Από σήμερα στoν έλεγχο της Cosco περνάει ο ΟΛΠ- Νέος διευθύνων σύμβουλος ο κάπτεν Φου
Σήμερα Τετάρτη 10 Αυγούστου αναμένεται να περάσει στον έλεγχο της Cosco η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, και ειδικότερα το 51%, και να γίνει παράλληλα η καταβολή του τιμήματος.
Μάλιστα οι διοικήσεις των ΟΛΠ, Cosco και ΤΑΙΠΕΔ θα κηρύξουν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών επ’ ευκαιρία της επικείμενης μεταβίβασης των μετοχών της διαχειρίστριας του λιμανιού του Πειραιά.
Τα αμέσως επόμενα 24ωρα αναμένεται να συγκροτηθεί το νέο διοικητικό συμβούλιο σε σώμα, αφού με εξαίρεση λίγα μέλη του σημερινού Δ.Σ., που θα παραμείνουν μέλη, τα υπόλοιπα έχουν ήδη παραιτηθεί και δεν απαιτείται έτσι η σύγκληση γενικής συνέλευσης. Απαιτείται όμως η έγκριση των διορισμών στους οποίους θα προβεί ο νέος βασικός μέτοχος, από την επόμενη γενική συνέλευση των μετόχων, διαδικασία που θεωρείται πάντως τυπική υπόθεση.
Το νέο εντεκαμελές διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να απαρτίζεται από επτά κινεζικής υπηκοότητας μέλη και τέσσερα ελληνικής. Μεταξύ των Ελλήνων παραμένει μέλος ο δήμαρχος Πειραιά, ένα μέλος που εκπροσωπεί ήδη τα κινεζικά συμφέροντα και πιθανότατα ο σημερινός πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος που θα εκπροσωπούν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου. Υπενθυμίζεται πως το ΤΑΙΠΕΔ παραμένει μέτοχος με 23%, έως ότου μεταβιβαστεί και το υπόλοιπο 16% σύμφωνα με όσα έχουν συνομολογηθεί στη συμφωνία μετόχων μεταξύ των δύο πλευρών. Σημειώνεται επίσης πως το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να κατέχει ποσοστό 7% (από 74% σήμερα). Νέος εκτελεστικός πρόεδρος της ΟΛΠ Α.Ε. αναμένεται να τοποθετηθεί ο 48χρονος Γουάν Μιν (γενικός διευθυντής της Cosco Shipping), ενώ αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ο κάπτεν Φου Τσενγκ Κιουάιε, σήμερα επικεφαλής της ελληνικής θυγατρικής της κινεζικής εταιρείας που διαχειρίζεται τους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, Piraeus Container Terminal.
Η Cosco αποκτά τον έλεγχο της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς έναντι τιμήματος 368,5 εκατ. για το 67% του ΟΛΠ. Ο κινεζικός όμιλος αναμένεται να καταβάλει σήμερα στο ΤΑΙΠΕΔ το τίμημα για το 51% που ανέρχεται σε ποσό ύψους 280,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 88 εκατ. θα κατατεθούν σε ειδικό σε λογαριασμό υπέρ του Δημοσίου για το υπόλοιπο 16% του μετοχικού κεφαλαίου που θα αποκτήσει μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων, τις οποίες έχει συμβατικά δεσμευτεί να υλοποιήσει. Υπενθυμίζεται πως η Cosco ανακοίνωσε στις αρχές Ιουλίου κατά την επίσκεψη Αλ. Τσίπρα στο Πεκίνο πως θα επενδύσει συνολικά 650 εκατομμύρια ευρώ και όχι μόνο τα 350 για τα οποία έχει συμβατικά δεσμευτεί.
Λαμβάνει έτσι χώρα η τελευταία πράξη της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, μια διαδικασία που κράτησε περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Η τελευταία απαραίτητη ενέργεια του Δημοσίου για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης υλοποιήθηκε από τη Βουλή όπου υπερψηφίστηκε στις 30 Ιουνίου, με ευρεία πλειοψηφία 223 βουλευτών, η σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Δημοσίου με την οποία η Cosco θα λειτουργεί το λιμάνι του Πειραιά.
H Cosco έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει έως το 2020 επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 293,7 εκατ. ευρώ, η ολοκλήρωση των οποίων είναι και προαπαιτούμενο για τη μεταβίβαση του άλλου 16%. Το μεγαλύτερο μέρος των 293,7 εκατ. προορίζεται για την κρουαζιέρα και την επέκταση του νοτίου τμήματος του επιβατικού λιμένα (Α΄ φάση) έναντι 136,283 εκατ. όπως και τη μετατροπή της πενταγωνικής αποθήκης σε Επιβατικό Σταθμό Κρουαζιέρας. Το δεύτερο μεγαλύτερο σε αξία έργο είναι η βελτίωση των υποδομών της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης έναντι 55 εκατομμυρίων, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας πλωτών δεξαμενών, ενώ άλλα 20 εκατομμύρια θα επενδυθούν στην επέκταση του σταθμού διακίνησης αυτοκινήτων στον λιμένα Ηρακλέους.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr