Οι Γάλλοι εκλέγουν νέο Πρόεδρο - Η Ευρώπη κρατάει την ανάσα της - Η διαδικασία

47 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται αύριο στις κάλπες για την ψηφοφορία μεταξύ 11 υποψηφίων του Α' γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία και του Β' γύρου της 7ης Μαΐου. 

Ας αρχίσουμε το αφιέρωμα στις γαλλικές εκλογές γιά την Προεδρία από την δημοσκόπηση 

Τελευταία δημοσκόπηση

Tο Ινστιτούτο Odoxa για το περιοδικό Le Point δίνει τα εξής : 

O Εμανουέλ Μακρόν θα είναι ο νικητής του πρώτου γύρου  ποσοστό 24,5% των ψήφων, 

Η  Λεπέν δεύτερη θέση με ποσοστό 23% και με άνοδο 1%.

Ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν και ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν στο 19% . 

Λογικά ο Εμανουέλ Μακρόν «έχει καλές πιθανότητες να καταλάβει την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο και επομένως είναι απίθανο να αποκλειστεί» τόνισε ο Γκαέλ Σλιμάν του Odoxa  ενώ στον β΄ γύρο ο Εμανουέλ Μακρόν εικάζεται ότι θα είναι ο νικητής . 

Αλλά ως γνωστόν οι κάλπες είναι ο τελικός κριτής  . 

 

Ποιοί είναι οι υποψήφιοι γιά την Προεδρία της Γαλλίας 

Ένδεκα υποψήφιοι συμμετέχουν στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, στις 23 Απριλίου, η έκβαση του οποίου είναι πολύ αβέβαιη εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των αναποφάσιστων.       

Μπενουά Αμόν, 49 ετών, Σοσιαλιστικό Κόμμα 

Έκπληξη της προεκλογικής εκστρατείας, το μέλος αυτό της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος κατάφερε να επιβάλει την κοινωνική και οικολογική γραμμή του στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών με αντίπαλο τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς. 

Πρώην υπουργός του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και βουλευτής, αυτός ο «αντάρτης» προσπαθεί να συνασπίσει μια αριστερά κατατεμαχισμένη σε πολλά ρεύματα ώστε να προκριθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών. 

Κέρδισε την υποστήριξη του οικολόγου Γιανίκ Ζαντό, ο οποίος παραιτήθηκε υπέρ του, αλλά δεν σφράγισε μια συμμαχία με τον ταραξία της ριζοσπαστικής αριστεράς, τον Ζαν-Λικ Μελανσόν.       

Μαρίν Λεπέν, 48 ετών, Εθνικό Μέτωπο 

Πρόεδρος από το 2011 του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο που ιδρύθηκε από τον πατέρα της, ευρωβουλευτής, η Μαρίν Λεπέν θέλει «να αποδώσει τη Γαλλία στη Γαλλία». 

Ποντάρει στο κύμα που έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και οδήγησε τους Βρετανούς να ψηφίσουν υπέρ του Brexit, για να κερδίσει με τις ιδέες της κατά της μετανάστευσης, κατά της Ευρώπης και κατά της παγκοσμιοποίησης. 

Είχε λάβει 17,9% των ψήφων κατά την πρώτη υποψηφιότητά της σε προεδρικές εκλογές το 2012. Το κόμμα της κατήγαγε έκτοτε εκλογικές επιτυχίες. 
Αν και έρχεται πρώτη στις προθέσεις ψήφου στις δημοσκοπήσεις, μέχρι στιγμής φέρεται να χάνει σταθερά στον δεύτερο γύρο.       

Εμμανουέλ Μακρόν, 39 ετών, Εμπρός! 

Άγνωστος στο κοινό μέχρι την είσοδό του στην κυβέρνηση το 2014, αυτός ο πρώην τραπεζίτης που έγινε υπουργός Οικονομίας έθεσε στα τέλη Αυγούστου υποψηφιότητα στην κούρσα για την προεδρία με το κίνημά του, το «Εμπρός!», που τοποθετείται στο κέντρο της πολιτικής σκακιέρας. 

Νέος και χαρισματικός, προσελκύει τα πλήθη στις συγκεντρώσεις του και έχει την υποστήριξη κάθε λογής προσωπικοτήτων της πολιτικής, των μέσων ενημέρωσης ή της οικονομίας, όμως πρέπει ακόμη να μετατρέψει σε ψήφους τις συγκεχυμένες επιθυμίες του για πολιτική ανανέωση. Δεν έχει εκλεγεί ποτέ σε αιρετό αξίωμα και οι αντίπαλοί του επισημαίνουν την έλλειψη εμπειρίας του.       

Ζαν-Λικ Μελανσόν, 65 ετών, «Η ανυπότακτη Γαλλία» 

Πρώην υπουργός των σοσιαλιστών, συνιδρυτής του Κόμματος της Αριστεράς, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, υποψήφιος ήδη το 2012 (11,1%), κατεβαίνει αυτή τη φορά «εκτός κομμάτων» ως υποψήφιος της «Ανυπότακτης Γαλλίας», με την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος. 

Πολύ δραστήριος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν θέλησε να συμμαχήσει με τον σοσιαλιστή Μπενουά Αμόν, οι θέσεις του οποίου βρίσκονται κοντά στις δικές του.       

Φρανσουά Φιγιόν, 63 ετών, Οι Ρεπουμπλικάνοι 

Εδώ και καιρό περιορισμένος στα παρασκήνια, ο πρώην πρωθυπουργός του Νικολά Σαρκοζί (2007-2012) έκανε την έκπληξη κερδίζοντας τις προκριματικές εκλογές της δεξιάς με το πρόγραμμά του για θεραπεία σοκ, για αποκατάσταση του κύρους των αρχών, για αγώνα κατά της εγκληματικότητας και για κινητοποίηση εναντίον του «ισλαμικού ολοκληρωτισμού». 

Στρατευμένος εδώ και σχεδόν 40 χρόνια στην πολιτική, ο βουλευτής αυτός του Παρισιού, ο οποίος είχε διαξαγάγει εκστρατεία με θέματα τη λιτότητας και την εντιμότητα, έχει πληγεί πολύ από ένα σκάνδαλο για εικονική απασχόληση μελών της οικογένειάς του που οδήγησε στην απαγγελία σε βάρος του κατηγοριών για «κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων».       

 

Οι άλλοι υποψήφιοι 

Ναταλί Αρτό, 47 ετών 

Υποψήφια του κόμματος της άκρας αριστεράς Εργατική Πάλη, αυτή η εκπαιδευτικός με ειδίκευση την οικονομία και τη διαχείριση είχε ήδη θέσει υποψηφιότητα το 2012 (0,56% των ψήφων). 

 

Φρανσουά Ασελινό, 59 ετών 
Αυτός ο πρώην επιθεωρητής Οικονομικών, υπέρμαχος της εθνικής κυριαρχίας, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως τον «υποψήφιο της εθνικής απελευθέρωσης», προτείνει το «Frexit», την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ. 

 

Ζαν Λασάλ, 61 ετών 

Κεντρώος βουλευτής της νοτιοδυτικής περιφέρειας Πυρηναίων Ατλαντικού, αυτός ο πρώην βοσκός πραγματοποίησε απεργία πείνας 39 ημέρων κατά της μεταγκατάστασης ενός εργοστασίου από την περιφέρειά του και διέσχισε πεζή τη χώρα επί εννέα μήνες για να συναντήσει τους Γάλλους. 

 

Νικολά Ντιπόν-Ενιάν, 56 ετών 
Πρόεδρος του κινήματος Debout la France (Όρθια Γαλλία, 1,79% το 2012), υπέρμαχου της εθνικής κυριαρχίας, καλεί τους Γάλλους σε μια «αφύπνιση» και στην έξοδο από το ευρώ 

 

Φιλίπ Πουτού, 50 ετών 
Υποψήφιος ήδη το 2012 του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος (NPA, 1,15%), αυτός ο εργάτης έγινε γνωστός από τη μάχη του για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο της Ford στο οποίο εργαζόταν. 

 

Ζακ Σεμινάντ, 75 ετών 
Αφού συγκέντρωσε 0,25% των ψήφων το 2012, αυτός ο πρώην δημόσιος υπάλληλος είναι και πάλι υποψήφιος «ενάντια στο πολιτικό σαράι που τα έχει συμφωνήσει με την αυτοκρατορία του χρήματος». 

Έπεσε χθες τα μεσάνυχτα η αυλαία της πιο παράξενης και απρόβλεπτης προεδρικής αναμέτρησης στη Γαλλία, με την τρομοκρατική επίθεση της Πέμπτης να θέτει σε πρώτο πλάνο το πρόβλημα της ασφάλειας που είχε εξοστρακιστεί, μέχρι χθες, στο περιθώριο το προεκλογικού αγώνα. 

Και οι 11 υποψήφιοι που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών τροποποίησαν το πρόγραμμα και το περιεχόμενο των δημοσίων παρεμβάσεών τους για την τελευταία ημέρα της εκστρατείας τους, ύστερα από το αιματηρό συμβάν στα Ηλύσια Πεδία.

Στη δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe ο κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 24% στις προτιμήσεις ψήφου, έναντι 21,5% της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, ενώ ο κεντροδεξιός Φρανσουά Φιγιόν εμφανίζεται με ποσοστό 20% και ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν με 19,5%.

Άλλη δημοσκόπηση, της εταιρείας Ipsos, δίνει 24% στον Μακρόν, 22% στη Λεπέν και από 19% στους Μελανσόν και Φιγιόν. 

Και οι δύο δημοσκοπήσεις πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 19-20 Απριλίου, προτού εκδηλωθεί η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι.

Πηγή φωτό:Reuters

Οι επιπτώσεις απο την τρομοκρατική επίθεση της Πέμπτης 

Το βασικό ερώτημα που απασχολούσε χθες όλους τους πολιτικούς αναλυτές ήταν τι είδους και τι έκτασης επίδραση θα έχει στο εκλογικό αποτέλεσμα το απρόβλεπτο γεγονός της Πέμπτης. 

Τόσο η Μαρίν Λεπέν, τα ποσοστά της οποίας σημείωναν κάποια κάμψη την τελευταία εβδομάδα, όσο και ο Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος είχε αυξητικές τάσεις, ευελπιστούσαν να αποκομίσουν κέρδη, επενδύοντας στη σκληρή γραμμή τους σε θέματα τρομοκρατίας και ασφάλειας.

Γεγονός είναι ότι η μέχρι στιγμής συσσωρευμένη πείρα δεν προδιαθέτει για θεαματικές ανατροπές. 

Ούτε οι πυροβολισμοί σε εβραϊκό σχολείο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012 ούτε το μακελειό στο Μπατακλάν πριν από τις περιφερειακές εκλογές του 2015 άλλαξαν ουσιωδώς τους ήδη διαμορφωμένους πολιτικούς συσχετισμούς.

Μετά την επίθεση στη λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων, οι αρχές ασφαλείας έλαβαν πρόσθετα μέτρα για την αποτροπή ανάλογων περιστατικών τις επόμενες ώρες και στη διάρκεια της ψηφοφορίας. 

Περίπου 50.000 αστυνομικοί και 7.000 άνδρες ειδικών δυνάμεων του στρατού θα βρίσκονται αύριο στο πόδι για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια στα 67.000 εκλογικά κέντρα της μητροπολιτικής Γαλλίας. 

Στις υπερπόντιες κτήσεις, η ψηφοφορία διεξάγεται σήμερα.

Βρυξέλλες με τα μάτια στραμμένα στο Παρίσι 

Τις φετινές γαλλικές εκλογές παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι Βρυξέλλες και οι κυβερνήσεις όλων των χωρών-μελών της Ε.Ε. 

Αξιωματούχος της Ενωσης εκτίμησε ότι, «σε περίπτωση νίκης της Μαρίν Λεπέν, η Ε.Ε. όπως τη γνωρίζουμε θα πάψει να υπάρχει». 

Ο ίδιος αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β των Βρυξελλών για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Άλλοι αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι ακόμη κι αν εκλεγεί πρόεδρος ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν –ο οποίος έχει τις περισσότερες συμπάθειες στις Βρυξέλλες– ή ο κεντροδεξιός Φρανσουά Φιγιόν, θα δυσκολευθούν πολύ να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε η Γαλλία να αντιμετωπίσει τα σοβαρά οικονομικά της προβλήματα.
 

Ολη η διαδικασία της ψηφοφορίας 

Εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι 46,97 εκατομμύρια ψηφοφόροι, ανάμεσά τους 1,3 εκατομμύριο που ζουν εκτός της μητροπολιτικής Γαλλίας. 

Τα 66.546 εκλογικά κέντρα της Γαλλίας ανοίγουν στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδος) και κλείνουν στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδος). 

Σε ορισμένες μεγάλες πόλεις τα εκλογικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος). 

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί το Σάββατο στις Γαλλικές Αντίλλες, στην Γουιάνα, στο Σεν Πιερ ε Μικελόν και στην Γαλλική Πολυνησία. 

Περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες, με την υποστήριξη 7.000 στρατιωτών της επιχείρησης Sentinelle (οι οποίοι βρίσκονται ανεπτυγμένοι επί μονίμου βάσεως μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου 2015) έχουν κινητοποιηθεί. 

Είναι η πρώτη φορά κατά την διάρκεια της 5ης Δημοκρατίας που προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου 2015. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr