Topman - Στην παγκόσμια λίστα των μεγαλοεπενδυτών ο δικός μας James Hanos δηλ. Δημήτρης Χάνος πλάι στην... αλεπού Τζωρτζ Σόρος και τον Γουώρεν Μπάφετ - Η εταιρεία του Κυνικός (Κynikos) - (φωτό)
Oι κορυφαίες επενδυτικές κινήσεις που στιγμάτισαν την ιστορία των χρηματιστηρίων. Μετά τον Livermpore που πόνταρε στην πτώση των μετοχών προλαβαίνοντας το κραχ του 1929, τον Templeton που προέβλεψε με επιτυχία το σκάσιμο της φούσκας των dot – com και τον Paulson που σόρταρε λίγο πριν την οικονομική κρίση του 2008, ήρθε η ώρα να αναφερθούμε στον ελληνικής καταγωγής Jim Chanos, την «αλεπού» των αγορών George Soros, και τον κορυφαίο όλων, τον Warren Buffett.
Oι κορυφαίες επενδυτικές κινήσεις που στιγμάτισαν την ιστορία των χρηματιστηρίων. Μετά τον Livermpore που πόνταρε στην πτώση των μετοχών προλαβαίνοντας το κραχ του 1929, τον Templeton που προέβλεψε με επιτυχία το σκάσιμο της φούσκας των dot – com και τον Paulson που σόρταρε λίγο πριν την οικονομική κρίση του 2008, ήρθε η ώρα να αναφερθούμε στον ελληνικής καταγωγής Jim Chanos, την «αλεπού» των αγορών George Soros, και τον κορυφαίο όλων, τον Warren Buffett.
Το πατριωτάκι
Η πτώχευση της Enron, του ενεργειακού κολοσσού το 2001, άφησε χιλιάδες εργαζόμενους χωρίς εισόδημα, χωρίς συντάξεις, χωρίς δουλειά. Για κάποιον όμως, ήταν ευκαιρία για τεράστια κέρδη.
Οι παππούδες του James Chanos ξεκίνησαν από την Ελλάδα, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στην Αμερική. Αφού εργάστηκε ως αναλυτής σε πολλές επιχειρήσεις, ίδρυσε την Kynikos (από την ελληνική λέξη "κυνικός") το 1985. Η εταιρία ειδικεύτηκε στο short selling, παρουσιάζοντας αρκετές επιτυχίες στην πορεία της. Κορυφαία όμως έμπνευση, ήταν η περίπτωση της Ernon. Ήταν η μεγαλύτερη περίπτωση πτώχευσης μέχρι σήμερα, επιφέροντας ακόμα και νομοθετικές ρυθμίσεις.
Με αφορμή ένα άρθρο που διάβασε στην Wall Street Journal, ξεκίνησε έρευνα για την αποτίμηση της Enron, ανακαλύπτοντας πως ήταν σαφέστατα υπερεκτιμημένη. Άρχισε να σορτάρει, όταν η μετοχή είχε κοντά στα 100 δολάρια και παρόλο που η τάση ήταν ακόμα ανοδική. Συνέχιζε να βάζει ακόμα μεγαλύτερα ποσά προς την πτώση, όσο έβγαιναν καινούργια αρνητικά νέα. Η εταιρεία κατάληξε να διαπραγματεύεται στο 1 δολάριο στο τέλος του 2001.
Ενεργός στα χρηματιστηριακά ακόμα και σήμερα ο Chanos, πιστεύει ότι η οικονομία της Κίνας είναι μια γιγαντιαία φούσκα που θα σκάσει σύντομα. Επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα, ενώ ήταν ανάμεσα στους επενδυτές που συναντήθηκαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ.
Κέρδισε με αντίπαλο την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας
Ο George Soros είναι ένας αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας, αλλά ακόμα και οι εχθροί του παραδέχονται πως είναι ένας πανέξυπνος και δαιμόνιος κερδοσκόπος. Πολλά είναι τα κατορθώματα στην πολυετή καριέρα του στις χρηματιστηριακές αγορές, αλλά ένα ήταν που τον σημάδεψε: Το θρυλικό ποντάρισμα ενάντια στην στερλίνα που την ανάγκασε να αποχωρήσει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών το 1992.
Ήταν τόσο σίγουρος που δανείστηκε για να ποντάρει περισσότερο στην πτώση της στερλίνας. Ήταν ο πρώτος ιδιώτης στην ιστορία, που κοντραρίστηκε ανοικτά με μεγάλη Κεντρική Τράπεζα και βγήκε κερδισμένος. Η βρετανική κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι θα χάσει πολλά δισεκατομμύρια προσπαθώντας τεχνητά να στηρίξει το νόμισμα της και αποσύρθηκε από το μηχανισμό, με αποτέλεσμα η αξία της στερλίνας να σημειώσει απότομη πτώση.
Ο Soros κέρδισε 1 δισεκατομμύριο, ποσό φανταστικό για εκείνη την περίοδο, αλλά και τεράστια φήμη που τον ακολουθεί μέχρι σήμερα. Γεννημένος στην Ουγγαρία το 1930, διετέλεσε πολλά χρόνια ως διαχειριστής επενδυτικών εταιριών. Οι κινήσεις του τον έκαναν έναν από τους πλουσιότερους επενδυτές στον κόσμο στην ιστορία. Ολόκληρος ο τομέας των hedge funds μπήκε στο χάρτη, με την επιτυχία του έναντι της στερλίνας.
Ο κορυφαίος όλων
Όσοι έχουμε αναφέρει μέχρι τώρα, έχουν μείνει στην ιστορία για σποραδικά χτυπήματα και για διορατικές μεν, αλλά μεμονωμένες εμπνεύσεις. Το βασικό όμως είναι να υπάρχει συνέχεια. Η επιτυχία να διαρκεί και να επαναλαμβάνεται.
Αν ένας μόνο δικαιούται να φέρει τον τίτλο του μεγαλύτερου επενδυτή όλων των εποχών, δεν είναι άλλος από τον Warren Buffett. Πρόεδρος της Berkshire Hathaway, μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου για τις επενδύσεις του, το 2008 είχε αναδειχθεί ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.
Μεγάλες συμμετοχές έχει σήμερα στις Procter & Gamble, American Express, IBM, Coca Cola και Wells Fargo. Οι επικριτές προέβλεψαν το τέλος της επιτυχίας του, όταν η συντηρητική στρατηγική του γύρω από τις επενδύσεις τον είχε αφήσει εκτός αγοράς στην μεγάλη άνοδο των τεχνολογικών εταιριών. Φυσικά δικαιώθηκε, μετά το σκάσιμο της φούσκας των dot – com.
Η φιλοσοφία του είναι πως όταν αγοράζουμε μία μετοχή με βάση τα οικονομικά στοιχεία της, θα πρέπει να ρωτάμε τον εαυτό μας αν θα αγοράζαμε το σύνολο της επιχείρησης αν ήταν προς πώληση σε αυτή την τιμή της μετοχής. Για να έχουμε καλές πιθανότητες επιτυχίας, θα πρέπει να αναζητούμε εταιρίες που η μετοχή τους είναι κάτω από την πραγματική αξία που πρέπει να έχει.
Δεν είναι μυστικό, πως ο Warren Buffett επενδύει σε εταιρείες που έχουν ένα σταθερό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ισχυρή διοίκηση, μακροπρόθεσμες επιδόσεις, καλή μερισματική απόδοση και ελπιδοφόρες προοπτικές.
Άλλοι διάσημοι traders
O Jim Rogers είχε την έμπνευση να τοποθετηθεί στα εμπορεύματα το τέλος της δεκαετίας του 1990, λίγο πριν το μεγάλο ράλι που κράτησε χρόνια. Ο Andrew Hall, όταν το πετρέλαιο ήταν ακόμα στα 30 δολάρια, έπεισε την Citibank να βάλει ριψοκίνδυνο στοίχημα πως θα περνούσε τα 100 δολάρια σε 5 χρόνια. Ο ίδιος κέρδισε 100 εκατομμύρια σαν μπόνους. Ο Paul Tudor πρόβλεψε το κραχ του 1987 και κέρδισε περίπου 100 εκατομμύρια. Ο Gann που έφτιαξε δικιά του μεθοδολογία πριν από περίπου έναν αιώνα, με φανατικούς οπαδούς ακόμα και σήμερα.
Σίγουρα αδικήσαμε κάποιους διάσημους traders που δεν βάλαμε στην λίστα. Κυρίως όμως έχουμε αδικήσει τους λιγότερο διάσημους που έχοντας ελάχιστα μέσα και λιγότερα χρήματα, καταφέρνουν να δημιουργήσουν εισόδημα, με μοναδική την ενασχόληση τους τις χρηματιστηριακές αγορές.
Κατά την γνώμη μου, αυτοί οι «μοναχικοί καβαλάρηδες» θα έπρεπε να πάρουν τα μεγαλύτερα εύσημα. Το μεράκι, η συστηματική προσπάθεια, η αφοσίωση στην αγορά, κάποια στιγμή ανταμείβουν. Αρκεί να υπάρχει επιμονή, στρατηγική, πειθαρχεία, θάρρος, εμπειρία και πολύ μελέτη.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr