησε η κυβέρνηση στο εκλογικό σύστημα με προφανή στόχο να δημιουργήσει προβλήματα στην ΝΔ που εμφανίζεται ως η πολιτική δύναμη που διεκδικεί την εξουσία, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μπλοκ των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά την πρότασης Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο.
Η κυβέρνηση εμφανίζεται να κερδίζει ως συμμάχους τον Β. Λεβέντη τη Χρυσή Αυγή και τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλο εκμηδενίζοντας τις πιθανότητες να λάβει 200 ψήφους η νέα κυβερνητική πρόταση για να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.
Διεθνείς αναλυτές αξιολογούν την κίνηση Τσίπρα για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ως παιχνίδι με την φωτιά με στόχο την πολιτική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και αν καταλάβει την δεύτερη θέση σε πιθανές εκλογές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το Μέγαρο Μαξίμου θα προσπαθήσει να κάνει μία ύστατη προσπάθεια για συναίνεση κυρίως με το ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια την ψήφισης του νομοσχεδίου στην Βουλή αλλά χωρίς να υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες για σύγκριση εκτός και αν κάνει την στροφή και βάλει την τελευταία στιγμή στο τραπέζι την πρόταση Κουρουμπλή.
Τη Συνταγματική Αναθεώρηση: ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι στις 24 Ιουλίου ημέρα Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην χώρα θα ανακοινώσει το πλαίσιο αλλαγών που θα θέσει η κυβέρνηση ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Οι κ.κ. Κατρούγκαλος και Βερναρδάκης έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην διαμόρφωση της κυβερνητικής πρότασης η οποία θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Αν και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στις κατ ιδίαν συζητήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς υποβάθμισε το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης μεταθέτοντας το στο 2017, το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης επιμένει στην προσπάθεια αλλαγής της πολιτικής ατζέντας μακριά από τα καυτά θέματα των περικοπών μισθών και συντάξεων που γίνονται πραγματικότητα μετά την εφαρμογή του 3ου Μνημονίου.
Την αξιολόγηση: οι δανειστές πιέζουν για την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό καθώς μετά το ΒΡΕΧΙΤ οι Βρυξέλλες έχουν λάβει εντολή να προχωρήσουν τάχιστα στην εφαρμογή των προγραμμάτων προσαρμογής των υπολοίπων χωρών χωρίς …εκπτώσεις από το αρχικό σχέδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαψεύδονται για μία ακόμη φορά από την κυβέρνηση, οι εταίροι έχουν θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα με την κατάργηση ή την ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού.
Οι απαιτήσεις των δανειστών σε συνδυασμό με την πρόθεση του υπουργείου Εργασίας να συμπεριλάβει εργοδοτικές εισφορές ακόμα και στα μπλοκάκια των ελεύθερων επαγγελματιών που εργάζονται για έναν εργοδότη, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα από την …πίσω πόρτα που θα συμπαρασύρουν και το δημόσιο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που διεκδικεί η κυβέρνηση μοιάζει με σταγόνα στον ωκεανό αφού τα συνδικάτα βρίσκονται σε αποσύνθεση ενώ η βάση μιας ενδεχόμενης διαπραγμάτευσης με τους εργοδότες θα είναι εξαιρετικά χαμηλή αφού ο βασικός μισθός σήμερα στην αγορά κυμαίνεται από 300-400 ευρώ.
Πυκνώνουν οι αντιδράσεις των κοινωνικών ομάδων και των εργαζομένων ενάντια στην εφαρμογή του Μνημονίου. Ήδη οι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των οργανισμών τους ενώ ανά την επικράτεια κλείνουν επιχειρήσεις λιανικής πώληση αφήνοντας χιλιάδες εργαζόμενους στους δρόμους.
Μετά τον Μαρινόπουλο και την Jet Oil που ζήτησαν να ενταχθούν στο άρθρο 99, επιχειρήσεις λιανικής ανά την επικράτεια ακολουθούν τον δρόμο της …προστασίας από τους πιστωτές αυξάνοντας κατακόρυφα την ανεργία.
Το νέο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται μετά την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, λειτουργεί κάτω από την σκιά του περυσινού δημοψηφίσματος και της διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2016.
Τσουνάμι αντιδράσεων έχει προκαλέσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης η στοιχειοθέτηση του PLAN B για επιστροφή στην δραχμή που περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Τ. Γκαλμπρέιθ.
Οι πολιτικές ευθύνες δείχνουν μέχρι και τον Πρωθυπουργό ο οποίος είχε λάβει ενημερωτικό σημείωμα από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη.
Το βιβλίο του Τ. Γκαλμπρέιθ αποτελεί ουσιαστικά το προσάναμμα για να πάρει φωτιά ξανά ο πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το 2015 και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με άγνωστο Χ τον Γ. Βαρουφάκη ο οποίος ακόμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για εκείνη την περίοδο.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr