Αποκαλυπτήρια για το νέο άγαλμα της Βασίλισσας Όλγας στη Θεσσαλονίκη - Ποια ήταν η "Όλγα των Ελλήνων"
Παρουσία του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς, έγιναν στη Θεσσαλονίκη τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της βασίλισσας Όλγας.
Το άγαλμα είναι δωρεά από τη Πανρωσική Στρατιωτική-Ιστορική Ένωση, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του έτους ελληνορωσικής φιλίας.
Παρόντες, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, και το μέλος του Συμβουλίου Διεθνοτικών Σχέσεων του προέδρου της Ρωσίας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης.
Ποιά ήταν η "Όλγα των Ελλήνων"
Η Όλγα Κονσταντίνοβνα, Μεγάλη Δούκισσα της Ρωσίας κι έπειτα, μέσω του γάμου της, Βασίλισσα των Ελλήνων και Πριγκίπισσα της Δανίας, γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1851 (22 Αυγούστου, σύμφωνα με το Ιουλιανό Ημερολόγιο) στο Παλάτι του Παβλόφσκ, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.
Κόρη του Μέγα Δούκα Κονσταντίν Νικολάγιεβιτς της Ρωσίας και της Μεγάλης Δούκισσας Αλεξάνδρας του Σαξ-Άλτενμπουργκ, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής της ηλικίας μετακινούμενη μεταξύ της Αγίας Πετρούπολης, της Πολωνίας και της Κριμαίας. Νυμφεύθηκε, σε ηλικία δεκαέξι ετών, το 1867, τον βασιλιά Γεώργιο Α΄ της Ελλάδας και τον συνόδευσε στη νέα του χώρα.
Εντός του Ελληνικού Βασιλείου, η Όλγα δυσκολεύτηκε ιδιαιτέρως να προσαρμοστεί. Σε σύντομο διάστημα, ωστόσο, αφιερώθηκε σε κοινωνικές εργασίες και ίδρυσε αριθμό νοσοκομείων και κέντρα βοήθειας προς τους οικονομικά ασθενέστερους.
Mε πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας, χτίστηκε το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ενώ με την είσοδο της Ελλάδας στον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877 -1878, η Όλγα πήρε απόφαση για την ίδρυση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Έκτοτε η προσφορά της στα στρατιωτικά νοσοκομεία εν καιρώ πολέμων έγινε το κύριο έργο της ζωής της.
Στήριξε επίσης τον σύζυγό της, του οποίου η βασιλεία σημαδεύτηκε από αρκετές πολεμικές συγκρούσεις με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Επίσης, η βασίλισσα έδωσε γέννηση σε σημαντικό αριθμό διαδόχων, με την φροντίδα των οποίων πέρασε αρκετό χρόνο ενασχόλησης.
Το 1913, ο Γεώργιος Α΄ της Ελλάδας, σύζυγος της Όλγας, δολοφονήθηκε από έναν αναρχικό. Πλέον, χηρεύουσα βασίλισσα, δεν άργησε να επιστρέψει στην Ρωσία. Όταν ξέσπασε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ίδρυσε στρατιωτικό νοσοκομείο εντός του Παλατιού του Παβλόφσκ, το οποίο ανήκε στην οικογένειά της. Ωστόσο, όταν έλαβε χώρα η Ρωσική Επανάσταση το 1917, βρέθηκε κρατούμενη στο ανάκτορο και χρειάστηκε η παρέμβαση της πρεσβείας της Δανίας στην χώρα, ώστε οι Μπολσεβίκοι να της δώσουν, επιτέλους, την άδεια να αποχωρήσει από την γενέθλιο χώρα της.
Ασφαλής πλέον, η Όλγα δεν μπορούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα όπου ο γιος της, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄, είχε μόλις απομακρυνθεί του θρόνου. Εγκαταστάθηκε, λοιπόν, στην Ελβετία, όπου κατοικούσαν, πλέον, τα περισσότερα των παιδιών και εγγονιών της, και δεν ήταν παρά μόνο το 1920 που μπόρεσε να επιστρέψει στην Αθήνα.
Η χώρα είχε εισέλθει, τότε, στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο της περιόδου 1919-1922, ενώ η πολιτική αστάθεια που είχε προκληθεί από τον θάνατο δίχως απογόνους του βασιλιά Αλεξάνδρου έδωσε τη δυνατότητα στην βασιλομήτωρ να λάβει τον τίτλο της αντιβασίλισσας, περιμένοντας την επάνοδο του Κωνσταντίνου Α΄ στον θρόνο. Ωστόσο, η ήττα της Ελλάδας απέναντι στις δυνάμεις του Μουσταφά Κεμάλ οδήγησε την βασιλική οικογένεια σε εκ νέου εξορία, με την Όλγα να περνά τα τελευταία χρόνια της ζωής της μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Η βασίλισσα Όλγα απεβίωσε στις 18 Ιουνίου 1926 στην Ρώμη της Ιταλίας.
Πληροφορίες, φωτογραφίες: Βικιπαίδεια
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr