Σταφιδόψωμα για το κολατσιό από την μοναδική μας φίλη Ντίνα Νικολάου

Αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε τα σταφιδόψωμα να φουσκώσουν σε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ, το ένα κολλητά στο άλλο, και να τα ψήσουμε εκεί. Καθώς φουσκώνουν στο ψήσιμο θα κολλήσουν και έτσι θα σχηματιστεί μια μεγάλη κουλούρα σταφιδόψωμου.

Υλικά

Για τη ζύμη
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
1 φακελάκι (8 γρ.) ξηρή μαγιά
½ κουτ. γλυκού αλάτι
300 ml ζεστό γάλα
Για τη γέμιση
8 κουτ. σούπας σταφίδες, κατά προτίμηση μαύρες
4 κουτ. σούπας χονδροκοπανισμένη καρυδόψιχα
1 κουτ. σούπας σκόνη κακάο
4 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
2 κουτ. σούπας μέλι
Για την επιφάνεια
4 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
2 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

 

Εκτέλεση

Γέμιση: Ανακατεύω όλα τα υλικά σε ένα μπολ και το αφήνω στην άκρη.
Ζύμη: Σε μια λεκάνη (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) ρίχνω τα δύο άλευρα, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι και ανακατεύω. Κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί το ζεστό γάλα. Ανακατεύω τα υλικά με τα χέρια (ή με το εξάρτημα «γάντζος» του μίξερ»), μέχρι να γίνουν ενιαίο μείγμα.
Ζυμώνω για 10 λεπτά (ή 5 – 6 λεπτά με το μίξερ) μέχρι να φτιάξω ένα ελαστικό και λείο ζυμάρι. Το βάζω σε ένα μπολ, σκεπάζω με μια κουβερτούλα και το αφήνω σε ένα σχετικά χλιαρό μέρος του σπιτιού για 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει.
Στη συνέχεια πλάθω τη ζύμη σε ρολό με πάχος περίπου όσο μια γαλλική μπαγκέτα και την κόβω σε 12 ίσα μέρη. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω κάθε κομμάτι με τον πλάστη σε μικρούς δίσκους με διάμετρο περίπου 10 εκ. Στο κέντρο κάθε δίσκου βάζω από 1 κουτ. σούπας γέμιση και κλείνω κάθε δίσκο, ανεβάζοντας προς τα πάνω τις άκρες του ώστε να φτιάξω ένα πουγκί.
Βάζω τα «πουγκιά» σε ένα ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα, τα σκεπάζω με μια κουβερτούλα και αφήνω το ταψί σε ένα σχετικά χλιαρό μέρος για 30 λεπτά, μέχρι τα «πουγκιά» να φουσκώσουν.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC.
Ξεσκεπάζω το ταψί, αλείφω με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζω με τη ζάχαρη και την κανέλα. Ψήνω τα σταφιδόψωμα για 50 – 60 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

 

Who is Who 


Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr