Άγονη η Διάσκεψη των Προέδρων για την συγκρότηση ΕΣΡ: 16 - 9 αποφάσισε να κάνει δεκτές τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών
Μια ημέρα "γεμάτη" πολιτικές εξελίξεις είναι η σημερινή καθώς, συνεδρίασε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με τη ΝΔ να δηλώνει ότι δεν θα συναινέσει στην συγκρότηση του ΕΣΡ αν δεν καταργηθεί ο νόμος Παππά.
Στην Ολομέλεια, πήρε τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τελικά δεν μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Την ίδια ώρα, μια ημέρα μετά την απόφαση του ΣτΕ να κάνει αποδεκτές τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών κατά το νόμου Παππά, το υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε έρευνα για να διαπιστωθεί ποιός κρύβεται πίσω από την διαρροή προσωπικών δεδομένων ανώτατου δικαστικού του ΣτΕ μέσω δημοσιευμάτων.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προχώρησε τη διαδικασία της ψηφοφορίας, καθώς το αίτημα αναβολής που είχαν διατυπώσει κόμματα της αντιπολίτευσης απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των μελών της Διάσκεψης. Ο ίδιος ο Νίκος Βούτσης είχε ξεκαθαρίσει δεν συμφωνεί με το αίτημα κομμάτων της αντιπολίτευσης για αναβολή.
Η πρόταση του Νίκου Βούτση δεν συγκέντρωσε τα 4/5. Υπέρ της ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, «όχι» οι βουλευτές της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής, «παρών», οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού, της Ένωσης Κεντρώων.
«Αν ζητείτο αναβολή ώστε τα κόμματα να συνυπολογίσουν κάποια πράγματα σε σχέση με την πρόταση και αυτή να ωριμάσει, πιστεύω ότι θα ήμασταν υποχρεωμένοι, να αφουγκραστούμε ώστε να δοθεί αυτή η ολιγοήμερη παράταση ώστε κάθε κόμμα να έρθει περισσότερο ενημερωμένο», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε: «Δεν βλέπω λόγο για παράταση στο όνομα της δικαστικής πτυχής, γιατί κατά το Σύνταγμα είναι απόλυτη υποχρέωση τους να πάρουν την απόφασή τους. Η Δικαιοσύνη στο δικό της μέρος παίρνει τις αποφάσεις της και είναι σεβαστές. Δεν πρέπει να τα μπλέξουμε αυτά τα πράγματα».
Ο Νίκος Βούτσης παρατήρησε ακόμη ότι έχουν αρχίσει να δημιουργούνται έννομα αποτελέσματα από το νόμο, και συνεπώς «μέσα σε αυτή την κανονικότητα, το να πούμε εμείς αναβάλουμε, με μια αμηχανία ως πολιτικό σύστημα περιμένοντας τις εξελίξεις, θα ήταν λάθος σήμα».
«Σας καλούμε να μην κάνετε την ψηφοφορία, γιατί παίρνετε την ευθύνη να πάει άγονη μια διαδικασία που θα μπορούσε να είναι γόνιμη στην επόμενη συνεδρίαση, όταν τα θεσμικά θέματα δεν θα είναι μετέωρα», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
«Να εκφωνήσετε την πρόταση σας αλλά προηγείται η πρόταση για την αναβολή», σχολίασε ο Σπύρος Λυκούδης. Η πρόταση της αναβολής απορρίφθηκε από πλειοψηφία.
Το αποτέλεσμα: 12 μέλη της Διάσκεψης ψήφισαν ναι, 4 ψήφισαν οχι και επτά παρών. Μοιραία, δεν υπήρξε η απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5 και δεν βγήκε... λευκός καπνός για τη σύσταση του ΕΣΡ.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Νίκος Δένδιας αποκάλυψε ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης του τηλεφώνησε για να του πει τι ψηφίσει και πως δεν παραβρέθηκε στη Διάσκεψη γιατί είχε την εντύπωση πως δεν θα προχωρήσει η διαδικασία.
Ο Νίκος Βούτσης ζήτησε η ψήφος του να μην καταμετρηθεί αλλά να καταγραφεί στα πρακτικά.
Και άλλη μια Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για το ΕΣΡ κρίθηκε άκαρπη...
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr