Το πιο νόστιμο στεφάνι του κόσμου: Γεμιστό με κοτόπουλο, μανιτάρια και σαφράν από τη Ντίνα Νικολάου

Λίγο μπελαλίδικη συνταγή αλλά σίγουρα θα σας αποζημειώσει σε γεύση και εμφάνιση. Το χωριάτικο φύλλο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό και δεν υπάρχει κίνδυνος να αφήσει τη γέμιση να «ξεφύγει».
 

Υλικά    
6 χωριάτικα φύλλα ΖΥΜΗ ΨΑΧΝΩΝ
1½ φλτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο, κομμένα σε μικρές μπουκίτσες
1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε φετάκια
1 φλιτζ. τσαγιού ζωμό κότας
500 γρ. μανιτάρια, κομμένα σε φετάκια
1 γρ. σαφράν σε σκόνη
150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
200 γρ. Σαν Μιχάλη, τριμμένο
50 γρ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ψήσιμο

1½ φλιτζ. τσαγιού γάλα
2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Εκτέλεση
Απλώνω ένα χωριάτικο φύλλο επάνω σε μια πετσέτα και το λαδώνω καλά. Σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο το οποίο λαδώνω. Συνεχίζω με όλα τα χωριάτικα φύλλα και αφήνω αλάδωτο το τελευταίο φύλλο. Σκεπάζω με μια νοτισμένη πετσέτα και αφήνω στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ρίχνω 2 κουταλιές ελαιόλαδο να ζεσταθούν. Ρίχνω τα μανιτάρια και σοτάρω για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνω στην άκρη.
Χωρίς να καθαρίσω το τηγάνι ρίχνω άλλη μια κουταλιά ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνω το κρεμμύδι. Σοτάρω για 2 λεπτά και προσθέτω το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνω και σοτάρω μέχρι να ροδίσει καλά. Ρίχνω τον ζωμό και αφήνω το κοτόπουλο να βράσει σε δυνατή φωτιά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.
Αποσύρω από την φωτιά και αφήνω το μίγμα να μισοκρυώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω τα αυγά και προσθέτω το γιαούρτι, το σαφράν, το Σαν Μιχάλη και το κουκουνάρι. Ανακατεύω καλά και προσθέτω τα μανιτάρια, το κοτόπουλο και τον μαϊντανό. Δοκιμάζω και διορθώνω με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Ξεσκεπάζω τα λαδωμένα φύλλα. Βάζω τη γέμιση στην μακριά πλευρά των φύλλων, δημιουργώντας ένα μακρύ μπαστούνι. Με την βοήθεια της κάτω πετσέτας, σηκώνω τα φύλλα και φτιάχνω ένα ρολό, όχι πολύ σφιχτό. Με προσοχή γυρίζω τις άκρες του ρολού και τις ενώνω.
Μεταφέρω με προσοχή το ρολό σε μια καλά λαδωμένη φόρμα για κέικ (αυτή με την τρύπα). Λαδώνω καλά το ρολό με όσο ελαιόλαδο έχει περισσέψει.
Σε ένα μπολ ανακατεύω το γάλα και τα δύο αυγά που έχω για το ψήσιμο. Με ένα κουτάλι ραντίζω με αυτό το μίγμα το ρολό και βάζω τη φόρμα στο φούρνο. Ψήνω για 40-45 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Αφήνω το ρολό για 10 λεπτά πριν το βγάλω από την φόρμα και στολίζω με λίγα φύλλα μαϊντανού.

Who is Who


Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr