5 μουσουλμάνες στον Guardian: Να σας πούμε γιατί εμείς φοράμε μπουρκίνι στις παραλίες σας

Από τη μία πλευρά, ορισμένοι Γάλλοι δήμαρχοι υποστηρίζουν πως η «συγκεκριμένη ενδυμασία δηλώνει επιδεικτικά την συμμετοχή σε μια θρησκευτική κοινότητα, την ώρα που η Γαλλία και οι τόποι λατρείας της αποτελούν στόχο τρομοκρατικών επιθέσεων».

Από την άλλη, οργανώσεις για τα Ανθρώπινα δικαιώματα διαμαρτύρονται πως η κίνηση αυτή είναι επίθεση στις θεμελιώδεις αρχές Δικαίου. 

 

Η Αχέντα Ζαβνέτι, δημιουργός του μπουρκίνι, τονίζει πως το ένδυμα δεν δείγμα καταπίεσης ή σύμβολο του Ισλάμ. «Είναι απλά ένα ένδυμα που ταιριάζει σε ένα μέτριο πρόσωπο, σε κάποιον που πάσχει από καρκίνο του δέρματος ή σε μια νέα μητέρα που δεν θέλει να φορέσει μπικίνι».

 

Με αφορμή τον θόρυβο, που έχει δημιουργηθεί, ο Guardian ρώτησε 5 γυναίκες, που φορούν μπουρκίνι, γιατί το επέλεξαν και τι σημαίνει γι' αυτές.

«Είμαι μουσουλμάνα και περήφανη»

Κτηματομεσίτρια που ζει στο Λονδίνο και θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της υποστηρίζει πως επιλέγει να φορέσει μπουρκίνι γιατί αυτό της δίνει ελευθερία.

 

«Δεν έχω να ανησυχήσω για άγνωστους άντρες που κοιτούν το σώμα μου με σεξουαλικό τρόπο ή για ανθρώπους που κρίνουν την εμφάνισή μου ή σχολιάζουν τα ρούχα μου».

«Εμμένω στον ισλαμικό ενδυματολογικό κώδικα, που ονομάζεται χιτζάμπ, το ένδυμα που καλύπτει από το κεφάλι μέχρι τα νύχια, αφήνοντας ακάλυπτα μόνο τα χέρια και το πρόσωπο. Είναι μια εντολή από τον Αλλάχ», αναφέρει και προσθέτει:

 

«Είμαι μουσουλμάνα και είμαι περήφανη, να αναγνωρίζομαι με αυτόν τον τρόπο, ανεξάρτητα από το τι σκέφτονται οι άλλοι».

Οπως λέει, πολλοί την κοιτάζουν και σχολιάζουν, ωστόσο, τονίζει: «Είμαι μορφωμένη μουσουλμάνα, που εργάζεται, που όλη της η οικογένεια είναι Χριστιανοί, που πληρώνει φόρους, όπως οι άλλοι. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να κρίνουμε ένα βιβλίο από το εξώφυλλο».

«Ο Θεός με έχει κάνει όμορφη, δεν εξαρτώμαι από τη γνώμη κανενός άντρα, για να νιώσω έτσι»

Η Αίσα είναι 29 ετών και ζει στο Μπέρμιγχαμ και όταν πάει στην παραλία επιλέγει να φορέσει μακριές φούστες και κολάν. «Δεν θα κολυμπήσω, αλλά θα περπατήσω στη θάλασσα μέχρι το νερό να φτάσεις στις γάμπες μου. Στο κεφάλι φοράω μαντίλα, στο σπίτι μένω χωρίς αυτή».

 

«Υπάρχει μια υποβόσκουσα αποδοχή εδώ. Εχω επιλέξει να ντυθώ με αυτόν τον τρόπο. Πιστεύω πως ο Θεός με έχει κάνει εγγενώς όμορφη και να μην εξαρτώμαι από έναν άνθρωπο να με κάνει να αισθανθώ έτσι», λέει η Αίσα, προσθέτοντας πως ένα κομπλιμέντο είναι πάντα ευπρόσδεκτο, ωστόσο, δεν θα αισθανθεί άσχημα αν δεν το εισπράξει.

 

Σύμφωνα με τα όσα είπε στον Guardian, δεν έχει δεχθεί αρνητική κριτική για την ενδυματολογική της επιλογή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

«Το να φορώ μαντίλα και να ντύνομαι σεμνά σε δημόσιους χώρους είναι μια θρησκευτική επιλογή για μένα, επειδή έχω επιλέξει να προσκυνώ τον Αλλάχ», υπογραμμίζει.

«Μια 10χρονη μουσουλμάνα ζήτησε από συνάδελφό μου το όνομά μου, επειδή της άρεσε ο τρόπος που ντύνομαι. Ημουν το δικό της «style icon», λέει χαρακτηριστικά η Αίσα.

«Δεν θέλω να είμαι θήραμα των ανδρικών ματιών»

«Η επιλογή μου θα πρέπει να μου δίνει σεβασμό», τονίζει η Φάφα από την Σιγκαπούρη. «Αυτό είναι το σώμα μου και έχω το δικαίωμα να το καλύψω, όπως μου αρέσει. Προτιμώ να φοράω μπουρκίνι, γιατί έτσι νιώθω ασφάλεια και άνεση. Δεν θέλω να είναι θήραμα των αντρικών ματιών», υποστηρίζει.

Η 33χρονη αναφέρει πως η Σιγκαπούρη είναι πολύ-φυλετική χώρα, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει τα δικαιώματα του κάθε ανθρώπου, χωρίς να την ενδιαφέρει αν κάποια φορέσει μπικίνι ή μπουρκίνι.

«Νιώθω πάντα ελεύθερη να φορέσω το μπουρκίνι μου στις παραλίες της Ασίας, τις δημόσιες πισίνες και στα θέρετρα. Οι άνθρωποι δεν με κοιτούν διαφορετικά», λέει.

Σχολιάζοντας τα πρόσφατα γεγονότα, με την απαγόρευση του μπουρκίνι σε διάφορες γαλλικές πόλεις, η Φάφα υπογραμμίζει πως «αυτά δείχνουν πως τα δικαιώματα των μειονοτήτων ποδοπατιούνται, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το δικό τους τρόπο ζωής. Αυτό δεν είναι ελευθερία».

 

 

«Η θρησκεία μου με υποχρεώνει να καλυφτώ, για να είμαι όμορφη με σεξουαλικό τρόπο για τον σύζυγό μου και μόνο»

«Προσπαθώ να ντύνομαι σεμνά, σύμφωνα με το Κοράνι. Ετσι, δεν φοράω τίποτα στην παραλία, που να έρχεται σε αντίθεση με τον ισλαμικό ενδυματολογικό κώδικα. Φοράω τζιν με καφτάνι, ώστε να κρύβεται το σχήμα του σώματός μου ή ένα μάξι φόρεμα με κολάν», αναφέρει η Αμέρα, που ζει στο Γιορκσάιρ.

Οπως λέει στον Guardian, όταν πάει για ψώνια συνήθως αγοράζει τα ρούχα ένα νούμερο μεγαλύτερο, ενώ αν της αρέσει ένα αμάνικο μπλουζάκι, πχ., παίρνει μια ζακέτα για να καλύψει τα χέρια της.

Η Αμέρα ισχυρίζεται πως ο τρόπος που ντύνεται της δίνει δύναμη. «Κανένας δεν θα με γλυκοκοιτάξει ή θα με κάνει νιώσω ''μικρή'', σφυρίζοντάς μου. Δεν είμαι αόρατη, περπατάω με το κεφάλι ψηλά», δηλώνει, λέγοντας πως ούτε ο πατέρας, ούτε ο αδελφός της ενδιαφέρονται για το τι φοράει.

«Οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά στο πως θα ντυθώ. Μερικές φορές με χλευάζουν, άλλοι σιγοψιθυρίζουν, άλλοι είναι απλά εχθρικοί, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που δείχνουν πιο ανεκτικοί», αναφέρει.

«Λατρεύω το να φοράω μπουρκίνι»

 

«Ως μουσουλμάνα το Κοράνι μου υπαγορεύει να μην φορώ ό,τι και οι μη-μουσουλμάνες, παραμένοντας αναγνωρίσιμη για τη μουσουλμανική μου ταυτότητα ανά πάσα στιγμή. Ως μουσουλμάνα πιστεύω πως ο κόσμος είναι προσωρινή παγίδα ευχαρίστησης, που θα σε γοητεύσει από τις ανταμοιβές στη μετά θάνατον ζωή», υποστηρίζει η Τζες.

 

Η 44χρονη λέει πως μεγάλωσε φορώντας κανονικό μαγιό, επιλέγοντας το μπουρκίνι αργότερα. Η μετάβαση, όπως αναφέρει, δεν ήταν δύσκολη, τονίζοντας πως ένα από τα πλεονεκτήματά του είναι πως προστατεύει από τα εγκαύματα.

 

«Εκανα διακοπές στη Γαλλία και φορούσα του μπουρκίνι μου, θα συνεχίσω να το φοράω όλο το καλοκαίρι».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr