Νέες αποκαλύψεις για τον διάλογο του Β. Πούτιν με τον Φρ. Ολάντ για το Grexit από τον συγγραφέα του βιβλίου του Γάλλου προέδρου

Θέση για τα όσα είδε το φως της δημοσιότητας για το Grexit μέσω του πολύκροτου βιβλίου του Φρανσουά Ολάντ, πήρε ο συγγραφέας του Φαμπρίς Λομ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν επικοινώνησε με το γάλλο ομόλογό του στις 6 Ιουλίου του 2015 – την επομένη του δημοψηφίσματος- για να τού ξεκαθαρίσει ότι η Ρωσία «δεν επιθυμεί καθόλου» την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αποκαλύπτει στην Καθημερινή της Κυριακής ο Φαμπρίς Λομ, ένας από τους δύο συγγραφείς του πολύκροτου βιβλίου «Ένας Πρόεδρος Δεν Πρέπει Να Τα Λέει Αυτά». 

Σύμφωνα με τον Λομ, ο Φρανσουά Ολάντ αποκάλυψε τον εξής διάλογό του με τον Πούτιν: 

- Πούτιν: Πρέπει να σου δώσω μια πληροφορία, για να μην υπάρχει παρεξήγηση μεταξύ μας…
- Ολάντ: Ναι, δεν υπάρχει πρόβλημα, πες μου
- Πούτιν: Η Ελλάδα ζήτησε από εμάς να τυπώσουμε δραχμές στη Ρωσία γιατί δεν διαθέτουν πια τυπογραφείο για να το κάνουν
- Ολάντ: Τι τους απάντησες;
- Πούτιν: Απάντησα ότι μπορούμε να το κάνουμε, αλλά εσύ τι πιστεύεις; 
- Ολάντ: Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα. Αν έβγαινε από την Ευρωζώνη και χρειαζόταν χαρτονομίσματα, δεν θα με εξέπληττε αν η Ρωσία το έκανε. Αυτό θα απαντούσε σε ένα αίτημα
- Πούτιν: Ήθελα να σου δώσω αυτή την πληροφορία για να καταλάβεις ότι δεν επιθυμούμε καθόλου κάτι τέτοιο…

«Αναρωτήθηκε ποιος ήταν ο λόγος που μου το είπε αυτό» αποκαλύπτει ο γάλλος πρόεδρος στους δημοσιογράφους που έγραψαν το βιβλίο του. «Ίσως για να μη θεωρηθεί υπεύθυνος ότι έσπρωξε την Ελλάδα στην έξοδο, και κατά δεύτερον, για να μου πει –και δεν ήταν κακή ιδέα- ότι κατά την άποψή του, επρόκειτο για ρίσκο και θα έπρεπε να κάνουμε τα πάντα για να το αποφύγουμε» προσθέτει ο Ολάντ. 

Ο γάλλος πρόεδρος δηλώνει σίγουρος ότι ο Πούτιν έκανε αυτό το εντυπωσιακό διάβημα σε εκείνον «με καλή πρόθεση». Ο Φαμπρίς Λομ επιμένει ότι ο Φρανσουά Ολάντ ήταν σκεπτικός, διότι ο Πούτιν δεν αφήνει τίποτε στην τύχη. «Ίσως ο Πούτιν ήταν εντεταλμένος από την Αθήνα. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα ο Πούτιν να διαμεσολάβησε για λογαριασμό του Τσίπρα, αλλά τίποτε δεν είναι φανερό και ο Ολάντ δεν ζήτησε εξηγήσεις από τον ρώσο ομόλογό του. Απλώς τον άκουσε, και πιστεύει ότι είχε καλή πρόθεση» σχολιάζει στην «Κ» ο γάλλος συγγραφέας.

Σημειώνεται ότι το Μαξίμου διαψεύδει μια τέτοια ανάμειξη του κ. Τσίπρα και επιμένει ότι «δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο θέμα σε όλες τις συνομιλίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν». Από την πλευρά της, η γαλλική προεδρία επιβεβαιώνει «τη δέσμευση του προέδρου της δημοκρατίας να στηρίξει την Ελλάδα στην ΕΕ» ενώ όταν ερωτώνται, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του τηλεφωνήματος, επιμένοντας στον αιφνιδιασμό του γάλλου προέδρου όταν έλαβε τέλος η επίμαχη συνομιλία με τον ρώσο ομόλογό του. 

Σημειώνεται ότι το Σάββατο η Μόσχα ανέφερε ότι «Ο πρόεδρος Πούτιν και ο υπουργός Οικονομικών έχουν δηλώσει επανειλημμένως σε διάφορα επίπεδα ότι η ελληνική πλευρά και οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προσεγγίσει τη Ρωσία για βοήθεια». 

Συνταρακτικές αποκαλύψεις από τις σελίδες του βιβλίου

Στη σελίδα 510 του βιβλίου που έγραψαν οι δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας "Le Monde" υπάρχει εκτενής αναφορά για το πώς ένιωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο άκουσμα του δημοψηφίσματος που -όπως υποστηρίζει- βασίστηκε σε ένα προσχέδιο εγγράφου διαπραγμάτευσης και όχι στις προτάσεις, τις οποίες ο Γιούνκερ είχε ήδη κάνει!

Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς του βιβλίου, "ο Ολαντ είναι ακόμα πιο αξιέπαινος γιατί ένιωσε, το παραδέχθηκε ο ίδιος, “δυο φορές προδομένος” από τον Ελληνα πρωθυπουργό".

"Γι’ αυτόν τον λόγο είναι ένας δύσκολος ομόλογος", λέει ο Γάλλος πρόεδρος, γελώντας. "Η πρώτη φορά, ήταν όταν πραγματοποίησε ένα δημοψήφισμα, χωρίς να περιμένει τις τελικές προτάσεις. Πήρε ένα πρόχειρο έγγραφο, προσχέδιο βάσης των διαπραγματεύσεων, το δημοσιεύει και λέει: "Δεν συμφωνώ μ’ αυτό", τη στιγμή που ο Γιούνκερ είχε κάνει νέες προτάσεις…".

Από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος έως τη διεξαγωγή του, ο Ολάντ με, αλλά και χωρίς την Μέρκελ, πολλαπλασίασε τις επαφές με τον Τσίπρα, τον οποίο ήλπιζε να πείσει ώστε να κάνει πίσω. Πίστεψε, μάλιστα, ότι τα κατάφερε, όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα εγκατέλειπε να συμβουλευτεί τον λαό του. "Και τελικά, έκανε μια δήλωση λέγοντας: “Διατηρώ το δημοψήφισμα και καλώ προς ψήφιση του ΟΧΙ”. Ορίστε, τελείωσε…", είπε με λύπη ο Ολαντ που ένιωσε προδομένος για μια δεύτερη φορά, λοιπόν. "Την δεύτερη περισσότερο απ΄ότι την πρώτη", λέει…

Ο διάλογος Ολάντ -  Μέρκελ

Η Άγκελα Μέρκελ, σε αντίθεση με τον Φρανσουά Ολάντ, ήταν υπέρ της εξόδου της χώρας μας από την Ε.Ε. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων, γύρισε και ρώτησε τον Γάλλο πρόεδρο γιατί πιστεύει ακόμα τον Ελληνα πρωθυπουργό, καθώς θεωρούσε ότι στην πραγματικότητα δεν ήθελε να κλειστεί καμία συμφωνία.

Ζήτησε, μάλιστα, την άδεια του Ολαντ, ώστε ο υπουργός Οικονομίας Μισέλ Σαπέν, να εξετάσει μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του Σόιμπλε το plan B που είχαν φτιάξει οι γερμανικές αρχές για τη διαδικασία του Grexit. "Η Μέρκελ μου είπε: “Γιατί πιστεύεις ακόμα ότι ο Τσίπρας θέλει πραγματικά μια συμφωνία, τη στιγμή που επί εβδομάδες δεν μπορέσαμε να την επιτύχουμε;” Αμφιβάλει για τον Τσίπρα", σημειώνεται.

Στο βιβλίο αποκαλύπτεται και ο εξής χαρακτηριστικός διάλογος: 

Μέρκελ: Εγώ, η δικιά μου κοινή γνώμη είναι πραγματικά υπέρ της εξόδου

Ολαντ: Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, εκτός κι αν οι Έλληνες κάνουν απίθανη αυτήν την εξέλιξη.

Μέρκελ: Πρέπει να εξετάσουμε το σενάριο της εξόδου, επιτρέπεις στον Μισέλ Σαπέν, να μιλήσει με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε;

Ολάντ: Δεν θα επιτρέψω στον Μισέλ Σαπέν να μιλήσει για το σχέδιο Β, παρά μόνο εάν κάνουμε τα πάντα ώστε να λειτουργήσει το σχέδιο Α

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr