Και η... ανώμαλη προσγείωση: 24.330 επιχειρήσεις έκλεισαν & 21.657 άνοιξαν
Αρνητικό και μάλιστα με διαφορά παραμένει το ισοζύγιο σε ό,τι αφορά τις συστάσεις και τις διαγραφές επιχειρήσεων.
Η τάση αυτή είχε διαπιστωθεί από το πρώτο τρίμηνο του 2016, ωστόσο επιβεβαιώθηκε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου και δυστυχώς παραμένει η ίδια και στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Τα στοιχεία για τα «λουκέτα» τα οποία καταγράφουν τα επιμελητήρια είναι εξαιρετικά απογοητευτικά, ενώ ακόμη και στην περίπτωση ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, είναι αρκετές οι περιπτώσεις εκείνων που έχουν σύντομο βίο.
Όπως αναφέρουν στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (όπως παρουσιάστηκαν χθες από το euro2day.gr) οι διαγραφές επιχειρήσεων είναι στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2016 περισσότερες από τις συστάσεις νέων επιχειρήσεων. Ειδικότερα, στο εν λόγω εννεάμηνο οι διαγραφές ανήλθαν σε 24.330 έναντι 21.654 εγγραφών. Υπενθυμίζεται ότι το 2015 οι εγγραφές ανέρχονταν σε 24.174, ενώ οι διαγραφές ήταν 18.245. Την τάση αυτή, της υπεροχής των διαγραφών έναντι των συστάσεων είχε εντοπίσει η «Κ» ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, όπου για πρώτη φορά είχε καταγραφεί για το α΄ τρίμηνο του έτους αρνητικό ισοζύγιο, δηλαδή οι διαγραφές επιχειρήσεων ήταν περισσότερες από τις νέες συστάσεις. Στο πρώτο εξάμηνο, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ΓΕΜΗ, οι διαγραφές ήταν περισσότερες κατά 2.280 σε σύγκριση με τις συστάσεις νέων επιχειρήσεων.
Ανάλογη είναι η εικόνα που προκύπτει και από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). Ειδικότερα, από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 σε αναστολή εργασιών οδηγήθηκαν 595 επιχειρήσεις, ενώ έναρξη πραγματοποίησαν μόλις 251 επιχειρήσεις.
Η εικόνα σε ό,τι αφορά τον βιοτεχνικό κλάδο στη Θεσσαλονίκη είναι μεν βελτιωμένη σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, παραμένει δε αρνητική. Το γεγονός άλλωστε ότι τα «λουκέτα» είναι λιγότερα σε σύγκριση με πέρυσι, οφείλεται σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στο ότι πλέον δεν υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις για να κλείσουν. Σημειώνεται ότι το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2015 οι διαγραφές ήταν 916 και οι συστάσεις 208.
Από τις 251 νέες βιοτεχνικές επιχειρήσεις που συστάθηκαν κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2016 στη Θεσσαλονίκη, οι 167 πρόκειται για ατομικές επιχειρήσεις. Ατομικές, εξάλλου, ήταν και οι 450 από τις 595 που έκλεισαν το ίδιο διάστημα. Από τις 5.965 επιχειρήσεις που διέκοψαν τη λειτουργία τους, οι ιδιοκτήτες στην περίπτωση των 406 έκριναν ότι αυτές ήταν ασύμφορές, ενώ εννέα επιχειρήσεις πτώχευσαν.
«Η αρνητική κατάσταση που επικρατεί στο μικρομεσαίο επιχειρείν, μεταφράζεται μέσα από τις εγγραφές και διαγραφές των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης. Η αιμορραγία στον επιχειρηματικό κόσμο συνεχίζεται, η ιδιωτική πρωτοβουλία βυθίζεται και οι ιθύνοντες αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη σφυρίζοντας αδιάφορα και μετατοπίζοντας τον δημόσιο διάλογο σε άλλα ζητήματα, ήσσονος σημασίας στην παρούσα περίοδο» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΒΕΘ και α΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) κ. Π. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με την ανελέητη φορολαίλαπα και την ανυπαρξία σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καταστρέφει την επιχειρηματικότητα, έχει αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε εργαζόμενο, προκαλεί στρέβλωση στη λειτουργία της αγοράς και οδηγεί σε αδιέξοδο και τις υγιείς επιχειρήσεις».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr