Συνεχίζεται η απορρύπανση της παράκτιας ζώνης στην Αττική από την πετρελαιοκηλίδα
Η πορεία εργασιών εξελίσσεται ομαλά.
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται ο καθαρισμός της παράκτιας ζώνης στην Αττική από την πετρελαιοκηλίδα. Σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση του συντονιστικού για την απορρύπανση, η πορεία εργασιών εξελίσσεται ομαλά και ήδη έχουν απαντληθεί περίπου 890 κυβικά μέτρα φορτίου από το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ».
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής ενημέρωσε εκπροσώπους επιστημονικών φορέων και ιδρυμάτων για την εξέλιξη των εργασιών απορρύπανσης των παράκτιων περιοχών από τη Σαλαμίνα έως τη Γλυφάδα.
Καμία μόλυνση από την πετρελαιοκηλίδα δεν έχει υποστεί ο βυθός των παραλιών του δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, σύμφωνα με τις υποβρύχιες λήψεις που ζήτησε η δημοτική αρχή από τη σχολή καταδύσεων «Seahorse Dive Center».
Οι λήψεις πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 25 και 26 Σεπτεμβρίου σε όλο το παραλιακό μέτωπο του δήμου και η εικόνα τους κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική καθώς δεν εντοπίστηκαν σημάδια μόλυνσης. Παράλληλα, σήμερα (Τετάρτη 27/9) έγινε νέα υδροληψία σε επτά θαλάσσια σημεία εντός των ορίων του δήμου και τα εργαστηριακά αποτελέσματα για τον εντοπισμό τοξικών υδρογονανθράκων αναμένονται την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου, επισημαίνει ο δήμος, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Επίσης, ομαλοποιήθηκε και το φαινόμενο της εμφάνισης μικρών συσσωματωμάτων στις παραλίες, γεγονός που αντιμετωπίστηκε με εντατικοποίηση εργασιών της Υπηρεσίας Καθαριότητας με συνέπεια την ύπαρξη πλημμελούς επιτέλεσης των καθημερινών καθηκόντων της προς την πόλη, όπως αναφέρει ο δήμος. Ωστόσο οι βάρδιες και τα δρομολόγια της υπηρεσίας επανήλθαν στους φυσιολογικούς ρυθμούς και σύντομα θα αποκατασταθεί η εικόνα καθαριότητας της πόλης.
«Η επιχείρηση για την προστασία των ακτών μας από τη ρύπανση συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και θα συνεχιστεί μέχρι να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον της πόλης μας» σημειώνει επιγραμματικά ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής εν τω μεταξύ, ενημέρωσε εκπροσώπους επιστημονικών φορέων και ιδρυμάτων για την εξέλιξη των εργασιών απορρύπανσης των παράκτιων περιοχών από τη Σαλαμίνα έως τη Γλυφάδα. Ο υπουργός, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που είχε μαζί τους, ζήτησε από όλους να συμβάλουν, με προτάσεις, στις επιστημονικές μεθόδους απορρύπανσης του βυθού και των ακτών, και στη συνεργασία τους με τις αρμόδιες για την προστασία του περιβάλλοντος υπηρεσίες του υπουργείου.
Στη σύσκεψη, που θα επαναληφθεί την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, συμμετείχαν καθηγητές από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, εκπρόσωποι του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων (ΣΕΠΔΕΜ), του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Κέντρου Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο υπουργός Ναυτιλίας είχε διαδοχικές συναντήσεις και με τους πρέσβεις του Ισραήλ, της Βρετανίας και της Νορβηγίας, οι οποίοι ενημερώθηκαν για το περιστατικό του ναυαγίου και την πρόοδο των ενεργειών απορρύπανσης από τις ελληνικές Αρχές.
Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε από τους πρέσβεις να φέρουν σε επαφή κρατικούς φορείς και ερευνητικά ιδρύματα των χωρών τους με τον επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου, υφυπουργό Ναυτιλίας, Νεκτάριο Σαντορινιό, ώστε να διερευνηθεί εάν ενδεχόμενη αξιοποίηση της δικής τους σχετικής πείρας, επιστημονικής μεθοδολογίας και τεχνογνωσίας έχει επιπρόσθετη αξία σε σχέση με τη συμβολή των ελληνικών επιστημονικών φορέων, που ήδη συμμετέχουν στην προσπάθεια απορρύπανσης.
Οι τρεις πρέσβεις επιβεβαίωσαν την προθυμία των κρατών τους για άμεση συνεργασία και μεταφορά πείρας και τεχνογνωσίας.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr