Eurogroup- Πιερ Μοσκοβισί: Όταν έρθει η ώρα, θα γίνουν εκλογές, θα έρθει άλλη κυβέρνηση...

Η αποτυχία να επέλθει συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των εταίρων της χώρας στη συνεδρίαση, χθες, του Eurogroup στις Βρυξέλλες, σε συνδυασμό με την αυτονόητη δήλωση-απάντηση σε ερώτηση του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί -«δεν θα υποδείξω στους Έλληνες ποιον πρέπει να επιλέξουν να τους κυβερνήσει. 

Συζητάμε με αυτή την κυβέρνηση, όταν έρθει η ώρα θα γίνουν εκλογές, θα έρθει άλλη κυβέρνηση»- και τη μη διαψευδόμενη προειδοποίηση-απειλή που φέρεται να εκτόξευσε ο υπουργός Οικονομικών στους εκπροσώπους του κουαρτέτου, «θα πάμε σε εκλογές, θα πέσουμε και μετά θα μας βρείτε στους δρόμους», επαναφέρει στο προσκήνιο τα περί πρόωρων εκλογών σενάρια.

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ευνοεί τη διάχυση της σεναριολογίας, καθώς στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του πληθαίνουν οι φωνές όσων υποστηρίζουν ότι «δεν αντέχουν να ψηφίσουν και νέα μέτρα» και υπαινίσσονται πως το κόμμα τους πρέπει να διαφυλαχθεί από μια καταστροφική πορεία εκλογικής συντριβής αργότερα...

 

Προειδοποιούν δε πως η παράταση της εκκρεμότητας με τη β’ αξιολόγηση θα καταστήσει αναπόφευκτη τη λήψη περισσότερων και σκληρότερων μέτρων, προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο, σε μια ατέρμονη διαπραγμάτευση, έδαφος και επικαλούνται και τα σχετικά ευρήματα όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που ιχνογραφούν εικόνα εκλογικής πανωλεθρίας.

Μεταξύ αυτών, που εισηγούνται «κάλπες» εμφανίζεται και ο πρώην υπουργός Παιδείας -και σημαίνον στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ- Νίκος Φίλης, ο οποίος πάντως διέψευσε χθες ότι έχει κάνει σχετικές δηλώσεις σε κάποιο μέσο ενημέρωσης, όπως υπαινικτικά ανέφερε σε πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου».


Ωστόσο, η συνολική δήλωση του κ. Φίλη έχει τη σημασία της,
καθώς υποστηρίζει: «Η κυβέρνηση συνεχίζει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, προκειμένου να επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος των Ελλήνων πολιτών και ιδιαίτερα εκείνων που έχουν πληγεί σκληρά από την κρίση. Βιάζονται, λοιπόν, όσοι κατασκευάζουν σενάρια εκλογών. Οι εξελίξεις θα συζητηθούν στην ώρα τους, στα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου με κοινή αγωνία και ευθύνη για την πατρίδα και τους πολίτες θα ληφθούν οι αποφάσεις».

Τη βεβαιότητά του ότι «μέσα στον Απρίλιο θα μπορέσουμε να κλείσουμε την αξιολόγηση και να πάμε παρακάτω» τόνισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών: «Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνουν εκλογές.

Όχι για τη διασφάλιση κομματικών τιμαρίων και εξουσίας, αλλά γιατί θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία που είναι το τελευταίο που χρειαζόμαστε» (Αθήνα 9.84).
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος -που παραδέχτηκε πως τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση δεν είναι παραγωγικά και αναπτυξιακά- υποστήριξε ότι «την ατζέντα των εκλογών και της αυξημένης πλειοψηφίας τη βάζουν τα ΜΜΕ (Real FM).

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος προειδοποίησε την κυβέρνηση πως «η διαπραγματευτική ισχύς της Αθήνας δεν αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου» (ΣΚΑΪ) και τόνισε: «Εκλογές πριν από τον Νοέμβριο του 2018 θα αποτελούσαν ομολογία αποτυχίας... Το περιεχόμενο της λαϊκής εντολής τον Σεπτέμβριο ήταν συμφωνία με τους θεσμούς για να ανακτήσουμε τη φερεγγυότητά μας ως κράτος και να βγούμε στις αγορές».

 

Μάλιστα, ο κ. Χρυσόγονος ζήτησε ανοιχτή συζήτηση για τη διαπραγμάτευση στη Βουλή, αν περάσει χωρίς συμφωνία και το ορόσημο του Eurogroup της 7ης Απριλίου: «Να πει η κυβέρνηση τι ζητάνε οι δανειστές, πού διαφωνεί και τι ζητεί η αντιπολίτευση, και όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους… Να υποδειχθεί η λύση πού θα βρούμε τα λεφτά ή αν θέλουμε χρεοκοπία... Στη Βουλή συζητάνε άλλα πράγματα και δεν συζητάνε το ελληνικό θέμα, τη λυδία λίθο».

Το ΚΙΝΗΜΑ Δημοκρατών Σοσιαλιστών κάλεσε τον κ. Τσακαλώτο να διαψεύσει την «απειλή», που του αποδίδεται, σημειώνοντας: «Η φράση “Θα πάμε σε εκλογές, θα πέσουμε και μετά θα μας βρείτε στους δρόμους” αποτελεί μνημείο πολιτικής απάτης. Μακάρι ο υπουργός των Οικονομικών να διαψεύσει τα σχετικά δημοσιεύματα, για το καλό των Ελλήνων πολιτών. Μακάρι να μην είναι τόσο καιροσκόποι με την τύχη της χώρας στις οριακές συνθήκες που οι ίδιοι διαμόρφωσαν μετά το καλοκαίρι του 2015, με τις αδιέξοδες επιλογές τους».

Για τα εργασιακά εκτιμούν ότι, παρά τις διαφορές με το ΔΝΤ, υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης για να βρεθεί ένας συμβιβασμός.

 

Οι ίδιοι παράγοντες υπενθύμισαν ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. και ότι το μνημόνιο είναι σαφές όσον αφορά το θέμα της αγοράς εργασίας, αναφέροντας ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να νομοθετήσει στον τομέα αυτό βάσει των ευρωπαϊκών πρακτικών.

 

Οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι υπενθύμισαν ότι έχει κληθεί ομάδα εμπειρογνωμόνων για να αποφανθεί ποιες είναι οι βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα σε αυτό το θέμα και ως εκ τούτου υπογράμμισαν ότι δεν υπάρχει διαφωνία με όλους τους θεσμούς.


Για την προνομοθέτηση μέτρων, οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων της τάξεως του 2% του ΑΕΠ
, δηλαδή περίπου 3,8 δισ. ευρώ. Το γεγονός ότι διαφωνούμε σε σχέση με το ύψος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι απόδειξη του πόσο μακριά έχουμε πάει σε αυτή τη συζήτηση, τόνιζαν.

Ο κ. Ντέισελμπλουμ χαρακτήρισε βασική προϋπόθεση την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η πολιτική συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, αλλά και για το χρέος, όπου οριοθέτησε ότι οι όποιες συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα κινούνται στο πλαίσιο των αποφάσεων του περασμένου Μαΐου, δηλαδή θα ληφθούν αν χρειαστεί και θα υλοποιηθούν το 2018.

              
  
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Μοσκοβισί χαρακτήρισε τις συζητήσεις χρήσιμες γιατί, όπως είπε, επέτρεψαν να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα. Εστίασε τις βασικές εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης στις συντάξεις και την αγορά εργασίας, ενώ υπογράμμισε ότι όλοι σημείωσαν την ανάγκη αποφυγής καθυστέρησης γιατί αυτό είναι αρνητικό για την κατανάλωση και τις επενδύσεις και για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι είμαστε δεσμευμένοι για μια συμφωνία, πρέπει να κλείσουμε το συντομότερο και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων, είπε. Για το ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε πως επιθυμεί τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και πως αυτή τη στιγμή εργάζονται πάνω σε μία συνολική συμφωνία που να περιλαμβάνει όλες τις πλευρές.

Έχουμε σημειώσει πρόοδο σε σχέση με την τελευταία συνεδρίαση, αλλά απομένουν ακόμη θέματα ανοικτά και η περαιτέρω καθυστέρηση μπορεί να στοιχίσει ακριβά στην οικονομία, την κατανάλωση και τις επενδύσεις, προειδοποίησε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Ο ίδιος τοποθέτησε την επόμενη μεγάλη δανειακή ανάγκη της Ελλάδας στις 11 Ιουλίου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «θα ήταν πολύ καλύτερα να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν από τότε».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM πρέπει να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ για την οικονομία που δημιουργήθηκε το 2016. «Ακόμα δεν έχει επιλυθεί ένας σημαντικός αριθμός ζητημάτων και υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος αυτό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία» σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ επισημαίνοντας πιθανές επιπτώσεις στην καταναλωτική και επενδυτική εμπιστοσύνη. «Η αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να έχει κόστος.


Αναφορικά με το δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα
, ο κ. Ρέγκλινγκ επεσήμανε πως δεν ήταν θέμα συζήτησης, ωστόσο πρόσθεσε πως «ζητήσαμε από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο διευκρινίσεις γιατί μπορεί να έχει επίπτωση στο χρέος».
Παρεμβαίνοντας ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι το θέμα το έχει εξετάσει η Κομισιόν με στόχο περισσότερο ενεργά μέτρα για την απασχόληση, αλλά είναι ακόμα πρώιμο, συμπλήρωσε.


Η ανακοίνωση του Eurogroup
Οι θεσμοί (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και ο Έλληνες υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσαν το Eurogroup για τις εξελίξεις γύρω από τη δεύτερη αξιολόγηση του οικονομικού προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας.

Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί συνεχίζουν να στοχεύουν σε μια γρήγορη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (staff-level agreement), στη βάση των κοινών τόπων στους οποίους κατέληξαν τον περασμένο μήνα. Θα έχουν εντατικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες, εστιάζοντας στα βασικά εκκρεμή ζητήματα.


Σε αυτά περιλαμβάνεται μια φιλική προς την ανάπτυξη εξισορρόπηση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (από το 2018 και έπειτα) και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

              
  
 Ντέισελμπλουμ: Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν στις Βρυξέλλες
Μια τεχνική συμφωνία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση των αξιολογήσεων του προγράμματος και ως εκ τούτου για τη λήψη περαιτέρω οικονομικής στήριξης που είναι διαθέσιμη από το πρόγραμμα.

Σαπέν: Nα δείξουμε ότι υπάρχουν λύσεις
«Ορισμένοι νομίζουν ότι έχουμε ακόμη χρόνο» δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη να προχωρήσουμε, να δείξουμε τον δρόμο, ότι υπάρχουν λύσεις για το καλό της χώρας αλλά και τη συνοχή της Ευρωζώνης.

 

 Κάποια στιγμή οι υπουργοί πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες και όχι να δίνουν οδηγίες στους από κάτω» είπε. Τέλος, τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με το 2015 και το δράμα που ζήσαμε, ενώ τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται μια σταθερότητα και οι επενδυτές μια καθαρή εικόνα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr