Οι ενήλικες άνω των 60 δείχνουν 80 παραμελώντας την σπονδυλική τους στήλη
Επτά στους δέκα ενήλικες άνω των 65 ετών εμφανίζουν παραμορφωτικές διαταραχές ττης σπονδυλικής στήλης.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολλοί ηλικιηωμένοι άνω των 65 ετών καταλήγουν με αναπηρίες των κάτω άκρων, επειδή δεν έδωσαν σημασία σε παραμορφωτικές διαταραχές της σπονδυλικής τους στήλης.
Υπολογίζεται πως 7 στους 10 ενήλικες, 65 και άνω, εμφανίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.
Οι παραμορφωτικές διαταραχές, με ή χωρίς συμπτωματολογία, στην πλειονότητά τους έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη ποιότητα ζωής των ασθενών.
Η πιο σημαντική και η πιο συχνή επίπτωση, είναι ο χρόνιος πόνος και η δυσχέρεια στη στάση και βάδιση, που εμποδίζουν τους ασθενείς στο να επιτελέσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Αυτά τόνισε ο στρατιωτικός γιατρός, νευροχειρουργός Παναγιώτης Κυριακόγγονας, επιμελητής Νευροχειρουργικής στο 417 ΝΙΜΤΣ με αφορμή τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Current Conceptsin Spine Deformityan SRS Coursein Cooperation with EYROSPINE, το οποίο πραγματοποιήθηκε 30 Μαρτίου με 1η Απριλίου στη Πράγα της Τσεχίας,
Όπως λέει ο γιατρός, ένα άτομο 60 ετών αναγκάζεται με τους πόνους που νιώθει και τη δυσχέρεια στις κινήσεις του να συμπεριφέρεται λες και είναι 80 ετών.
Οι παραμορφωτικές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης εκφυλιστικής αρχής (Adult Spinal Deformity-ASD) προκαλούν αλλαγή στη φυσιολογική δομή και αρχιτεκτονική της σπονδυλικής στήλης στους ενήλικες, τόσο στο στεφανιαίο επίπεδο, όπως είναι για παράδειγμα η σκολίωση, όσο και στο οβελιαίο επίπεδο.
Οι κύριες αιτίες
Τα αίτια ποικίλλουν κάθε φορά ανάλογα το άτομο και την πάθηση.
Συγκεκριμένα τα κύρια αίτια είναι η ασύμμετρη εκφύλιση των μεσοσπονδυλίων δίσκων, η οστεοπόρωση και, η χρόνια κακή στάση του σώματος και άρση βάρους με λανθασμένο τρόπο, αλλά και δευτερογενώς σε αρθρίτιδες του ισχίου.
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να επηρεάζονται και τα οπίσθια στοιχεία της σπονδυλικής στήλης, οι αρθρώσεις δηλαδή, καθώς και οι σύνδεσμοι μεταξύ των σπονδύλων.
Έτσι, σε συνδυασμό με την εκφύλιση των μεσοσπονδυλίων δίσκων και την ανομοιογενή κατανομή των φορτίων στη σπονδυλική στήλη, μπορεί να οδηγήσουν σε αστάθεια, στένωση του σπονδυλικού σωλήνα, σπονδυλολίσθηση ή πλαγιολίσθηση και σε στροφική σκολίωση ή σε πιο βαριές περιπτώσεις ένα συνδυασμό των ανωτέρω.
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουμε είναι ο πόνος, τα μουδιάσματα στα άκρα, η μυϊκή αδυναμία που νιώθουμε, η οσφυαλγία και οι καυσαλγίες καθώς και η αλλαγή της στάσης του σώματος μας όταν γέρνει προς τα εμπρός.
Σύμφωνα με τον γιατρό, η θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών και η πρόγνωση των παθήσεων έχει αλλάξει σημαντικά προς το καλύτερο τα τελευταία χρόνια, λόγω της ύπαρξης νέων εξελιγμένων υλικών και χειρουργικών τεχνικών (ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, πιο βιοσυμβατά υλικά, χρήση μικροσκοπίου/ενδοσκοπίου), όσο και την πολύχρονη μετεγχειρητική παρακολούθηση με αποτέλεσμα την πιο ολοκληρωμένη μελέτη του αποτελέσματος των διάφορων θεραπειών.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr