Ταινίες εβδομάδας: Άρωμα Star Wars & χριστουγεννιάτικο mood στο σινεμά (Τρέιλερ)

Δυνατές πρεμιέρες μας περιμένουν!

Rogue One: A Star Wars Story 

Του Γκάρεθ Εντουαρντς. Με τους Φελίσιτι Τζόουνς, Μαντς Μίκελσεν, Ντιέγκο Λούνα
Επιστημονικής φαντασίας, 2016, 
ΗΠΑ, 133’. 

Σε έναν μακρινό γαλαξία υπάρχουν πολλά, πολλά παράλληλα συμπάντα - και ταινίες βασικά, πρώτη εκ των οποίων είναι το «Rogue One: A Star Wars Story». Η Φελίσιτι Τζόουνς ηγείται μιας ομάδας επαναστατών, οι οποίοι προσπαθούν να καταστρέψουν το Death Star. Η ιστορία ουσιαστικά λαμβάνει χώρα ανάμεσα στο 3ο («Η εκδίκηση των Σιθ») και 4ο («Μια νέα ελπίδα») επεισόδιο, χωρίς όμως Χαν Σόλο ή Τζεντάι, αλλά με καινούριους χαρακτήρες, για τους οποίους θα μπορούσαμε να σας πούμε περισσότερα αν είχε γίνει εγκαίρως η δημοσιογραφική προβολή.
 

Το κοινόβιο / The Commune 

Του Τόμας Βίντερμπεργκ. Με τους Ούλριχ Τόμσεν, Τρίνε Ντίρχολμ 
Δραματική, 2016, Δανία/Σουηδία/Ολλανδία, 111’. 

   Λιγότερο μια ταινία για ένα κοινόβιο και περισσότερο η ιστορία μιας σχέσης είναι η νέα ταινία του Τόμας Βίντερμπεργκ, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό και τα παιδικά βιώματα του σκηνοθέτη. Οταν ο Ερικ κληρονομεί ένα τεράστιο σπίτι, κάπου εκεί στα 70s, η γυναίκα του Αννα τον πείθει να φωνάξουν φίλους τους και να μείνουν όλοι μαζί. Η «άνοδος και πτώση» της ουτοπίας συμβαδίζει με την κατάρρευση της αγάπης, καθώς οι ανάγκες του ζευγαριού μεταβάλλονται και μετατοπίζονται. Το «Κοινόβιο» δεν αγγίζει την ποιότητα του «Κυνηγιού» ή του «Μακριά από το πλήθος», από τις πρόσφατες ταινίες του Δανού, αλλά με όλες τις ατέλειες και ασυνέχειές του παραμένει ένα στιβαρό δράμα. Και, εντάξει, η Τρίνε Ντίρχολμ είναι ηθοποιάρα.

 

Οταν ξέσπασε η βία / Dogs 

Του Μπόγκνταν Μίριτσα. Με τους: Ντράγκος Μπούσουρ, 
Γκέοργκε Βίσου
Δραματική, 2016, Ρουμανία, 104’. 

   Βραβείο FIPRESCI στις Κάννες για το εντυπωσιακό ντεμπούτο του Μπόγκνταν Μίριτσα. Ενα σύγχρονο γουέστερν, το «Οταν ξέσπασε η βία» αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού άντρα ο οποίος κληρονομεί ένα κομμάτι γης από τον πατέρα του, μαθαίνει ότι εκείνος ήταν ο μαφιόζος της περιοχής και πρέπει να αντιμετωπίσει τα τσιράκια του που θέλουν να συνεχίσουν ανενόχλητα τα παράνομα πάρε-δώσε τους. «Αν είσαι έξυπνος, μη φέρεσαι σαν χαζός», λέει κάποιος χαρακτήρας και η ταινία ακολουθεί το παράδειγμά του, χτίζοντας με σοφία το σασπένς και το μαύρο χιούμορ της. 

Τέλειοι ξένοι 

Του Θοδωρή Αθερίδη. Με τους: Θοδωρή Αθερίδη, Σμαράγδα Καρύδη, Αλκι Κούρκουλο, Μαρία Ναυπλιώτου
Κωμωδία, 2016, Ελλάδα, 110’. 

   Διασκευή μιας επιτυχημένης ιταλικής ταινίας από τον Θοδωρή Αθερίδη: μια παρέα φίλων αποφασίζει να μοιραστεί δημοσίως κάθε μήνυμα ή τηλεφώνημα που δέχονται κατά τη διάρκεια ενός δείπνου. Μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ιδέα, την οποία στηρίζουν με θέρμη οι ηθοποιοί της, σύντομα βουλιάζει κάτω από το σερβίρισμα (συνειδητό ή μη, δεν έχει σημασία) βαθιά ριζωμένων προκαταλήψεων και στερεότυπων - παρά το φαινομενικά εναλλακτικό/σύγχρονο/πολιτικώς ορθό περίβλημα. 

Ο Αϊ-Βασίλης είναι πολύ λέρα / Bad Santa 2 

Του Μαρκ Γουότερς. 
Με τους Μπίλι Μπομπ Θόρντον, Κάθι Μπέιτς
Κωμωδία, 2016, ΗΠΑ, 92’. 

Σίκουελ για τον άξεστο, μεθύστακα, αφιλτράριστο Αϊ-Βασίλη του Μπίλι Μπομπ Θόρντον

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr