Good Νews: Στον Πέτρο Μάρκαρη το «Μετάλλιο Γκαίτε» για την εξαιρετική προσφορά του στη γερμανική γλώσσα, τις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις- Παρούσα η γερμανίδα υφυπουργός εξωτερικών Κορνέλια Πίπερ!

Ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης τιμήθηκε από το γερμανικό κράτος με το «Μετάλλιο Γκαίτε», «για την εξαιρετική προσφορά του στη γερμανική γλώσσα και τις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις», σε τελετή που διοργανώθηκε στο ανάκτορο της πόλης της Βαϊμάρης παρουσία της γερμανίδας υφυπουργού εξωτερικών, Κορνέλια Πίπερ.

Ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης τιμήθηκε από το γερμανικό κράτος με το «Μετάλλιο Γκαίτε», «για την εξαιρετική προσφορά του στη γερμανική γλώσσα και τις διεθνείς πολιτιστικές σχέσεις», σε τελετή που διοργανώθηκε στο ανάκτορο της πόλης της Βαϊμάρης παρουσία της γερμανίδας υφυπουργού εξωτερικών, Κορνέλια Πίπερ.


Μαζί με τον έλληνα συγγραφέα, βραβεύθηκαν ο ιρανός μεταφραστής και συγγραφέας Μαχμούντ Χοσεϊνί Ζαντ και ο ινδός εκδότης Ναβίν Κισόρε. Κάθε χρόνο, το Ινστιτούτο Γκαίτε τιμά  εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο που έχουν συμβάλει ιδιαίτερα στη διάδοση της γερμανικής γλώσσας και στις διεθνείς πολιτιστικές ανταλλαγές, σύμφωνα με την Ναυτεμπορική

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου, Κλάους-Ντίτερ Λέμαν, παρουσιάζοντας το βραβείο, έκανε λόγο για «παθιασμένους πρεσβευτές των βιβλίων και της γερμανικής γλώσσας» και πρόσθεσε ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί καλύτερους συνεργάτες για τον Γκαίτε στον τομέα της λογοτεχνίας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο Πέτρος Μάρκαρης βραβεύθηκε ως «διαμεσολαβητής» των ελληνογερμανικών σχέσεων, ο οποίος «διατηρεί την καθαρή, αναλυτική ματιά του και στις δύο χώρες, ακόμη και σε καιρούς κρίσης». Για τον συγγραφέα μίλησε η επί χρόνια ανταποκρίτρια της «Sueddeutsche Zeitung» στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη, Κριστιάνε Σλέτσερ, η οποία μίλησε για την ιστορία των ελληνογερμανικών σχέσεων.


Η κυρία Σλέτσερ, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για τα γεγονότα στα Καλάβρυτα, το Κομμένο και το Δίστομο, τα οποία, όπως είπε, επανήλθαν στην μνήμη λόγω της κρίσης. «Το γεγονός ότι οι Έλληνες ήταν μεταξύ των πρώτων εργατών που βοήθησαν την Γερμανία να δημιουργήσει το οικονομικό της θαύμα την δεκαετία του ’60 μοιάζει απίστευτο, δεδομένων των ιστορικών γεγονότων. Αλλά και πολλοί  Έλληνες ήθελαν, επίσης, να ξεχάσουν. Δεν είχαν άλλωστε άλλη επιλογή», επισήμανε η γερμανίδα δημοσιογράφος και μετέφερε τα λόγια του Πέτρου Μάρκαρη: «οι  Έλληνες κατείχαν την κουλτούρα της φτώχειας πολύ καλά, αλλά τους λείπει η κουλτούρα του πλούτου».

Ευχαρίστησε τον πατέρα του, που τον πίεσε να μάθει γερμανικά

Ο Πέτρος Μάρκαρης, αποδεχόμενος το βραβείο, αναφέρθηκε στην αγάπη και την αφοσίωσή του στην γερμανική γλώσσα και την λογοτεχνία επί 65 χρόνια και ευχαρίστησε τον πατέρα του, ο οποίος τον πίεσε να μάθει γερμανικά. Ευχαρίστησε ακόμη τον τόπο καταγωγής του, την Κωνσταντινούπολη, ως σημείο συνάντησης πολιτισμών και γλωσσών που «του ξύπνησε το ενδιαφέρον να οικοδομεί γέφυρες μεταξύ πολιτισμών», αλλά και την Αθήνα, όπου ζει τα τελευταία πενήντα χρόνια, τον τόπο στον οποίο ενώνονται οι δύο γλώσσες του, τα ελληνικά και τα γερμανικά.



«Θεωρώ τον εαυτό μου διαμεσολαβητή μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας και μεταξύ της γερμανικής και της ελληνικής λογοτεχνίας και αυτό δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την Αθήνα», δήλωσε ο Πέτρος Μάρκαρης, περιγράφοντας την ελληνική πρωτεύουσα ως την πόλη που τον διαμόρφωσε ως συγγραφέα και διαμεσολαβητή.

Μέχρι σήμερα έχουν τιμηθεί 332 προσωπικότητες από 62 χώρες


Το «Μετάλλιο Γκαίτε» απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1955 και αναγνωρίστηκε ως επίσημο βραβείο του γερμανικού κράτους το 1975. Παλαιότερα, η επίσημη απονομή γινόταν την ημέρα της επετείου του θανάτου του Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε, 22 Μαρτίου, στην Βαϊμάρη, αλλά από το 2009 καθιερώθηκε η απονομή στις 28 Αυγούστου, ημέρα των γενεθλίων του γερμανού συγγραφέα. Από την πρώτη απονομή του μέχρι σήμερα έχουν τιμηθεί με το Μετάλλιο 332 προσωπικότητες από 62 χώρες.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr