Good news: Πρεμιέρα σήμερα στη Δράμα το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους

Αυλαία σηκώνει σήμερα το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών της Δράμας, που κλείνει φέτος τα 39 του χρόνια, και γιορτάζει 22 χρόνια διεθνούς πορείας με ένα πλούσιο πρόγραμμα που μετρά πάνω από 200 ταινίες από 58 χώρες.

Με ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής αλλά και το μεγαλύτερο διαγωνιστικό τμήμα για μικρού μήκους φιλμ στην ιστορία του θεσμού, η φετινή διοργάνωση θα διεξαχθεί στα «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο, δίνοντας το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας, τους νέους Έλληνες μικρομηκάδες.

 

Αλλά και αυτούς που επιμένουν στη μικρή φόρμα αντιμετωπίζοντας την μικρού μήκους ταινία ως ένα αυτόνομο έργο τέχνης.

 

Στη συντριπτική τους πλειονότητα ανεξάρτητες παραγωγές, οι 64 ελληνικές ταινίες (ανάμεσά τους 6 ντοκιμαντέρ και 3 animation) που θα διεκδικήσουν τα πρωτεία του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήμα επελέγησαν ανάμεσα σε 209 συμμετοχές, ενώ στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, 52 ταινίες από χώρες όπως η Κούβα, το Χονγκ Κονγκ, το Νεπάλ, η Ουρουγουάη και η Ινδία, θα διεκδικήσουν τα βραβεία του δικού τους τμήματος.

 

Στο Ελληνικό Διαγωνιστικό Τμήμα η οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα συνεχίζουν να απασχολούν σταθερά μια μεγάλη μερίδα των νεαρών δημιουργών. Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ, Αντώνη Παπαδόπουλο «για πρώτη φορά η κρίση εισέρχεται τόσο δυναμικά στη θεματολογία -κυρίως ως φόντο ανθρώπινων ιστοριών. Φαίνεται πως η κοινωνία της κρίσης κινητοποιεί συνειδήσεις και πυροδοτεί καλλιτεχνικές ανησυχίες».

 

Φέτος ακόμα περισσότεροι σκηνοθέτες καταπιάνονται με το προσφυγικό και ειδικότερα με την άφιξη των μεταναστών στα ελληνικά νησιά και τις συνεχιζόμενες τραγωδίες στο Αιγαίο (κάποιοι μάλιστα εστιάζουν στα παιδιά), καταδεικνύοντας τα γρήγορα αντανακλαστικά της ταινίας μικρού μήκους.

 

Τα ψυχοδράματα έχουν την τιμητική τους (γηρατειά, ανημπόρια, αλτσχάϊμερ, θάνατος, σχέσεις εξάρτησης, ψυχοπάθεια), ενώ οι κωμωδίες κάνουν αισθητή την απουσία τους.

 

Πολλοί, ίσως περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, είναι οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού, όπως ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Μάκης Παπαδημητρίου, ο Μανώλης Μαυροματάκης, η Σοφία Σεϊρλή, η Νένα Μεντή, η Ράνια Οικονομίδου, η Λένα Παπαληγούρα, ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος, η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, η Μαρία Κεχαγιόγλου, η Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, η Γιούλικα Σκαφιδά και η Αριέττα Μουτούση.

 

Δυνατά ονόματα της παγκόσμιας κινηματογραφίας συναντάμε και στο Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ. Αξίζει να αναφέρουμε πως το ισπανικό «Zero» αποτελεί μια παραγωγή του διάσημου Ρίντλεϊ Σκοτ και του Μάικλ Φασμπέντερ. Στην ιρλανδική «Violet» του Μορίς Τζόις την αφήγηση κάνει ο Άινταν Γκίλε, γνωστός μας από τον ρόλο του Λορντ Μπέιλις ή αλλιώς Λιτλ Φίνγκερ στο «Game of Thrones». Στο «Invited» από τη Ν. Κορέα παίζει ο Γιόνγκ-Σου που πρωταγωνίστησε στην ταινία «Άνοιξη, Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας και… Άνοιξη» του Κιμ Κι Ντουκ, ενώ το αμερικανικό «The Scarecrow» σκηνοθετεί ο πρωταγωνιστής της σειράς «Grey’s anatomy» Φίλιπ Ρις, και πρωταγωνιστεί η συνάδελφός του στην ίδια σειρά Σάντρα Ο.

 

Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν στο Διεθνές Τμήμα είναι και η βραβευμένη στις Κάννες ταινία «The return of Erkin» από το Κιργιστάν, η χιλιάνικη ταινία «Simple Things» που απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Κλερμόν Φεράν, καθώς και το «Mouth of Hell», του βραβευμένου στο παρελθόν με BAFTA Βόσνιου σκηνοθέτη Σαμίρ Μεχάνοβιτς.

Έχοντας για δεύτερη χρονιά ως ισχυρό υποστηρικτή την Διεθνή Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) που απονέμει το βραβείο της σε ταινία του Διεθνούς Τμήματος, το φεστιβάλ της Δράμας θα υποδεχτεί φέτος κι έναν νέο υποστηρικτή: η Βουλή των Ελλήνων, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το διεθνές προφίλ του φεστιβάλ, θα απονείμει το δικό της χρηματικό έπαθλο «Ανθρώπινες Αξίες» σε μια ταινία απ’ το Διεθνές Τμήμα.

 

Επιπλέον, βραβεία θα απονείμουν οι δυο κριτικές επιτροπές του φεστιβάλ (Διεθνούς και Ελληνικού Τμήματος), ενώ για άλλη μια χρονιά το «Drama Pitching Lab» θα υποστηρίξει τη μικρού μήκους παραγωγή τόσο με εργαστήρια παρουσίασης οπτικοακουστικών σχεδίων, όσο και με θεσμοθετημένα χρηματικά έπαθλα.

 

Στα τέλη Οκτωβρίου (20/10-26/10) η διοργάνωση ανανεώνει το ραντεβού της στην Αθήνα, μια που και φέτος το ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς και επιλεγμένα προγράμματα, θα προβληθούν στο «Τριανόν».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr