Πως γιορτάζουν το Πάσχα στον κόσμο: 9+1 παράξενα έθιμα
Κάθε χώρα έχει τα δικά της ήθη και έθιμα, κάποια από τα οποία μας φαίνονται παράξενα.
Τα πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα είναι γνωστά σε όλους. Τι γίνεται όμως με τον υπόλοιπο κόσμο;
Δείτε παρακάτω 9+1 παράξενα έθιμα για τον εορτασμό του Πάσχα
1. Τσεχία, Ουγγαρία και την Σλοβακία έχουν τα σκήπτρα με τα πιο παράξενα έθιμα!
Εκεί, η παράδοση θέλει τους άντρες να χτυπούν τις γυναίκες την Μεγάλη Δευτέρα με ένα χειροποίητο καμουτσίκι, φτιαγμένο από ιτιά και διακοσμημένο με μια λωρίδα στην άκρη του.
Το χτύπημα υποτίθεται ότι είναι συμβολικό και σύμφωνα με τον μύθο, οι γυναίκες πρέπει να δέρνονται, έτσι ώστε να διατηρούν την υγεία και την ομορφιά τους τον επόμενο χρόνο.
Πριν βιαστείτε να λυπηθείτε τις καημένες τις γυναίκες, μάθετε ότι αυτές παίρνουν την εκδίκηση τους πετώντας κουβάδες με κρύο νερό στους άντρες (και αυτό δεν νομίζω να είναι απλώς συμβολικό).
2. Στην Φινλανδία, τα παιδιά ντύνονται ζητιάνοι και γυρνούν στους δρόμους με καπνισμένα πρόσωπα, ζητιανεύοντας και κρατώντας σκουπόξυλα.
Επιπλέον σε ορισμένα μέρη της Δυτικής Φιλανδίας ανάβουν μεγάλες φωτιές την Κυριακή του Πάσχα.
Το έθιμο αυτό γίνεται για να ξορκίσουν τις μάγισσες που πετάνε τριγύρω, την περίοδο ανάμεσα στην καθαρά δευτέρα και την Κυριακή του Πάσχα.
3. Στην Verges της Ισπανίας, την Μεγάλη Μέμπτη λαβαίνει χώρα ο παραδοσιακός "χορός του θανάτου" που περιλαμβάνει παρέλαση στους δρόμους της μεσαιωνικής πόλης.
Όλοι όσοι παίρνουν μέρος είναι ντυμένοι με στολές και η διαδικασία τελειώνει με ανθρώπους ντυμένους σκελετούς που κουβαλούν κουτιά με στάχτες.
Ο τρομακτικός χορός ξεκινάει τα μεσάνυχτα και συνεχίζεται για τρεις ώρες.
(Photo: dantzan/Flickr)
4. Αν ο άντρας του σπιτιού στην Πολωνία, πάρει μέρος στην προετοιμασία του Πασχαλινού ψωμιού, η παράδοση λέει ότι το μουστάκι του θα γίνει γκρι και το ζυμάρι δεν θα φουσκώσει.
Έτσι απαγορεύεται στους άντρες να πάρουν μέρος.
5. Περισσότερα από 4.500 αυγά χρησιμοποιούνται για να φτιαχτεί μια τεράστια ομελέτα στους δρόμους της πόλης Haux στην Γαλλία.
Το γεύμα πρέπει να ταΐσει πάνω από 1.000 άτομα και προετοιμάζεται στην κεντρική πλατεία την ώρα του μεσημεριανού.
(Photo: Remy Gabalda—AFP/Getty Images)
6. Στην Ελβετία, τα χωριά μετατρέπουν τις πηγές σε πασχαλινές κρήνες, χρησιμοποιώντας χαρτί, λουλούδια και βαμμένα αυγά για την διακόσμηση.
Η παράδοση γίνεται για να τιμήσουν το σύμβολο του νερού και την σημασία του στις ξηρές περιοχές των Άλπεων.
7. Στην Γερμανία, η παράδοση είναι να ανάβουν πασχαλινές φωτιές από χρησιμοποιημένα χριστουγεννιάτικα δέντρα.
Η φωτιά θεωρείται ως ένα σύμβολο νίκης των όμορφων ηλιόλουστων ημερών της άνοιξης επάνω στις κρύες χειμωνιάτικες ημέρες.
8. Το πασχαλινό λαγουδάκι είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο του Πάσχα, προερχόμενο από την Αμερική. Στην Αυστραλία όμως προτιμούν το τοπικό μαρσιποφόρο, το Bilby.
Αυτό κυρίως οφείλεται στο γεγονός ότι ο λαγός έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στις σοδειές και την βλάστηση της ηπείρου.
9. Στο φεστιβάλ Hocktide στο Hungerford της Μ. Βρετανίας, η αστυνομία καλεί όλους τους άντρες στο δημαρχείο της πόλης. Εκεί, δυο τυχεροί εκλέγονται και παρελαύνουν στους δρόμους της πόλης, δίνοντας πορτοκάλια στις γυναίκες με αντάλλαγμα ένα φιλί.
10. Στην Αίγυπτο, την Μεγάλη Δευτέρα τρώνε ψάρι που προηγουμένως ήταν θαμμένο στο χώμα, μια παράδοση που χρονολογείται από το 2.700 π.χ.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr