Light πέννες με τόνο και γκρεμολάτα μαγειρεύει ο Άκης Πετρετζίκης
Συστατικά
• 500 γρ. πένες ολικής άλεσης
• 1 κρεμμύδι
• 100 γρ. τόνος λαδιού, στραγγισμένος
• 100 γρ. κάππαρη
• 100 γρ. ελιές, κομμένες σε ροδέλες
• 400 γρ. κονκασέ ντομάτας
• φρέσκο θυμάρι
• 150 γρ. καλαμπόκι βρασμένο
• 150 γρ. τυρί με χαμηλά λιπαρά (100 γρ. για τη σάλτσα+ 50 γρ. για πασπάλισμα)
• 1 ντομάτα
Για τη γκρεμολάτα
• 1 κ.σ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος
• 1/2 κ.σ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
• 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
• 2 κ.σ. ελαιόλαδο
• 2 κ.σ. κουκουνάρι, καβουρδισμένο
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
• Σε μία κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τα μακαρόνια. Τα βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα αφήνουμε στην άκρη.
• Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Σε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τον τόνο μαζί με το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά. Δεν ρίχνουμε καθόλου ελαιόλαδο στο τηγάνι γιατί ο τόνος έχει κρατήσει λίγο λάδι.
• Ρίχνουμε στο τηγάνι την κάππαρη και τις ελιές και σοτάρουμε για άλλα 2-3 λεπτά.
• Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, το θυμάρι και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά.
• Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το καλαμπόκι, τα 100 γρ. τυρί τριμμένο και τα ζυμαρικά.
• Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να ανακατευτούν καλά τα ζυμαρικά με τη σάλτσα.
• Σε ένα πυρίμαχο σκεύος 25x40 εκ. ρίχνουμε τα ζυμαρικά με τη σάλτσα.
• Κόβουμε τη ντομάτα σε λεπτές φέτες και την απλώνουμε από πάνω.
• Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει το τυρί.
• Αφαιρούμε από τον φούρνο.
Για τη γκρεμολάτα
• Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και σερβίρουμε πάνω από τα μακαρόνια.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr