Το σπίτι θα μυρίσει Πάσχα με τα κουλουράκια του Άκη Πετρετζίκη

Προετοιμαζόμαστε για την Μεγάλη Εβδομάδα φτιάχνοντας εύκολα και γρήγορα πασχαλινά κουλουράκια.

ΥΛΙΚΑ

Α’ Μείγμα
225 γρ. βούτυρο αγελάδος Όλυμπος
125 γρ. ζάχαρη
25 γρ. μέλι
5 γρ. μαχλέπι σε σκόνη
ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Β’ Μείγμα
2 αυγά
75 γρ. φρέσκο γάλα επιλεγμένο 3,7% Όλυμπος

Γ’ Μείγμα
475 γρ. αλεύρι μαλακό
5 γρ. μπέικιν πάουντερ
1 κρόκος αυγού διαλυμένος σε 1 κ.σ. νερό για άλειμμα

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C βαθμούς στον αέρα.

Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ.

Τοποθετούμε τα υπόλοιπα υλικά του μείγματος Α’ στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το σύρμα αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό και στην συνέχεια σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν καλά και να αφρατέψουν.

Παράλληλα τοποθετούμε τα υλικά του μείγματος Β’ μέσα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να ενσωματωθούν τα αυγά με το γάλα.

Προσθέτουμε το μείγμα Β’ σιγά σιγά στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.

Το μείγμα μας μπορεί να φαίνεται “κομμένο” αλλά δεν μας ανησυχεί γιατί στη συνέχεια το μείγμα θα δέσει.

Βάζουμε σε ένα μπολ τα υλικά του μείγματος Γ’ (εκτός από τον κρόκο αυγού) και ανακατεύουμε με τη βοήθεια ενός κουταλιού.

Αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε τα υλικά του μείγματος Γ’.

Ανακατεύουμε με μια πλαστική σπάτουλα (μαρίζ) και όταν δούμε ότι αρχίζει να μας δυσκολεύει πλάθουμε με τα χέρια μέχρι η ζύμη μας να είναι αφράτη και εύπλαστη.

Τοποθετούμε τη ζύμη μας στον πάγκο εργασίας μας και την αφήνουμε για 5 λεπτά να ξεκουραστεί.

Στη συνέχεια πλάθουμε κουλουράκια σε σχήμα πλεξούδας και τα τοποθετούμε σε ταψάκια στρωμένα με λαδόκολλα αφήνοντας λίγο κενό μεταξύ τους.

Αλείφουμε τα κουλουράκια με τον κρόκο με τη βοήθεια ενός πινέλου.  

Ψήνουμε τα κουλουράκια για 18-20 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.​

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr