Μπορώ να έχω σεξουαλική ζωή μετά την προστατεκτομή - τι λέει ο Θάνος Ασκητής;
Ως στυτική δυσλειτουργία ορίζεται η αδυναμία απόκτησης και διατήρησης επαρκούς στύσης για την ολοκλήρωση της σεξουαλικής δραστηριότητας, αποτελεί μία από τις πιο συχνές σεξουαλικές δυσλειτουργίες στον άνδρα και η εκδήλωσή της οφείλεται σε οργανικούς ή σε ψυχολογικούς παράγοντες.
Τόσο τα νοσήματα του προστάτη, όσο και η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή του, σχετίζονται άμεσα με τα προβλήματα στύσης.
Πιο συγκεκριμένα, η ριζική προστατεκτομή, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση ολόκληρου του προστάτη και κάποιου από τον περιβάλλοντα ιστό, και η στυτική δυσλειτουργία ως επιπλοκή είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο.
Ολόκληρος ο προστάτης απομακρύνεται επειδή κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος θα έχει πέντε ή περισσότερους όγκους στον προστάτη του και οι ακριβείς θέσεις τους δεν μπορούν να εντοπιστούν με ακρίβεια πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
Για να μην υπάρξει κίνδυνος να παραμείνει κάποιος καρκινικός ιστός, οι χειρουργοί απομακρύνουν ολόκληρο τον αδένα.
Πότε όμως η προστατεκτομή συνδέεται με την στυτική δυσλειτουργία;
Παρά την πρόοδο στις τεχνικές εξοικονόμησης νεύρων που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της προστατεκτομής, η στυτική δυσλειτουργία εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα συνέπεια αυτής της χειρουργικής επέμβασης.
Οι περισσότεροι άνδρες υποφέρουν από κάποια βαθμό στυτικής δυσλειτουργίας μετά από τη χειρουργική επέμβαση προστάτη εξαιτίας του τραυματισμού του μαλακού ιστού της στύσης και των νεύρων, της αυξημένης μυϊκής ατροφίας του λαιμικού μυελού της κοιλίας και της ίνωσης (υπερβολικός σχηματισμός ιστού).
Μετά την προστατεκτομή, οι μύες του πέους ατροφούν.
Αυτό οδηγεί σε έλλειψη στύσης κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση του ιστού της στύσης.
Σε μερικούς άνδρες η στυτική δυσλειτουργία είναι προσωρινή, αλλά για άλλους μπορεί να είναι μόνιμη.
Η σοβαρότητα της στυτικής δυσλειτουργίας εξαρτάται από τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης, το στάδιο του καρκίνου και την ικανότητα του χειρουργού.
Εκτός από τους μύες του πέους, τα νεύρα της στύσης βρίσκονται επίσης σε κίνδυνο κατά τη διάρκεια μιας προστατεκτομής.
Ακόμη και αν ένας χειρούργος είναι ιδιαίτερα ικανός, τα νεύρα της στύσης μπορεί να παραμείνουν αδρανή από ένα έως και δύο χρόνια.
Τα καλά νέα ωστόσο, είναι πως η στυτική λειτουργία μπορεί να διορθωθεί με την πάροδο του χρόνου.
Πόσος καιρός όμως χρειάζεται να περάσει μέχρι να επανέλθει η στυτική λειτουργία;
Δεν υπάρχει ακριβής απάντηση στο ερώτημα αυτό, διαβάζουμε στο askitis.gr.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, 18 μήνες μετά τη ριζική προστατεκτομή, σχεδόν το 60% των ανδρών ανέφεραν αδυναμία να επιτύχουν στύση.
Το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 41,9% μετά από 24 μήνες.
Για τους άνδρες που υποβάλλονται σε μία τεχνική που προστατεύει τα νεύρα της στύσης, η επαναφορά της στυτικής λειτουργίας μπορεί να συμβεί εντός 12 μηνών από τη χειρουργική επέμβαση.
Οι άνδρες που έρχονται αντιμέτωποι με μία τέτοια διαδικασία, πρέπει να ρωτήσουν τον γιατρό τους για τη ριζική προστατεκτομή και τις ακριβείς συνέπειες που μπορεί να έχει στη στύση τους, ώστε να ξέρουν τι να περιμένουν.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr