Σήμερα θα φτιάξουμε τον βασιλιά των γλυκών! Μιλφέιγ με τον Άκη Πετρετζίκη να μας δείχνει στο βίντεο βήμα- βήμα πως
Αυτό το γλυκό θα σας ξετρελάνει!
Συστατικά
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα, 3,5% λιπαρά
100 γρ. κορν φλάουρ
6 κρόκους
270 γρ. ζάχαρη
1 φασόλι βανίλιας
100 γρ. βούτυρο
ζάχαρη άχνη και έξτρα για το σερβίρισμα
200 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά, παγωμένη
Για τη βάση
1 συσκευασία σφολιάτα Χρυσή Ζύμη
άχνη για πασπάλισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλο το γάλα εκτός από 100 ml. Ρίχνουμε τη μισή ζάχαρη στην κατσαρόλα και ένα στικ βανίλιας και τους σπόρους του (αφού την ανοίξουμε με ένα μαχαίρι). Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τους κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη. Παίρνουμε ένα σύρμα και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Ρίχνουμε τα 100 ml γάλα και το κορν φλάουρ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Δε βάζουμε το κορν φλάουρ πριν το γάλα γιατί δε θα γίνει σωστή η ομογενοποίηση.
Μόλις βράσει το μείγμα της κατσαρόλας, το προσθέτουμε σε δόσεις με μία κουτάλα στο μπολ. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα. Μόλις ρίξουμε όλο το μείγμα στο μπολ, το επιστρέφουμε στην κατσαρόλα και αρχίζουμε να ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να σφίξει η κρέμα μας. Βγάζουμε από τη φωτιά και δοκιμάζουμε, να μη νιώθουμε γεύση από αλεύρι.
Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.
Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ και τα σκεπάζουμε με μια μεμβράνη που να ακουμπάει πάνω στην κρέμα.
Βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες μέχρι να κρυώσει πολύ καλά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C
Απλώνουμε τις σφολιάτες μας στην επιφάνεια εργασίας και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη απ’ τη μία πλευρά, έτσι ώστε να καραμελώσει όταν την ψήσουμε και να μην απορροφήσει υγρασία από την κρέμα μας. Πατάμε με έναν πλάστη ελαφρά τη ζάχαρη μέχρι να μπει στα φύλλα και με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες στη σφολιάτα μας.
Η κάθε σφολιάτα θέλουμε να βγάλει 12 κομμάτια, έτσι κόβουμε στη μέση και από τις δύο πλευρές, και μετά στα 3.
Στρώνουμε λαδόκολα σε 2 ταψιά και βάζουμε τις σφολιάτες με την πλευρά που πασπαλίσαμε προς τα κάτω. Πασπαλίζουμε με λίγη άχνη ακόμα και απο την άλλη πλευρά και ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμες, αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μίξερ χτυπάμε με το σύρμα την παγωμένη κρέμα γάλακτος μέχρι να αφρατέψει και να γίνει σαντιγί, πρέπει να έχει σύσταση στραγγιστού γιαουρτιού.
Μόλις είναι έτοιμη και η κρέμα, την χτυπάμε λίγο στο μίξερ με το σύρμα για 20 μόνο δευτερόλεπτα!!
Ρίχνουμε τη σαντιγί μας στην κρέμα και ανακατεύουμε με μία μαρίζ ίσα - ίσα να αναμειχθούν. Μοιράζουμε την κρέμα μας σε 2 κορνέ.
Για τη συναρμολόγηση
Παίρνουμε το ένα κορνέ και βάζουμε λίγη κρέμα σε ένα ξύλο κοπής για να κολλήσει το γλυκό μας. Τοποθετούμε τις 6 σφολιάτες μας και απλώνουμε από πάνω με κρέμα. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να κάνουμε 3 στρώσεις απο σφολιάτα και κρέμα. Με ένα κουτάλι φροντίζουμε να καλύψουμε το γλυκό μας με όλη την κρέμα.
Βάζουμε όση σφολιάτα έχει μείνει σε ένα μπολ (6 κομμάτια), τη θρυμματίζουμε, την ρίχνουμε από πάνω και από πλάγια για να πάει παντού και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr