Βόρεια Κορέα: Η κρίσιμη περίοδος άρχισε
"Αν θέλουν πόλεμο θα τον έχουν” δήλωσε επίσημα ο Hang Song Ryol, Υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας και ανώτατος διπλωμάτης της.
Ότι και αν έρθει από τις ΗΠΑ, είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε”. Και συνέχισε: “Εάν οι ΗΠΑ έρθουν με ριψοκίνδυνα στρατιωτικά γυμνάσια, τότε θα αντιμετωπίσουν το Βορειοκορεατικό προκαταβολικό χτύπημα. Έχουμε ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο και ασφαλώς δεν θα μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα εν όψει προκαταβολικού Αμερικανικού χτυπήματος”.
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Τραμπ ότι “Η Βόρεια Κορέα είναι ένα πρόβλημα που ή θα το λύσουμε μαζί με την Κίνα, ή θα το λύσουμε μόνοι μας”, η αποστολή του αεροπλανοφόρου Vinson μετά στόλου προς τα Βορειοκορεατικά παράλια και η ρίψη της “μητέρας των βομβών” στο Αφγανιστάν από τις Δυνάμεις των ΗΠΑ, με καθαρούς υπαινιγμούς ότι αυτός ο τύπος βόμβας μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Βόρεια Κορέα.
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις ότι η επίθεση με 59 πυραύλους Tomahawk στην Συρία ήταν προπομπός αντίστοιχης επίθεσης στην Βόρεια Κορέα. Μέχρι στιγμής η αντιπαράθεση είναι φραστική και απειλητική.
Δεν έχουν αρχίσει οι εχθροπραξίες. Οι Κινέζοι έχουν ανησυχήσει πολύ. Έφεραν 150,000 στρατιώτες στα σύνορα τους με την Βόρεια Κορέα. Στις 14 Απριλίου απαγόρευσαν τις Πολιτικές πτήσεις προς Βόρεια Κορέα φοβούμενοι εχθροπραξίες και ανέστειλαν τις προμήθειες άνθρακα σε μια συμβολική κίνηση στήριξης της Αμερικανικής απαίτησης για παύση των Βορειοκορεατικών πυρηνικών δοκιμών.
Εκτός από τους “πυρηνικούς κεραυνούς” με τους οποίους απείλησε ο Κιμ Γιονγκ Ουν τις ΗΠΑ, επέκρινε για τα ανωτέρω και την Κίνα, διότι συνεργάζεται με την Δύση, παρ' όλο που η εμπορική σχέση Κίνας-Βόρειας Κορέας αυξήθηκε σημαντικά φέτος εν σχέσεις με πέρυσι.
Η Κίνα δεν θέλει αλλαγή καθεστώτος στην Βόρεια Κορέα αλλά αντιλαμβάνεται ότι η αποκατάσταση των εμπορικών της σχέσεων με τις ΗΠΑ και την Δύση,
περνά από την Βόρεια Κορέα.
Το πρόβλημα είναι πλέον τι θα συμβεί αν γίνει νέα πυρηνική δοκιμή από την Βόρεια Κορέα, η οποία μάλιστα μπορεί να συμπέσει με την 105η επέτειο της Επανάστασης, όπως την θεωρούν οι Βορειοκορεάτες.
Πριν πιθανολογήσουμε τι θα συμβεί, όταν και όχι αν, η Βόρεια Κορέα κάνει την νέα δοκιμή,είναι χρήσιμο να εξετάσουμε την συμπεριφορά του ηγέτη της.
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει χαρακτηρισθεί απρόβλεπτος αλλά δεν είναι. Είναι αιμοσταγής, βάρβαρος, απάνθρωπος, αλλά δεν στερείται ούτε λογικής, ούτε πονηρίας. Η συμπεριφορά του, ενός ανεξέλεγκτου και γκανγκστερικού κράτους - παρία, είναι η μόνη που εγγυάται την παραμονή του στην εξουσία. Οι 10-20 πυρηνικές βόμβες που έχει είναι αρκετές για να εγγυηθούν, δια του τρόμου ,
την αποφυγή επιθετικής/ανατρεπτικής επιλογής απέναντι του.
Η συμπεριφορά του, αυτή της παράβασης των κανόνων και ανάπτυξης της στρατιωτικής πυρηνικής τεχνολογίας είναι η ίδια με αυτή των προγόνων του, ηγετών της Βόρειας Κορέας από το 1960, και η εξέλιξη της είναι εντελώς προβλέψιμη. Δεν φοβάται πυρηνικό χτύπημα, διότι πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν θα τολμήσουν να χρησιμοποιήσουν πρώτες πυρηνικά, δεδομένης της γειτονίας του με την Κίνα.
Ούτε συμβατικό πόλεμο φοβάται διότι είναι σε θέση να ρίψει 500,000 οβίδες στην Σεούλ σε μια ώρα και να αποσταθεροποιήσει έτσι μία, ήδη παραπαίουσα, παγκόσμια Οικονομία. Ο ίδιος εκτός από απειλές και δοκιμές δεν θα διακινδυνεύσει ποτέ να χρησιμοποιήσει πρώτος πυρηνικά, διότι ξέρει ότι τότε δεν επιβιώνει.
Ο συνεχής πολεμικός συναγερμός όμως του εγγυάται εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια.
Το 2005 ένας Βορειοκορεάτης αξιωματούχος είπε ανοικτά στους Αμερικανούς κατά την διάρκεια διαπραγματεύσεων: “Ο λόγος που επιτεθήκατε στο Αφγανιστάν είναι ότι δεν είχε πυρηνικά. Δεν θα εγκαταλείψουμε τα πυρηνικά μας ποτέ”.
Η κατάσταση έκτοτε σε Λιβύη, Αίγυπτο, Συρία, Ουκρανία, Ιράκ, αύξησε την Βορειοκορεατική παράνοια. Η εγγύηση της Κίνας δεν της αρκεί. Θεωρείται ότι σε περίπου τέσσερα χρόνια η Βόρεια Κορέα θα έχει πύραυλο με πυρηνική κεφαλή που θα μπορεί να πλήξει την Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ αν θέλουν αντιπαράθεση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν πρέπει να δράσουν φέτος. Όμως δεν είναι απλό. Ακόμη και με πυρηνικό χτύπημα τίποτα δεν εγγυάται ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα έχει κάποια δυνατότητα ανταπόδοσης. Τα drones που ξαφνικά εμφάνισε δείχνουν μια πολλαπλότητα επιθετικών επιλογών. Φυσικά η Κίνα δεν θα δεχτεί ατιμώρητα πλήγμα στα σύνορα της και το υποψήφιο θύμα θα είναι η Νότια Κορέα. Υπάρχει και η συμπληρωματική επιπλοκή, για τους αμερικανικούς χειρισμούς, από το γεγονός ότι η πολιτική της Νότιας Κορέας υπό τον νέο
Πρόεδρο της θα είναι μάλλον συμφιλιωτική με την Βόρεια Κορέα παρά αντιπαραθετική. Η απόφαση για πυρηνικό χτύπημα δεν είναι του Προέδρου Τραμπ. Πρέπει να συμφωνήσει όλο το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο των ΗΠΑ, πράγμα που φαίνεται δύσκολο .
Η Κίνα δήλωσε ότι η ένταση με την Βόρεια Κορέα πρέπει να σταματήσει πριν γίνει “ανεπίστροφη και αδιαχείριστη”. Αυτό που κατά πάσα πιθανότητα θα συμβεί είναι, όταν κάνουν οι Βορειοκορεάτες νέα πυρηνική δοκιμή, η Κίνα θα παρέμβει με αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας για να αποτρέψει αμερικανική πολεμική εμπλοκή.
Αυτό είναι και το μόνο που μπορεί να φέρει την Βόρεια Κορέα στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.
Πλην ατυχήματος
Από Κάσσανδρος, kassandros.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr