Ρεβίθια λεμονάτα με κύμινο σκορδάκι σε νηστίσιμη συνταγή της μεγάλης κυρίας της κουζίνας Ντίνας Νικολάου

Κάτι ανάμεσα σε ζουμερό φαγητό κατσαρόλας και σούπα είναι αυτό το φαγητό που πραγματικά μοσχοβολά από το κύμινο και τη σάλτσα χαρίσα, θυμίζοντας αμυδρά χούμους.

ΥΛΙΚΑ

2 φλιτζ. τσαγιού ρεβίθια, αποφλοιωμένα
2 φύλλα δάφνης
1 γεμάτη κουτ. σούπας ολόκληροι σπόροι κύμινου
40 ml ελαιόλαδο
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε χονδρά καρέ
2 – 4 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
1 κουτ. σούπας έτοιμη σάλτσα χαρίσα
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
Για το σερβίρισμα

4 αραβικές πίτες μεσαίου μεγέθους, κομμένες με το χέρι σε μέτρια, ακανόνιστα κομμάτια
½ φλιτζ. τσαγιού κάππαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένος άνηθος (χωρίς τα χονδρά κοτσάνια)
λίγο ελαιόλαδο, για το σερβίρισμα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουσκεύω αποβραδίς τα ρεβίθια σε άφθονο κρύο νερό. Την επόμενη ημέρα τα στραγγίζω και τα ξεπλένω καλά με κρύο νερό. Προθερμαίνω το φούρνο στους 190ºC. Βάζω τα ρεβίθια σε μια μέτρια γάστρα (ή σε ένα βαθύ, πυρίμαχο ταψί). Προσθέτω τη δάφνη και νερό που να τα καλύψει κατά 4 – 5 εκ. και βάζω το σκεύος στο φούρνο, χωρίς να το σκεπάσω. Ψήνω τα ρεβίθια για 2 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αλατίζω λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Αν χρειαστεί, προσθέτω κι άλλο νερό, ζεστό, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ώστε στο τέλος να μείνει στο σκεύος τόσο υγρό ώστε να καλύπτει τα ρεβίθια, χωρίς όμως να «κολυμπάνε».
Στο μεταξύ, ζεσταίνω ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και καβουρδίζω τους σπόρους κύμινου για 4 – 5 λεπτά, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους και να ροδίσουν, χωρίς όμως να μαυρίσουν. Τους κοπανίζω καλά στο γουδί (ή τους αλέθω στο μύλο μπαχαρικών), μέχρι να γίνουν σκόνη.
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι για 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσθέτω το σκόρδο, σοτάρω για άλλο 1 λεπτό και ρίχνω τη σάλτσα χαρίσα και το κύμινο. Ανακατεύω και μαγειρεύω για 1 λεπτό.
Προσθέτω τα ρεβίθια, μαζί με το ζουμί τους, αλατοπιπερώνω και αφήνω το υγρό να πάρει μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω για 45 – 50 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτω λίγο ζεστό νερό κατά το μαγείρεμα, ώστε στο τέλος τα ρεβίθια να είναι σχετικά ζουμερά, σαν πυκνή σούπα. Περίπου 5 λεπτά πριν αποσύρω, προσθέτω το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού.
Σερβίρισμα: Ζεσταίνω ελαφρώς τα κομμάτια αραβικής πίτας στο φούρνο, για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν (όχι όμως να καούν και να σκληρύνουν). Τα μοιράζω σε 4 – 6 βαθιά πιάτα και ρίχνω τα ρεβίθια με το ζουμί τους. Σκορπίζω τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, και την κάππαρη, περιχύνω κάθε μερίδα με λίγο ελαιόλαδο και σερβίρω αμέσως.

 

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr