Πόσο κοστίζει το ενοίκιο για ένα φοιτητικό σπίτι στην Ελλάδα - Αναλυτικοί πίνακες
Ακριβότερα φέτος τα ενοίκια στην Αθήνα και φθηνότερα στην επαρχία σε σύγκριση με πέρυσι.
«Τσιμπημένες» είναι φέτος οι τιμές ενοικίασης κατοικιών για φοιτητές σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας, ενώ αντίθετα μειωμένες είναι στην επαρχία, με την εν λόγω αγορά να έχει επηρεαστεί, έως έναν βαθμό, από τη νέα τάση της βραχυχρόνιας μίσθωσης διαμερισμάτων τύπου Airbnb.
Βάσει στοιχείων του πανελλαδικού κτηματομεσιτικού δικτύου E-Real Estates, που παρουσιάζει η «Ν», η μείωση τιμών στις επαρχιακές πόλεις που υποδέχονται φοιτητές είναι της τάξεως του 5% με 10%, ενώ στην Αθήνα η αύξηση σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά το 10%.
Της Τέτης Ηγουμενίδη για την Ναυτεμπορική
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του E-Real Estates Θεμιστοκλής Μπάκας, οι γονείς θα πρέπει να κινηθούν όσο πιο γρήγορα μπορούν διότι κατά την περίοδο των εγγραφών παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας, ενώ δεν είναι λίγα τα κρούσματα κυκλωμάτων με πρόσβαση στα στέκια των φοιτητών που «ψαρεύουν» ενοικιαστές.
Επιτήδειοι κατευθύνουν τους υποψήφιους πελάτες σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, με το αζημίωτο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι γονείς όταν διαβάζουν αγγελίες σε εφημερίδες ή ιστοσελίδες με ακίνητα θα πρέπει να είναι προσεχτικοί όταν τους ζητούν προκαταβολές, να ζητούν να επικοινωνήσουν με τον ιδιοκτήτη ή αν έχουν επιλέξει κάποιον επαγγελματία κτηματομεσίτη να του ζητούν να τους επιδείξει την άδειά του, την εντολή ανάθεσης από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου που θα τους επιδείξει και βεβαίως για κάθε προκαταβολή θα πρέπει να ζητούν απόδειξη.
Δύσκολη είναι πλέον η αναζήτηση φοιτητικής εστίας στο Κουκάκι, τα Εξάρχεια και τα Χανιά, γιατί σημαντικό μέρος ιδιοκτητών φοιτητικών κατοικιών έχουν επιλέξει τη βραχυχρόνια μίσθωση των ιδιοκτησιών τους λόγω μεγαλύτερης κερδοφορίας και μεγάλης ζήτησης. Ένα διαμέρισμα στη Μακρυγιάννη (Κουκάκι) μπορεί να έχει μίσθωμα 900 ευρώ τον μήνα (συμπεριλαμβάνονται οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού, ύδρευσης, κοινοχρήστων και Internet).
Οι τιμές κατοικιών κατάλληλων για φοιτητές ποικίλλουν ανάλογα με τη θέση και την ηλικία του ακινήτου, την απόσταση από τις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και από το κέντρο της εκάστοτε πόλης. Είναι σαφές ότι οι κατοικίες έξω από την πύλη των Πανεπιστημίων μισθώνονται ακριβότερα, ενώ κάποια τετράγωνα παρακάτω υπάρχουν πιθανότατα καλύτερα σπίτια που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών.
Μια νέα τάση είναι η τακτική της αγοράς φοιτητικής στέγης από τους γονείς, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), μια επένδυση 30.000 με 35.000 ευρώ με σκοπό τη στέγαση του παιδιού τους και ταυτόχρονα την εκμετάλλευση του ακινήτου μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης τους μήνες που θα λείπει ο φοιτητής στην πόλη καταγωγής του (Χριστούγεννα, Πάσχα, Καλοκαίρι) και με στόχο τη μείωση του συνολικού κόστους των σπουδών.
Περιορισμένα είναι ακόμα στη χώρα μας τα student flats ή student studios [συναντάμε κάποια κυρίως σε κεντρικά σημεία των πόλεων Πάτρα, Αθήνα (Κυψέλη) και σύντομα στη Θεσσαλονίκη], τα οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα στο εξωτερικό και τα οποία διαθέτουν πλήρη επίπλωση, αυτόνομη θέρμανση, αποθηκευτικούς χώρους, κουζίνα εξοπλισμένη με τις απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές και γρήγορη σύνδεση Internet, δηλαδή όσα χρειάζεται ένας φοιτητής.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, δεν υπάρχει λόγος πανικού γιατί σπίτια υπάρχουν.
Όπως επισημαίνει, οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να υπογράφουν πάντοτε συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τον πληρεξούσιό του και να μην κάνουν ποτέ προφορικές συμφωνίες, καθώς και να μην προκαταβάλλουν ούτε ένα ευρώ σε διάφορες δήθεν εταιρείες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών. Επίσης εάν κάποιος απευθυνθεί σε μεσιτικό γραφείο θα πρέπει να προσέχει να είναι νόμιμο. Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή, η οποία καταβάλλεται μόνο σε περίπτωση μίσθωσης της κατοικίας που πρότεινε.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr