Έφυγε από τη ζωή Αζεντίν Αλαϊά ο θρύλος της μόδας που οι fashionistas όλου του κόσμου λάτρεψαν για τα υπέρ - εφαρμοστά φορέματα του (ΦΩΤΟ)

Ο διάσημος σχεδιαστής πέθανε σε ηλικία 77 ετών

Ο σχεδιαστής μόδας και  βασιλιάς της γυναικείας σιλουέτας Αζεντίν Αλαϊά (Azzedine Alaïa ) πέθανε σε ηλικία 77 ετών. Τη θλιβερή απώλεια για τον "King of Cling" -ένα από τα παρατσούκλια του που τον ακολούθησε στην καριέρα του για την μαεστρία με την οποία σφιχταγκάλιαζε τη γυναικεία φιγούρα- ανακοίνωσε το γαλλικό Le Point.

Ένας από τους ελάχιστους σχεδιαστές μόδας που αντιστάθηκε στην εμπορευματοποίηση του στιλ ο γεννημένος στην Τυνησία Αζεντίν Αλαϊά ποτέ δεν υπάκουσε στους κανόνες και τα πρωτόκολλα επιμένοντας (με εξαιρετική επιτυχία και φανατικό κοινό) να ορίζει το δικό του στιλ.

«Σήμερα έφυγε ένας πολύ ταλαντούχος σχεδιαστής μόδας. Τον ήξερα για τη δουλειά του. Είναι ένα πολύ θλιβερό νέο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο σχεδιαστής μόδας Πιερ Καρντέν.

Ο Αζεντίν Αλαϊά (Azzedine Alaia), είχε ντύσει αστέρες της παγκόσμιας σκηνής, από τη Γκρέτα Γκάρμπο και την Τζέσυ Νόρμαν έως τη Γκρέις Τζόουνς και τη Lady Gaga, πρώτες κυρίες όπως η Μισέλ Ομπάμα και την Κάρλα Μπρούνι, και έχει σχεδιάσει κοστούμια για παραστάσεις όπερας, όπως «Οι γάμοι του Φίγκαρο» με τη Φιλαρμονική του Λος Άντζελες υπό τον διάσημο μαέστρο Γκουστάβο Ντουνταμέλ. 

Οραματιστής, ασυμβίβαστος, επιλεκτικός και φειδωλός σε δηλώσεις, ο Aζεντίν Αλαϊά δεν εντάχθηκε ποτέ σε κάποιον από τους επιχειρηματικούς κολοσσούς που κυριαρχούν στον χώρο της υψηλής ραπτικής. Σύμφωνα με τον Ολιβιέ Σαγιάρ, ιστορικό μόδας και διευθυντή του Μουσείου της Πόλεως του Παρισιού, ο Αλαϊά είναι «ο τελευταίος μεγάλος couturier, ένας πραγματικός μόδιστρος με την αυστηρή έννοια».

Ο Αλαϊά υπογραμμίζε ότι είναι προπαντός μόδιστρος και «σίγουρα όχι στιλίστας», ένας σχεδιαστής μόδας που αντιμετωπίζει τις δημιουργίες του σαν γλυπτά (σπούδασε γλυπτική στην Τυνησία), τις οποίες προσαρμόζει ο ίδιος στα σώματα των μοντέλων του.

Απόφοιτος του Ανωτέρου Ινστιτούτου Καλών Τεχνών της Τύνιδας, ο Αλαϊά μετεγκαταστάθηκε στο Παρίσι προς τα τέλη της δεκαετίας του 1950, μετά το τέλος του γαλλο- αλγερινού πολέμου, όπου, κατά τη διάρκεια της πενηντάχρονης καριέρας του, είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με μεγάλους οίκους μόδας (Christian Dior, Guy Laroche, Thierry Mugler κ.ά.).

Το 1984 τιμήθηκε με το «Όσκαρ της μόδας» και βραβεύτηκε ως ο Καλύτερος Designer της Χρονιάς. Το 2008, το γαλλικό κράτος τον τίμησε με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr