Αναλυτικά παραδείγματα - Ποιοι και πώς παίρνουν πίσω λεφτά από τα χαράτσια του ΕΦΚΑ
Επιστροφή χρημάτων από μερικές δεκάδες ως και χιλιάδες ευρώ έρχεται για όσους πλήρωσαν δυσβάσταχτα χαράτσια στον ΕΦΚΑ.
Επιστροφή χρημάτων από μερικές δεκάδες ως και χιλιάδες ευρώ έρχεται για όσους πλήρωσαν δυσβάσταχτα χαράτσια στον ΕΦΚΑ.
Το υπουργείο Εργασίας κάνει στροφή 180 μοιρών ύστερα από την κατακραυγή για τις εξοντωτικές εισφορές του 2017 στον ΕΦΚΑ, μία στροφή που έρχεται και μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου της 6ης Ιουλίου, που ανέδειξε με ντοκουμέντα τη στρέβλωση του νέου συστήματος και την εκ των πραγμάτων ανάγκη επιστροφής εισφορών για όσους χρεώθηκαν με υπερβολικά ποσά.
Την ίδια στιγμή όμως που νομοθετείται η επιστροφή εισφορών, το υπουργείο Εργασίας μετατρέπει το ΚΕΑΟ σε εφορία Νο2 για τα χρέη στα Ταμεία. Με διάταξη-βόμβα του νομοσχεδίου (άρθρο 20) το ΚΕΑΟ αποκτά πρόσβαση σε τράπεζες, χρηματιστηριακές, συμβολαιογραφικά γραφεία, κτηματολογικά γραφεία, ακόμη και σε προμηθευτές οφειλετών του, για να βρίσκει τι κρύβουν όσοι χρωστούν στα Ταμεία και να προβαίνει σε δέσμευση ή και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων έναντι των χρεών τους.
Του Κώστα Κατίκου στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»
Η δυνατότητα αυτή ίσχυε μόνον για την εφορία. Τώρα θα έχει την ίδια αρμοδιότητα και το ΚΕΑΟ για εισφορές στα Ταμεία, καθώς αποκτά πρόσβαση στα στοιχεία και τις υπηρεσίες του άρθρου 15 του ν. 4174/2013!
Ο μηχανισμός επιστροφής εισφορών, όπως είπαν χθες σε ενημέρωση των δημοσιογράφων αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας, θα γίνει στο τέλος Δεκεμβρίου. Οσοι πλήρωσαν παραπάνω για το 2017, ενώ τους αναλογούν λιγότερες εισφορές, θα μπορούν είτε να ζητήσουν πίσω τα χρήματα από τον ΕΦΚΑ είτε να φτιάξουν κουμπαρά για να συμψηφίσουν μελλοντικές εισφορές. Παρέχεται επίσης και η δυνατότητα να μην πάρουν πίσω τις εισφορές με τις οποίες επιβαρύνθηκαν υπέρμετρα και να τις αξιοποιήσουν για να έχουν καλύτερη απόδοση στη σύνταξη.
Η ουσία είναι πως εκεί που το υπουργείο έλεγε ότι «δεν υπάρχει ζήτημα να επιστραφούν εισφορές», τώρα έρχεται και νομοθετεί την επιστροφή εισφορών υπό το βάρος της κατακραυγής και αναγνωρίζοντας ότι για ένα 20% ως 40% των μη μισθωτών, που είναι περίπου 300.000 ως 400.000 ασφαλισμένοι, οι εισφορές με το εισόδημα του 2015 ήταν εξοντωτικές, ενώ με το εισόδημα του 2016 θα πρέπει να πληρώσουν πολύ λιγότερα.
Αυτή τη μεγάλη ανατροπή στα χαράτσια του ΕΦΚΑ είχε αποκαλύψει ο Ελεύθερος Τύπος στις 6 Ιουλίου. Από τις περιπτώσεις που δημοσιεύουμε φαίνεται ότι θα πρέπει να επιστραφούν ως και 4.740 ευρώ από τα χαράτσια για όλο το 2017!
Για παράδειγμα:
• Αγρότης με εισόδημα 13.716 ευρώ το 2015 πληρώνει στον ΕΦΚΑ 242 ευρώ το μήνα. Το εισόδημα που απέκτησε το 2016 είναι 7.774 ευρώ που σημαίνει ότι η εισφορά του 2017 επανυπολογίζεται στα 137 ευρώ το μήνα. Μέχρι τώρα δηλαδή πληρώνει το χαράτσι στον ΕΦΚΑ με καπέλο 76%!!! Η διαφορά που οφείλει να του επιστρέψει ο ΕΦΚΑ είναι 105 ευρώ το μήνα.
• Φαρμακοποιός πληρώνει εισφορά 995 ευρώ το μήνα γιατί υπολογίστηκε με το εισόδημα του 2015 που ήταν 59.991 ευρώ. Το εισόδημα του 2016 όμως είναι στα 38.837 ευρώ και η πραγματική εισφορά βγαίνει στα 600 ευρώ το μήνα. Μέχρι τώρα δηλαδή πληρώνει το χαράτσι με καπέλο 66%!!! Η διαφορά που πρέπει να του επιστραφεί από τον ΕΦΚΑ στο τέλος του 2017 είναι 4.740 ευρώ.
1. Ατομική επιχείρηση πληρώνει χαράτσι 639 ευρώ, ενώ η εισφορά με το εισόδημα του 2016 είναι 427 ευρώ. Οι εισφορές ΕΦΚΑ έχουν καπέλο 49%!!!
Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπονται εργασιακές ρυθμίσεις, με τις οποίες:
• Η δήλωση των υπερωριών θα γίνεται εκ των προτέρων και ηλεκτρονικά στο σύστημα Εργάνη.
• Εργαζόμενοι που έχουν μείνει απλήρωτοι και θεωρούν ότι αυτό συνιστά μεταβολή της σύμβασης και σκιώδη απόλυση μπορούν να καταγγείλουν τους εργοδότες τους, (σ.σ.: δηλαδή να… αυτοαπολυθούν) και να πάρουν επίδομα 360 ευρώ από τον ΟΑΕΔ. Ο νόμος ορίζει προθεσμία εκδίκασης σε 90 μέρες, και αν ο εργαζόμενος δικαιωθεί στα δικαστήρια, θα πάρει τα καθυστερούμενα και την αποζημίωση. Αν δεν δικαιωθεί, θα χάσει και το επίδομα και θα επιστρέψει στον ΟΑΕΔ αυτά που πήρε.
Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται επίσης ότι:
1. Η προσωπική διαφορά στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου δεν θεωρείται συντάξιμος μισθός, δεν υπόκειται σε εισφορά και δεν θα λαμβάνεται υπ όψιν για τον υπολογισμό της σύνταξης
2. Αυξάνονται στο 4,5% (αντί 4%) οι εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του Μετοχικού τους Ταμείου (ΜΤΠΥ), με επιπλέον έσοδα 25 εκατ. ευρώ για το 2017. Αυξάνεται στο 4,5% η εισφορά δημοσίων υπαλλήλων υπέρ Μετοχικού Ταμείου.
3. Η ελάχιστη εθνική σύνταξη των 345 ευρώ θα χορηγείται και σε όσους δεν έχουν 15ετία αλλά λιγότερο χρόνο ασφάλισης.
4. Στο Δημόσιο μετρούν ως συντάξιμη υπηρεσία ο χρόνος άδειας λόγω τέκνων και η άδεια άνευ αποδοχών, με προϋπόθεση καταβολή εισφορών.
5. Η σύνταξη θα μπορεί να βγαίνει και με αποδοχές μίας 5ετίας ως το 2020 ή με μισθούς 10ετίας από το 2021 και μετά για όσους δεν έχουν εργασία όλα τα έτη από το 2002 και μετά. Αν δεν βγαίνουν οι αποδοχές 5ετίας ή 10ετίας, τότε θα αναζητούνται και μισθοί πριν από το 2002.
6. Προσαύξηση σύνταξης 0,75% θα έχουν μόνον όσοι είχαν συνολικές εισφορές (εργοδότη-εργαζόμενου) πάνω από 27% και 23,6% (με ασφάλιση σε βαρέα και ειδικά ταμεία).
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr