Vintage story: Πότε ξεκίνησε το τάβλι & πού; Η ιστορία του πολυαγαπημένου καλοκαιρινού παιγνιδιού
Το ποιος παίζει τάβλι, δεν έχει να κάνει με τη καταγωγή, με το μορφωτικό επίπεδο, με την οικονομική επιφάνεια.
Το τάβλι είναι το πιο αγαπημένο παιχνίδι των Ελλήνων. Παίζεται σε σπίτια, σε καφενεία, σε καφετέριες, σε φοιτητικά στέκια, παντού! Σε κάθε ευκαιρία, σε μια απογευματινή ανάπαυλα, στη διάρκεια μιας επίσκεψης σε ένα φίλο, στις διακοπές, οι φίλοι, οι παρέες, παίζουν τάβλι.
Το ποιος παίζει τάβλι, δεν έχει να κάνει με τη καταγωγή, με το μορφωτικό επίπεδο, με την οικονομική επιφάνεια. Δεν έχει σημασία αν είσαι πλούσιος επιχειρηματίας, χαμηλόμισθος συνταξιούχος, άνεργος, μεγάλος καλλιτέχνης, φοιτητής, μισθωτός ή τεχνοκράτης. Για να παίζεις τάβλι και να είσαι και πολύ καλός παίκτης το μόνο που χρειάζεται είναι να αγαπάς το παιχνίδι και να εκπαιδεύεσαι.
Το τάβλι είναι γρήγορο παιχνίδι. Χρειάζεται εμπειρία, γνώση και γρήγορα ανακλαστικά. Το τάβλι ξεκινάει με τον χαρακτηριστικό ήχο των ζαριών. Αυτός ο ήχος κι ο ήχος που κάνουν τα πούλια που μετακινούν οι παίκτες που παίζουν, στο ξύλινο πλαίσιο, δίνει το σήμα ότι κάπου κοντά παίζεται κάποια παρτίδα τάβλι. Δίνει το έναυσμα για λεκτικές κόντρες και πειράγματα, με τη συμμετοχή όλης της παρέας.
Η ιστορία του τάβλι
Το τάβλι είναι ένα πανάρχαιο παιγνίδι που κατάγεται από την ανατολική μεσόγειο και τους πολιτισμούς της Μεσοποταμίας. Η ιστορία του παιχνιδιού δεν έχει μελετηθεί πλήρως, με αποτέλεσμα πολλές ανακρίβειες να αναπαράγονται από διάφορες πηγές και πολλές φορές να υπάρχει μια σύγχυση.
Παρόλες τις συχνές αναφορές στην αρχαιότητα και τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα, η καταγωγή του ταβλιού δεν έχει ερευνηθεί σε βάθος και τα συμπεράσματα που βγάζει ο κάθε αρθρογράφος είναι λίγο ως πολύ αυθαίρετα. Δεν είμαι ιστορικός, αλλά από ιστορία γνωρίζω.
Μπορoύν να μιλάνε για την Αίγυπτο την εποχή της Ρωμαικής κατάκτησης και να μη γνωρίζουν ότι ήταν ένα ελληνιστικό βασίλειο; Τελικά το τάβλι στην Αγγλία το πήγαν οι Ρωμαίοι ή οι σιδερόφραχτοι ιππότες του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, γυρίζοντας από τις σταυροφορίες;
Πάντως για τα παιγνίδια που παίζονται μόνο στην Ελλάδα πιστεύω πως είναι ξεκάθαρο πώς εδώ είναι ο τόπος που γεννήθηκαν και διαμορφώθηκαν και αυτό εξηγεί και την ποικιλομορφία των εκδοχών στους τρόπους παιξίματος αλλά και την παγκόσμια αποκλειστικότητα.
Μόνο οι αναφορές στα Ομηρικά έπη αρκούν για αυτό το συμπέρασμα. Ο Ομηρικός κύκλος την στιγμή που για πρώτη φορά καταγράφετε, απηχεί μια τουλάχιστον χιλιόχρονη προφορική παράδοση των πολιτισμών της ευρύτερης περιοχής.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, μου είναι δύσκολο να καταλάβω πως η περιοχή της Ελλάδας αλλά και η περιοχή της Τουρκίας, δεν αναφέρονται σαν δυο από τις περιοχές που γεννήθηκε το τάβλι.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr