Πάνος Καρβούνης: "Είναι σημαντικό να γίνει μία ουσιαστική συζήτηση για το χρέος"
Την ανάγκη να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το χρέος, με την Κομισιόν να πιέζει για την ελάφρυνσή του, τόνισε στα Παραπολιτικά 90,1 και τον Νίκο Σαμοΐλη ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης.
Αναλυτικά όσα δήλωσε:
"Τον περασμένο Μάιο στο Eurogroup αποφασίστηκε η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέσα από 3 στάδια εκ των οποίων το πρώτο στάδιο είναι τώρα, το βραχυπρόθεσμο όπως έχει ονομαστεί . Εκεί μας έχουν υποσχεθεί οι εταίροι ότι θα προσπαθήσουν με έναν τρόπο που αυτή τη στιγμή μελετάει η ελληνική κυβέρνηση μαζί με τους θεσμούς, να ελαχιστοποιήσουν το κόστος του χρέους που έχουμε. Για να ξέρει και ο κόσμος, η Ελλάδα ποτέ δεν πλήρωνε τόσο λίγα για τα δανεικά που έχει πάρει. Έχουμε μια μεγάλη περίοδο χάριτος και έχουμε πολύ μικρά επιτόκια. Από την άλλη βέβαια έχουμε ένα μνημόνια που είναι αρκετά αυστηρό και το αντίβαρο είναι ότι έχουμε ένα πολύ καλό δανειακό προφίλ.
Μας έχουν υποσχεθεί ότι άμεσα θα μειωθεί η εξυπηρέτηση του χρέους , άρα βραχυπρόθεσμα θα πληρώνουμε ακόμα λιγότερα. Αυτό συνεπώς πρέπει να γίνει οπωσδήποτε και υπάρχει γραπτή ανάληψη υποχρέωσης. Αυτή η συζήτηση που γίνεται για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους είναι μια πολύ πολιτική κουβέντα και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων. Οι Ευρωπαίοι παραπέμπουν στο δεύτερο στάδιο , το οποίο είναι το 2018 , δηλαδή όταν τελειώνει το μνημόνιο. Γι’ αυτό το λόγο η Ευρωπαική Επιτροπή από τη μία σπρώχνει για να υπάρξει η ελάφρυνση του χρέους, ιδιαίτερα ο κ. Μοσκοβισκί ο οποίος είναι ο αρμόδιος Επίτροπος, από την άλλη η Επιτροπή δεν είναι δανειστής της Ελλάδας, είναι τα κράτη-μέλη που είναι δανειστές κα τελικά αυτά θα αποφασίσουν. Και μας έχουν πει ότι όλα αυτά συνδέονται με τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού μνημονίου η οποία άρχισε αυτή την εβδομάδα.
Συνεπώς θα πρέπει να περιμένουμε πριν το τέλος του χρόνου να τελειώσει αυτή η αξιολόγηση και να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για το χρέος και από κει να δούμε αν το χρέος μας μπορεί να μειωθεί περεταίρω.
Το θέμα είναι σοβαρό, όχι μόνο επειδή εξυπηρετούμε το χρέος και δίνουμε λιγότερα λεφτά στους δανειστές μας, είναι σημαντικό γιατί με ένα ελαφρύτερο χρέος υπάρχει ένα μήνυμα στις διεθνείς αγορές ότι η Ελλάδα έχει ένα χρέος το οποίο είναι μικρότερο άρα μπορούμε να δανειστούμε καλύτερα από τις αγορές όταν βγούμε από το μνημόνιο, το οποίο είναι σε λιγότερο από 2 χρόνια.
"Θετικές οι προβλέψεις για τη νέα χρονιά"
"Οι Ελληνικές επιχειρήσεις δανείζονται με πολύ υψηλότερο επιτόκιο από τις επιχειρήσεις των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό θα σταματήσει όταν η Ελλάδα ενταχθεί στο πρόγραμμα της ΕΚΤ του Μάριο Ντράγκι, στην ποσοτική χαλάρωση. Και θα μπορέσει συνεπώς να πάρει χρήματα από αυτή την τράπεζα φθηνότερα και να τα διασπείρει στις ελληνικές επιχειρήσεις πάλι φθηνότερα. Άρα οι ελληνικές επιχειρήσεις θα γίνουν πιο ανταγωνιστικές.
Η Ελλάδα είναι σε ύφεση από το 2008 δηλ. 2 χρόνια πριν το μνημόνιο , υπήρξε μια μικρή ανάκαμψη, μια μικρή λάμψη το 2014 και συνεχίζουμε να είμαστε πάλι σε ύφεση. Αλλά αυτή τη στιγμή βλέπουμε κάπως ότι είμαστε προς το τέλος του τούνελ. Τα δυσκολότερα μέτρα του μνημονίου έχουν ήδη παρθεί και οι προβλέψεις είναι θετικές για τη νέα χρονιά.
Εκτός από το χρέος υπάρχουν χρήματα της Ε.Ε για την ανάπτυξη, το περίφημο ΕΣΠΑ. Έχουμε 20 δις στη διάθεσή μας, στη διάθεση των επιχειρήσεων ώστε να φτιάξουν βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες όλα τα πλάνα είναι έτοιμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση από κοινού με την κυβέρνηση προωθεί τη υλοποίηση αυτού του ΕΣΠΑ που πραγματικά θα δώσει ανάσα κα ώθηση στην Ελλάδα.
Στο προσφυγικό το θέμα είναι υπό έλεγχο. Γενικά σε σχέση με τον αριθμό των προσφύγων που έχουμε τα πράγματα είναι υπό έλεγχο", δήλωσε.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr