Κ. Θεοδωράτου - Πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρίας Ιατρών Βελονιστών : Ο βελονισμός στον συναισθηματικό πόνο

Πως μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός όταν η ψυχή μας πονά;

Άραγε η ψυχή μας πονάει; Μπορεί να βοηθήσει η επιστήμη; Ποια είναι η επίδραση του βελονισμού; Τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα μας δίνει η ειδικός. 
Η Dr Κωνσταντίνα Θεοδωράτου είναι Γενική Ιατρός ΜD, MSc Βελονισμού, Med. Psych, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρίας Ιατρών Βελονισμού (ICMART) & Πρόεδρος του Επιστημονικού Συλλόγου Ιατρών Βελονισμού Ελλάδας (SAMAG). 

Τί είναι o συναισθηματικός πόνος;

Ποιό είναι το πρώτο σύμπτωμα του ψυχικού πόνου; ένα σφίξιμο, ένας πονοκέφαλος, ένας στομαχόπονος... Ο σωματικός και ο ψυχικός πόνος είναι άμεσα συνδεδεμένοι.
Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιούμε τη λέξη «πονάω» τόσο για την ψυχή όσο και για το σώμα. Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι ο μηχανισμός του πόνου είναι ίδιος για την ψυχή και για το σώμα. Εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα αναφέρονται στα οφέλη του βελονισμού στο σωματικό πόνο, αρκετά επίσης έχουν γραφεί για τον ψυχικό πόνο. 

Απόρριψη, θλίψη, θυμός, έλλειψη αγάπης, φόβος είναι ορισμένα από τα  συναισθήματα που «πονάνε». Όταν αυτά δεν εκτονώνονται και δεν εκφράζονται, συσσωρεύονται στον οργανισμό και μπορούν εκτός από τον ίδιο το ψυχικό πόνο να δημιουργήσουν σωματικά προβλήματα και να γίνουν η αρχή διαφόρων ασθενειών. Όπως αυτά που ονομάζουμε «ψυχοσωματικά».   

Ψυχοσωματικό σημαίνει σύνδεση ψυχικού και σωματικού. Μια ψυχοσωματική πάθηση περιλαμβάνει και τα δύο. Κάποιες σωματικές ασθένειες θεωρείται ότι είναι ιδιαιτέρως επιρρεπείς στην επιδείνωση, λόγω ψυχικών παραγόντων όπως το στρες και το άγχος. 

Πώς δρα ο βελονισμός;

Ο βελονισμός αρχικά έχει τοπική δράση. Η είσοδος της βελόνας στο δέρμα διεγείρει την κυτταρική μεμβράνη, προκαλώντας μεταβολές στην ενδοκυττάρια και εξωκυττάρια συγκέντρωση ιόντων με τελικό αποτέλεσμα την διέγερση των αισθητικών υποδοχέων και των νευρικών απολήξεων της περιοχής. Ο ερεθισμός του αισθητικού υποδοχέα από την περιφέρεια μεταφέρεται στο νωτιαίο μυελό, στο αντίστοιχο νευροτόμιο. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες μέσω της εφαρμογής των σύγχρονων απεικονιστικών μεθόδων και κυρίως της MRI, έχουν καταγραφεί οι δράσεις του βελονισμού σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, αλλαγή στην ενεργοποίησή τους και στη μεταξύ τους σύνδεση. 

Ο βελονισμός έχει την ικανότητα να ρυθμίζει τα κέντρα του εγκεφάλου που αφορούν τον πόνο. Τον πόνο, τόσο σωματικό όσο και ψυχικό. Οι άνθρωποι που έχουν κάνει βελονισμό γνωρίζουν πολύ καλά την ηρεμιστική επίδραση που έχει ο βελονισμός στο σώμα τους και πόσο μπορεί να απαλύνει την συναισθηματική φόρτιση στα κέντρα του εγκεφάλου.

Για ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;

Ο βελονισμός έγινε αρχικά γνωστός για την αναλγητική του δράση σε σωματικά προβλήματα. Επίσης σε περιπτώσεις που χαρακτηρίζουμε ως λειτουργικά προβλήματα, δυσλειτουργίες ή ευαισθησίες του οργανισμού χωρίς παθολογικά ευρήματα από τις κλινικές εξετάσεις, όπως ψυχοσωματικές ή άγνωστης αιτιολογίας καταστάσεις, ο βελονισμός δρα ρυθμιστικά μέσω νευροπεπτιδίων που προκαλούν ρύθμιση του νευρικού – ενδοκρινικού και ανοσολογικού συστήματος. Αυπνία, υπογονιμότητα, αμμηνόρροια, αλλεργίες, δερματίτιδες αλλά και ψυχικός πόνος είναι μερικές ακόμα από τις ενδείξεις του βελονισμού. Μπορεί να συνδυαστεί με όλες τις συμβατικές θεραπείες ή να εφαρμοστεί ως μονοθεραπεία. 

www.theodoratou.gr 
FB page: https://www.facebook.com/theodoratou.gr/?fref=ts

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr