Πρώτο κουδούνι σήμερα για τα προσφυγόπουλα: Θύελλα αντιδράσεων σε Ωραιόκαστρο και Λέσβο
Σήμερα, Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, αρχίζει η σχολική χρονιά -για πρώτη φορά στα ελληνικά σχολεία- για τα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στη χώρα μας.
Ωστόσο, το πρώτο κουδούνι για τα παιδιά των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα θα χτυπήσει μέσα σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων γονέων σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίοι δεν επιθυμούν τα προσφυγόπουλα να πάνε στα ίδια σχολεία με τα παιδιά τους.
Στις 2 μετά το μεσημέρι θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι
Η αρχή θα γίνει με συνολικά 1.500 προσφυγόπουλα που θα παρακολουθήσουν μαθήματα από τις 2 μ.μ. έως τις 6 μ.μ. σε 20 σχολεία της χώρας. Ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, είπε την Κυριακή στην ΕΡΤ ότι «η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να αγκαλιάσει τα παιδιά των προσφύγων». Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Φίλης, το πρόγραμμα για την εκπαίδευση των προσφύγων ξεκινά σταδιακά, ώστε να υπάρχει και ενημέρωση των γονέων.
«Σε πρώτη φάση», είπε, «το πρόγραμμα ξεκινά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ήπειρο και μέσα στον μήνα το πρόγραμμα θα εξαπλωθεί στις αναγκαίες γεωγραφικές περιοχές. Για τη διδασκαλία προσλαμβάνονται αναπληρωτές καθηγητές και δάσκαλοι, οι οποίοι αναλαμβάνουν αυτή την εβδομάδα έργο. Το πρόγραμμα στο δημοτικό θα είναι τετράωρο (κάθε μέρα 2-6 μ.μ.) και προβλέπει εκμάθηση της ελληνικής, μια ξένη γλώσσα, όπως αγγλικά ή κάποια άλλη που συνδέεται με την πρόθεση των γονιών να πάνε σε κάποια άλλη χώρα. Όπου μπορούμε, προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη μητρική γλώσσα, καλλιτεχνικά, αισθητική αγωγή, γυμναστική, μουσική, ώστε να ενταχθούν τα παιδιά σε ένα πρόγραμμα εκμάθησης όχι μόνο της ελληνικής αλλά και σε ένα πρόγραμμα ένταξης στην κοινωνία. Πρόθεση είναι τα απογευματινά τμήματα να κατευθυνθούν και σε κοινές δράσεις με τα παιδιά των πρωινών τμημάτων. Θέλουμε να μην υπάρχει αντίληψη γκέτο και να ενταχθούν αρμονικά τα παιδιά στην ελληνική κοινωνία. Η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να αγκαλιάσει τα παιδιά αυτά».
Ποια προσφυγόπουλα θα πάνε σχολείο
Απαντώντας σε ερώτηση για την ένταξη των παιδιών των προσφύγων στο σχολείο, ο Νίκος Φίλης είπε πως σε ό,τι αφορά «στα "υιοθετημένα" παιδιά και όσα ζουν σε δομές αλληλέγγυων -πρόκειται για μικρό αριθμό- πηγαίνουν στα σχολεία της γειτονιάς, τα δέχονται οι διευθυντές και όπου είναι εφικτό -και το κατορθώνουμε αυτό- συγκροτούνται τμήματα υποδοχής, ώστε τα παιδιά να μπορούν να μαθαίνουν τα ελληνικά καλύτερα πριν ενταχθούν στις κανονικές τάξεις».
«Ο παιδαγωγικός στόχος, που προκύπτει και από τις διεθνείς συμβάσεις και από την εσωτερική έννομη τάξη από τους δικούς μας νόμους, είναι ότι τελικώς το παιδί, μετά από ένα μεταβατικό διάστημα που θα εξοικειωθεί με την ελληνική γλώσσα και την ελληνική πραγματικότητα, θα ενταχθεί στην τάξη μαζί με τα Ελληνόπουλα», δήλωσε ο Νίκος Φίλης, σημειώνοντας ότι «αυτό μπορεί να πάρει μερικούς μήνες, ή ίσως μέχρι τον Ιούνιο. Έχουν αποδείξει τα παιδιά μια τρομακτική ικανότητα προσαρμογής».
Γονείς έβαλαν λουκέτο σε σχολείο στη Λέσβο
Οργισμένη ήταν η αντίδραση των φορέων της εκπαίδευσης στο βόρειο Αιγαίο για το λουκέτο στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης από ομάδα γονέων, που αντέδρασαν στη φήμη για το σημερινό άνοιγμα τάξεων εκπαίδευσης παιδιών από προσφυγικές οικογένειες σε τρία σχολεία της Μυτιλήνης.
Οι γονείς, προτάσσοντας ως λόγο για το σφράγισμα του συγκεκριμένου σχολείου τη μη ενημέρωσή τους για τη χρήση χώρων του σχολείου, προχώρησαν στην ακραία αυτή ενέργεια. Το λουκέτο πάντως πριν από λίγες ώρες αποσύρθηκε, μαζί με τα πανό και τις μαύρες σημαίες από τους ίδιους τους γονείς που τα ανέβασαν. Κι αυτό γιατί, πέραν των άλλων, έγινε γνωστή η προοπτική υποβολής μηνύσεων.
«Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου παρακολούθησαν και αποδοκίμασαν από την πρώτη στιγμή το γεγονός της τοποθέτησης λουκέτου, αλλά αποδεικνύοντας το ανθρωπιστικό πρόσωπο της διοίκησης, με αίσθημα ευθύνης και παιδαγωγικής δεν επιθύμησαν την έκδοση εισαγγελικών ή άλλων εντολών. Αυτό όμως δεν σημαίνει υποχώρηση ή μαλθακότητα. Ως Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου δεν θα δεχτούμε επανάληψή της», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Εκπαίδευσης βορείου Αιγαίου Αριστείδης Καλάργαλης. Προειδοποιώντας εμμέσως πλην σαφώς, όσους στο μέλλον σκέπτονται να λειτουργήσουν με ανάλογο τρόπο, με προσφυγή στη Δικαιοσύνη εναντίον τους.
Δήμαρχος Λέσβου: Ακραίο συμβάν -Προσβάλλει το νησί
Ως συμβάν ακραίο, που «προσβάλλει συνολικά το νησί αλλά και τη συγκεκριμένη περιοχή», χαρακτήρισε ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, το επεισόδιο που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή με το «σφράγισμα» σχολείου στη Μυτιλήνη, προκειμένου να μη φοιτήσουν εκεί προσφυγόπουλα. Μιλώντας στο «Πρακτορείο FM» και στην εκπομπή «Με τα χίλια», ο κ. Γαληνός εμφανίστηκε καταδικαστικός:
«Θεωρώ ότι είναι έξω από κάθε λογική, ασφαλώς υπάρχει ένα βάρος στην περιοχή, ένα βάρος μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί να σηκώσει, το κακό είναι όμως ότι έχει δοθεί χώρος σε ακραία στοιχεία το τελευταίο διάστημα να ασκούν μια πολιτική εκφοβισμού της κοινωνίας [...] Υπάρχει ο φόβος για το ξένο, για το άγνωστο. Διαδίδουν διάφορα πράγματα που είναι εξωπραγματικά και αυτά γίνονται από μέρος της κοινωνίας αποδεκτά».
Για το συμβάν που αφορούσε την εγγραφή οκτώ προσφυγόπουλων στο 8ο Δημοτικό Λέσβου και τη λειτουργία ειδικού τμήματος ένταξης ο δήμαρχος Λέσβου είπε πως οι ενέργειες αυτές «πρέπει να σταματήσουν αμέσως» ενώ χαρακτήρισε παράλογο και απάνθρωπο αυτό που συμβαίνει σε παιδιά που «είναι θύματα πολέμων κι έρχονται κυνηγημένα στην Ελλάδα».
«Χώρος σε ακραία στοιχεία»
«Δεν υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης, υπάρχει παραπληροφόρηση» σημείωσε ο κ. Γαληνός σχολιάζοντας την αντίδραση γονέων τού εν λόγω δημοτικού σχολείου και τόνισε πως το τελευταίο διάστημα δόθηκε χώρος σε ακραία στοιχεία για αρκετό διάστημα να ενσπείρουν το δηλητήριο και τον φόβο μέσα στην κοινωνία, την οποία όμως «δεν εκφράζουν». Σε ό,τι αφορά δε, τις ανησυχίες που υπάρχουν για τη σημερινή, πρώτη σχολική ημέρα των προσφυγόπουλων στο σχολείο, σημείωσε πως «θα είναι μια διαφορετική ημέρα και θα φανεί και ένα διαφορετικό πρόσωπο».
Συγκέντρωση και στο Ωραιόκαστρο
Στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης, κάτοικοι και γονείς του δήμου Ωραιοκάστρου συγκεντρώθηκαν την Κυριακή έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής και διαδήλωσαν κατά της εκπαίδευσης των παιδιών προσφύγων. Εκφωνήθηκαν ομιλίες και η συγκέντρωση έληξε με την έπαρση της ελληνικής σημαίας.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr