Εβίτα Περάν: Αφιέρωμα στην γυναίκα που έγινε θρύλος με την ομορφιά την εξυπνάδα & τον θάνατο μόλις στα 33 (ΦΩΤΟ)
Η Εβίτα Περόν πεθαίνει στα 33 της χρόνια αλλά πρόλαβε να γίνει θρύλος.
Η Μαρία Εύα Ντουάρτε γεννήθηκε στις 7 Μαΐου 1919 στο αγροτικό χωριό του Los Toldos , στην Πάμπα και ήταν η νεότερη από τα πέντε παιδιά της οικογένειας.
Το 1934 και σε ηλικία δεκαπέντε χρονών μετακόμισε στην πρωτεύουσα της χώρας, το Μπουένος Άιρες, όπου επεδίωξε να κάνει καριέρα ηθοποιού στο θέατρο, το ραδιόφωνο και το σινεμά.
Η Εβίτα Περόν σε νεαρή ηλικία
Η Εβίτα ως ηθοποιός
Το 1944 η τύχη της χαμογέλασε, όταν γνωρίστηκε σε μία φιλανθρωπική εκδήλωση με τον χήρο συνταγματάρχη Χουάν Περόν, ηγετικό στέλεχος της στρατιωτικής χούντας, που κυβερνούσε την Αργεντινή από το 1943.
Μέσα σε λίγες μέρες, η 24χρονη Εβίτα Ντουάρτε είχε ουσιαστικά μετακομίσει στο σπίτι του χήρου Συνταγματάρχη και μια σχέση ζωής είχε ξεκινήσει.
Η γνωριμία τους εξελίχθηκε σε ειδύλλιο κι ένα χρόνο αργότερα το ζευγάρι πέρασε το κατώφλι της εκκλησίας, στις 18 Οκτωβρίου του 1945.
Τον Φεβρουάριο του 1946 ο πενηντάχρονος Περόν εκλέχθηκε Πρόεδρος της Αργεντινής και η 27χρονη Εβίτα έγινε η πρώτη κυρία της χώρας.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι χρόνων η Εβίτα Περόν απέκτησε δύναμη στα φιλο-Περονικά εργατικά σωματεία ενώδιηύθυνε τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας.
Η Εβίτα Περόν πάλεψε για τα δικαιώματα των γυναικών στην Αργεντινή και ίδρυσε το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Εύα Περόν, το πρώτο γυναικείο πολιτικό κόμμα μεγάλης κλίμακας της χώρας, το Γυναικείο Περονικό Κόμμα.
Η Εβίτα Περόν στο Υπουργείο Εργασίας
Το 1951 ο Περόν προσπαθούσε να επανεκλεγεί Πρόεδρος της Αργεντινής, αλλά η δημοτικότητά του είχε σημειώσει τεράστια πτώση. Έτσι για να εκμεταλλευτεί την αγάπη του λαού για τη γυναίκα του, ο Περόν ανακοίνωσε ότι Αντιπρόεδρος στην κυβέρνησή του, θα γινόταν η Εβίτα.
Στον αγώνα αυτό έλαβε μεγάλη υποστήριξη από την πολιτική βάση των Περονικών, χαμηλόμισθους Αργεντινούς και μέλη της εργατικής τάξης γνωστών ως ντεσκαμισάντος, «χωρίς πουκάμισο».
Όμως η αντιπολίτευση των στρατιωτικών και της υψηλής κοινωνίας σε συνδυασμό με την φθίνουσα υγεία της τελικά την ανάγκασαν να αποσύρει την υποψηφιότητά της.
Τον Ιανουάριο του 1950 η Εβίτα διαγνώστηκε με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ήταν σε πολύ προχωρημένο στάδιο και η θεραπεία ήταν σχεδόν αδύνατη.
Τον Ιούνιο του 1952, η Εβίτα έγινε ξανά η πρώτη κυρία της Αργεντινής και συνόδευσε το σύζυγό της στο “γύρο του θριάμβου”, μετά τη νίκη τους στις εκλογές.
Λίγο πριν το θάνατό της στην ηλικία των 33 ετών η Εβίτα Περόν έλαβε από το Κογκρέσο της Αργεντινής τον επίσημο τίτλο του Πνευματικού Ηγέτη του Έθνους.
Η Εβίτα Περόν πέθανε στις 26 Ιουλίου του 1952, σε ηλικία 33 ετών.
Ολόκληρη η Αργεντινή θρήνησε το χαμό της. Τα καταστήματα και οι δημόσιες υπηρεσίες έκλεισαν και χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους γύρω από την προεδρική οικία. Η ταφή της Πρώτης Κυρίας, έγινε με τιμές Αρχηγού κράτους και δημοσία δαπάνη.
Η Εβίτα νκρή
Χιλάδες κόσμος στην κηδεία της
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr