Ο Άκης για σήμερα μας ετοιμάζει κάτι ιδιαίτερο: Λαχταριστό & μυρωδάτο πετιβιέ
Μια συνταγή.... άλλο πράγμα!
Συστατικά
Για την μπεσαμελ
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
800 γρ. Γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
αλάτι
πιπέρι
μοσχοκάρυδο, τριμμένο
2 κρόκους
Για την γέμιση
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 μικρά κρεμμύδια ή 1 μεγάλο, ψιλοκομμένα
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
500 γρ μοσχαρίσιο κρέας ελιά
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
7 δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσια
330 ml μαύρη μπύρα
1 κύβο μοσχάρι ή κοτόπουλο
1 φύλλο δάφνη
Για την πίτα
2 φύλλα σφολιάτας
1 κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό, για άλειμμα
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη μπεσαμέλ
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο.
Προσθετουμε το αλεύρι και καβουρδίζουμε για λίγο.
Σιγά σιγά ρίχνουμε το γάλα σε δόσεις και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα. Θέλει καλό ανακάτεμα με σύρμα κάθε φορά που ρίχνουμε γάλα ώστε να μην σβολιάσει το μείγμα μας. Μόλις το μείγμα απορροφήσει την πρώτη δόση, ρίχνουμε την επόμενη. Συνεχίζουμε μέχρι να ρίξουμε όλο το γάλα και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε την τριμμένη παρμεζάνα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τους κρόκους, το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Καλύπτουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη γέμιση
Βάζουμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε ελαιόλαδο
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, τα καρότα, το σκόρδο και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να καραμελώσουν
Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια (5 εκ.) και προσθέτουμε στην κατσαρόλα
Ανακατεύουμε για περίπου 8-10 λεπτά μέχρι να πάρει και το κρέας ένα ωραίο χρώμα
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τα δαμάσκηνα, την μπύρα, τον κύβο και τη δάφνη και ανακατεύουμε ελαφρά
Χαμηλώνουμε τη φωτιά (μέτρια) και σιγοβράζουμε για 1 ½ ώρα με κλειστό το καπάκι (κάθε 30 λεπτά ρίχνουμε και μία ματια)
Όταν είναι έτοιμο αφαιρούμε τη δάφνη, πατάμε το κρέας με 1 πιρούνι ίσα ίσα να διαλυθεί και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει η γέμισή μας.
Για την πίτα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190°C στον αέρα
Σε ένα ταψί (25*35) στρώνουμε το 1 φύλλο της σφολιάτας
Προσθέτουμε την μπεσαμέλ στο κέντρο του φύλλου και φροντίζουμε να την απλώσουμε κυκλικά. (Στρώνουμε σε έναν νοητό κύκλο)
Μετά στρώνουμε με τον ίδιο τρόπο και τη γέμιση
Αλείφουμε περιμετρικά την σφολίατα μας με τον κρόκο και καλύπτουμε από πάνω με το άλλο φύλλο σφολιάτας
Κολλάμε καλά τα δύο φύλλα, κόβουμε με ένα μαχαίρι τα γύρω γύρω (δημιουργούμε μία κυκλική πίτα) και γυρίζουμε τις άκρες προς τα πάνω
Αλείφουμε την σφολιάτα μας με το υπόλοιπο αυγό
Ψήνουμε στο φούρνο για 40-50 λεπτά
Περιμένουμε να κρυώσει για 30 λεπτά και μετά κόβουμε
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr