Γενέθλια σήμερα για τον αγαπημένο μας Χριστόφορο! Κλείνει τα 42 & είναι στη πιο δημιουργική φάση της καριέρας του ο γόης της οθόνης...
Πριν από λίγες ώρες επέστρεψε στην Ελλάδα και σήμερα σβήνει τα 42α κεράκια του...
Μέσα από τις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές του δουλειές, οι οποίες χαρακτηρίζονται από εξαιρετική προσοχή και καλαισθησία, έχει κερδίσει την εκτίμηση και την αγάπη τόσο του κοινού όσο και του απαιτητικού του χώρου.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ο πατέρας του Μανώλης Παπακαλιάτης από την Κρήτη και η μητέρα του Villy Malami χώρισαν όταν ο Χριστόφορος ήταν 4 ετών. Μεγάλωσε στην Αθήνα με την μητέρα του και τον μικρότερο αδελφό του Φίλιππο. Έχει ακόμα 2 αδέλφια από τον δεύτερο γάμο του πατέρα του. Τον Στέφανο και την Νάρα.
Ήθελε πάντα να γίνει ηθοποιός και το 1991 σε ηλικία 16 ετών μέσω μιας αγγελίας πήγε στο πρώτο του cast στην σειρά "Οι φρουροί της Αχαΐας". Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό το 1992 μέσα από την σειρά "Δέκα Μικροί Μήτσοι", ενώ ακολούθησαν σειρές όπως Ντόλτσε Βίτα, Αναστασία, Βαμμένος Ήλιος, Εσύ Αποφασίζεις, Ανατομία ενός Εγκλήματος, Άγγιγμα Ψυχής κ.ά. Θεατρικά έκανε το ντεμπούτο το 1996 στην θεατρική παράσταση "Τρομεροί γονείς" του Ζαν Κοκτώ, στο θέατρο Βρετανία, ενώ ακολούθησαν και άλλες θεατρικές παραστάσεις όπως "Τι είδε το Χρυσόψαρο", "Μικρά Εγκλήματα μεταξύ φίλων", "Ανθρώπινες Φωνές", "Αμαντέους" κ.ά.
Το 1999 αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί και να αρχίσει να φτιάχνει τις δικές του τηλεοπτικές δουλειές. Έτσι, σε ηλικία 24ετών έγραψε το πρώτο του σενάριο "Η ζωή μας μια βόλτα" που προβλήθηκε από το Mega Channel. Όπως έχει πει σε συνέντευξη του, "η αρχική συμφωνία ήταν για 14 πιλοτικά επεισόδια, που λόγω ανταπόκρισης του ζητήθηκε από το Mega να κάνει 24. Έτσι και έγινε". Η επιτυχία της πρώτης δικής του τηλεοπτικής δουλειάς, έδωσε το πράσινο φως για μια σειρά από τηλεοπτικές παραγωγές που είχαν την υπογραφή του. Ακολούθησαν το "Να με προσεχείς"(2000), Τρεις ευχές"(2001), Κλείσε τα μάτια"(2002-2004), "Δυο μέρες μόνο"(2005-2006) και "4" (2009-2010).
Για την 10ετια 2000-2010 οι σειρές του στο Mega αποτελούσαν θέμα συζήτησης με φανατικούς οπαδούς αλλά και φανατικούς εχθρούς, φτιάχνοντας έτσι μια τηλεοπτική ζώνη της Δευτέρας όπου οι σειρές του είχαν πάντα την αισθητική του και την υπογραφή του. Μέσα από τις τηλεοπτικές του σειρές αναδείχτηκε μια νέα γενιά ηθοποιών που έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό όπως Λούλης, Παπά, Ματίκα, Μπρέμπου, Σερβετάλης, Κάππας, Φαραζή, Παπαδοπούλου, Μονογιού, Αλμπάνης, Μουμούρης, Σκιαδή, Μουζουράκης κ.ά, ενώ οι Μαρκουλακης, Πυρπασόπουλος, Παπασπηλιόπουλος, Κουρής, υπήρξαν πρωταγωνιστές στις σειρές του. Στις σειρές του επίσης πρωταγωνιστούσαν ηθοποιοί όπως οι Αλέκος Αλεξανδράκης, Νένα Μεντή, Πέμη Ζούνη, Θέμιδα Μπαζάκα, Φιλαρέτη Κομνηνού, Νίκος Γαλανός κ.ά.
Τα πρώτα σκηνοθετικά του βήματα άρχισαν σε ηλικία 28 χρόνων όταν άρχισε να σκηνοθετεί τον δεύτερο κύκλο της σειράς "Κλείσε τα μάτια". Έκτοτε πάντα οι δουλειές του είχαν τη σκηνοθετική του προσωπική μάτια και στυλ.
Το 2010 είχε δηλώσει πως είχε αντιληφθεί από νωρίς το τέλος της μυθοπλασίας στην ιδιωτική τηλεόραση και αποφάσισε να κάνει στροφή στον κινηματογράφο. Έτσι κι αλλιώς ο κινηματογράφος ήταν η μεγάλη του αγάπη.
Τo 2011 έπαιξε στο θέατρο Βρετανία τον ρόλο του Αμαντέους Μότσαρτ στην παράσταση "Αμαντέους" σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη. Η παράσταση λόγω επιτυχίας συνεχίστηκε και για δεύτερη σεζόν. Στο ενδιάμεσο, προετοίμαζε το επόμενο σεναριακό του βήμα, αυτή τη φορά στον κινηματογράφο.
Τα Χριστούγεννα του 2012 έκανε πρεμιέρα η πρώτη του κινηματογραφική ταινία με τον τίτλο «Αν». Η μοντέρνα ερωτική ιστορία με πρωταγωνίστρια την Μαρίνα Καλογήρου κατάφερε να ξεπεράσει τις 500.000 εισιτήρια και η ταινία έφερε στις αίθουσες ένα νέο κοινό Ελλήνων. Η ταινία παρέμεινε στις αίθουσες για περισσότερο από 4 μήνες και μέσα από την ιστορία του «Αν» η περιοχή της Πλάκας συστήθηκε ξανά στη νέα γενιά. Το Αν ήταν η πρώτη δουλειά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη που ταξίδεψε στο εξωτερικό μέσα από Φεστιβάλ χωρίς όμως να πάρει επίσημη διανομή στο εξωτερικό. Το «Αν» κρίθηκε κατάλληλο να διαγωνιστεί για τις Χρυσές Σφαίρες 2013, χωρίς όμως να φτάσει στην τελική πεντάδα.
Τα Χριστούγεννα του 2015 βγήκε στις αίθουσες η δεύτερη κινηματογραφική του δουλειά σε σενάριο, σκηνοθεσία και με πρωταγωνιστή τον ίδιο, με τίτλο "Ένας άλλος κόσμος» (WORLDS APART). Αυτή την φορά με ένα καστ Ελλήνων και ξένων πρωταγωνιστών (μεταξύ των οποίων ο βραβευμένος με Όσκαρ J.K. Simmons, καθώς και οι Μαρία Καβογιάννη, Μήνας Χατζησάββας, Andrea Osvart, Tawfeek Barhom, Νίκη Βακάλη). Η ταινία κατάφερε να ξεπεράσει σε εισιτήρια την προηγούμενη του δουλειά (Αν) και να φτάσει τα 700.000 χιλιάδες εισιτήρια, ενώ κατάφερε να πάρει παγκόσμια διανομή σε πάνω από 15 χώρες ανά τον κόσμο. Η θεματολογία και το cast της ταινίας κέρδισαν το κοινό φέρνοντας στα ταμεία 4,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θεωρήθηκε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια, ξεπερνώντας ακόμα και επιτυχίες όπως το James Bond (Skyfall) αλλά και το Star Wars. Ήταν η πρώτη φορά σε δουλειά του Παπακαλιάτη που κοινό και κριτικοί συμφώνησαν για το κινηματογραφικό αποτέλεσμα.
Τον Γενάρη του 2017 η ταινία έκανε πρεμιέρα στις Αμερικανικές αίθουσες ενώ απέσπασε θετικές κριτικές. Η Μαρία Καβογιάννη έδωσε ένα ρεσιτάλ ερμηνείας και κατάφερε να κερδίσει το κοινό σε όλες τις χώρες όπου προβλήθηκε η ταινία ενώ η συμμετοχή του J.K. Simmons έκανε πολύ πιο εύκολη την αγορά της ταινίας στο εξωτερικό. Προσφυγικό, οικονομική κρίση και μια κοινωνική καταγραφή της Ελλάδας του σήμερα μέσα από τρεις ερωτικές ιστορίες ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους πολίτες, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά που συγκίνησαν ελληνικό και ξένο κοινό.
Η διαμάχη του με το κατεστημένο σύστημα του κινηματογραφικού χώρου ήταν πάντα αυτό που τον διαχώριζε, αναγκάζοντας τον να φτιάξει ένα δικό του ανεξάρτητο σύστημα στο οποίο λειτουργεί με τις πολλαπλές ιδιότητες του δημιουργού (filmmaker). Στο «Ένας Άλλος Κόσμος» ήταν η πρώτη φορά που είδαμε το όνομα του και σε τίτλο "παραγωγού".
Στα πλαίσια της προώθησης της ταινίας, ταξίδεψε σε πάνω από 15 πόλεις ανά την Ελλάδα, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά κουβέντα με το κοινό (Q&A questions+answers) που πραγματοποιείται χρόνια στο εξωτερικό, όπου ο δημιουργός έρχεται κοντά με το κοινό του και συζητάει το έργο του. Αντίστοιχα, ταξίδεψε σε χώρες όπως οι Κύπρος, Ελβετία, Αυστρία, και πολιτείες των ΗΠΑ όπως Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Σικάγο, όπου παρευρέθηκε σε πρεμιέρες της ταινίας και πραγματοποίησε συζήτηση με το κοινό, στα πλαίσια προώθησης και επικοινωνίας της Ελλάδας μέσω του ελληνικού κινηματογράφου.
Το 2017 έδωσε την φωνή του στην ταινία κινουμένων σχεδίων Lego Batman από την Tanweer. Επίσης, τουρκική εταιρία παραγωγής ενδιαφέρθηκε να αγοράσει τα δικαιώματα του κινηματογραφικού του σεναρίου "Αν", ώστε να γυριστεί ξανά διασκευή της ταινίας με Τουρκικό καστ αυτή τη φορά, και με Τούρκους συντελεστές.
Αυτήν την εποχή, όπως αναφέρει η Wikipedia, ο Χριστόφορος Παπακαλιατης ζει ανάμεσα σε Ελλάδα και Λος Άντζελες γράφοντας τα επόμενά του σενάρια και προετοιμάζοντας τα επόμενά του επαγγελματικά βήματα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr