Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ: Απολογισμό του έργου και τα πλάνα για τα επόμενα βήματα

«Η κυβέρνηση υλοποίησε σε ένα μεγάλο βαθμό όλα όσα υποσχέθηκε», δήλωσε ο πρωθυπουργός και προχώρησε σε απολογισμό του κυβερνητικού έργου και προανήγγειλε τις νέες παρεμβάσεις που σκοπεύει να προχωρήσει.

Ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε απολογισμό για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης την περασμένη χρονιά. Δεσμεύτηκε ότι και οι πέντε αυτοκινητόδρομοι θα έχουν ολοκληρωθεί και θα δοθούν στην κυκλοφορία μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017.

«Παράλληλα όμως, καταφέραμε να αλλάξουμε προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, τις συμβάσεις παραχώρησης σε μια σειρά από άλλα έργα», συμπλήρωσε και συνέχισε: «Στη σύμβαση παραχώρησης του Λιμανιού στον Πειραιά, εξαιρέθηκε από τη σύμβαση παραχώρησης η Ζώνη Λιπασμάτων, πολλές περιοχές και αρχαιολογικοί χώροι της ευρύτερης περιοχής, καθώς και τα ακίνητα του ΟΛΠ που βρίσκονται εκτός χερσαίας ζώνης του Λιμένα», εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε επίσης ότι στο Ελληνικό βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στο σημείο έναρξης των εργασιών.  Όπως εξήγησε, η νέα σύμβαση προβλέπει συνολικό όφελος 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το ελληνικό δημόσιο, ενώ η οικοδομήσιμη γη μειώνεται κατά 1.000.000 τετραγωνικά, γεγονός που αυξάνει την έκταση που θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου.


Τα πέντε επόμενα βήματα

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε τα πέντε βήματα - οδικό χάρτη της κυβέρνησης αναφορικά με την οικονομία:

  • Ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης
  • Οριστικοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους
  • Ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ
  • Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για το 2017
  • Μετατροπή της ανάκαμψης σε Δίκαιη Ανάπτυξη

Ο πρωθυπουργός έθεσε ως στόχο να κατοχυρώσει η Ελλάδα την παρουσία της στον πυρήνα της Ε.Ε. ως ένα πραγματικά σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημοκρατικό κράτος δικαίου. Επισήμανε επίσης ότι η χώρα μέχρι το 2021 μπορεί να παράξει νέο πλούτο, που θα διανεμηθεί δίκαια. Επέμεινε ότι η χώρα θα εστιάσει σε κλάδους στους οποίους διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα:

-Την αγροτική παραγωγή
-τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών
-Την ενέργεια, το περιβάλλον
-Τις μεταφορές
-Τον πολιτισμό και τον τουρισμό

Οι νέες παρεμβάσεις

Θεσμικές παρεμβάσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά και δράσεις για τη στήριξη κοινωνικών αναγκών, με τα 246 εκατ. που αναμένεται να συγκεντρωθούν από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ.  

Όπως είπε, η κυβέρνηση άμεσα προχωρά στην ψήφιση του νόμου για την διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος στα πρότυπα όλων των προηγμένων κρατών.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31.12.2016, «παγώνουν», χωρίς να διαγράφονται, ώστε να μπορεί κανείς να είναι ασφαλιστικά ενήμερος εάν είναι συνεπής στις τρέχουσες οφειλές του.

Αναφερόμενος στη διανομή των 246 εκατ. ευρώ που αναμένεται να μπουν στα κρατικά ταμεία μετά τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας. 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και στη χρηματοδότηση ενός προγράμματος με τίτλο «Γυρίζουμε Ελλάδα» που στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Mέρος των χρημάτων, όπως είπε, θα δοθεί για να αλλάξει η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων και την ενίσχυσή τους με με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που ετοιμάζει η Κυβέρνηση για την Παιδεία, με γενίκευση του ολοήμερου σχολείου, αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα, προσλήψεις προσωπικού σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, χορήγηση υποτροφιών  και ίδρυση νέων μαθητικών βιβλιοθηκών.

Στον προϋπολογισμό του 2017 900 εκατ. ευρώ θα δοθούν συνολικά για την ανθρωπιστική κρίση και την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης πανελλαδικά, δεσμεύτηκε ο κ. Τσίπρας. Είπε επίσης ότι εντός του 2016 υλοποιούνται προγράμματα που αφορούν πάνω από 150.000 ανέργους.

Επίσης ανακοίνωσε θεσμικές παρεμβάσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Όπως είπε, η κυβέρνηση άμεσα προχωρά στην ψήφιση του νόμου για την διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος στα πρότυπα όλων των προηγμένων κρατών.

Παράλληλα, για τους επιχειρηματίες θεσπίζεται λογαριασμός αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης. Επίσης άμεσα κατατίθεται ο νόμος για την οικιοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων (VDI), με τον οποίο, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, δίνεται η τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυπταν χρήματα στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν πληρώνοντας το νόμιμο φόρο που τους αναλογεί.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι με τα χαμηλότερα πλεονάσματα που θα διεκδικήσει η ελληνική κυβέρνηση και την ουσιαστική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θα υπάρχει σε δυο χρόνια ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος, ώστε να μειωθούν αισθητά τα φορολογικά βάρη, τόσο μέσω της επανεξέτασης των «άδικων» έμμεσων φόρων,  όσο και με την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν δικαιότερο φόρο.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr